Şehirden Kaçış

Bisiklet satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Bisiklet satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Bisiklet satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Bisiklet sürmeyi herkes sever. Yetişkin yaşa geldiğimizde ilk bisikletimizi seçerken pek çok kişiye olduğu gibi bize de bir dağ bisikleti verdiler. Bu bisikletle sahilde pedalladık, işe gidip geldik ama bir süre sonra bu rotalar bize dar gelmeye başladı. Hafta sonu, birkaç günlük ve daha uzun turlara çıkmaya başladık. Tüm bu sürüşler bize şunu gösterdi ki: Bisikletlerimizin donanımı yetersiz kalıyordu.

Bir bisiklet severin yaşadığı sorunlar nelerdir?

İşe giderken veya hafta sonu turlarında çantalarımızı nereye koyacaktık? Acaba çantalarımızı biz değil de bisikletlerimiz taşıyabilir miydi? Peki yağmurda iş kıyafetlerimizi çamurdan nasıl koruyabilirdik? Gece sürüşlerinde ışıksız kalmamak için ne kadar yanımızda pil taşımalıydık?

Vites ayarlarımızı kontrol etmeden bir tura başlayamayacak mıydık? Zincirimiz atmadan veya kopmadan bir turu bitirebilir miydik? Her yerimize bulaşan zincir yağından nasıl korunabilirdik? Fazla sıkmadan kontrol edebileceğimiz bir fren sistemi olsa ne iyi olurdu öyle değil mi?

Bisikletiniz var ancak memnun değilsiniz veya bisikletliler dünyasına siz de katılmak istiyorsunuz. Peki bir bisiklet alırken nelere dikkate etmelisiniz?

Bisikletler ve özellikleri

Bir bisiklet sadece iki tekerden oluşmaz. Sizi bir yerden bir yere götürürken güvenliğinizi ve konforunuzu sağlayacak şekilde çalışır bir aksama ve ekipmana sahip olmalıdır.

Tur bisikleti nedir?

Bir tur bisikleti, dağ bisikleti kadar dayanıklı, yarış/hibrit bisikletler gibi sağlam kadrolu, kuvvetli tekerlekli, iki sağlam bagaj taşıyıcılı, kaliteli ve dayanıklı yedek parçalara sahip, kolay idare edilebilen bir gidona ve rahat bir oturma pozisyonuna sahiptir.

İlginizi çekebilecek konulara bir göz atın!

İlgili bir yazı bulunmuyor!

Peki iyi bir tur bisikleti nasıl olmalıdır?

  1. Dayanıklı bir kadro
  2. Uygun geometri
  3. Dayanıklı tekerlekler
  4. Güvenilir ve az bakım isteyen bir vites sistemi
  5. Güçlü ve iyi kontrol edilebilen frenler
  6. Çok dayanıklı bagaj taşıyıcıları
  7. Güçlü bir aydınlatma sistemi
  8. Çamurluk

Öncelikle tur bisikletinin diğer bisikletlerden temel farkı kadro geometrisidir.

Bagaj taşıyıcıları

Bagaj taşıyıcıları, tur bisikletinin karakteristik özelliklerinden biridir. Tur bisikletlerinde ön ve arka bagaj taşıyıcılar için montaj delikleri vardır. Diğer (dağ, yol/yarış) bisiklet kadrolarında ise genellikle yoktur. Bu bisikletlere bagaj taşıyıcı taktırmak istendiğinde sorun çıkar. Ya istenen bagaj taşıyıcı bisiklete takılamaz ya da dayanıksız olur.

Bagaj taşıyıcı malzemesinin yüke dayanıklı olması gerekir. Çelik olması daha iyidir. Titanyum olanlar da vardır. Şehir bisikletlerindeki bagaj taşıyıcıların en fazla bagaj taşıma kapasitesi 10 kg’a kadar iken, tur bisikletlerinde Tubus bagaj taşıyıcılarla 40 kg’dır. Şehir bisikletlerinde bagaj taşıyıcı sadece arkadayken, tur bisikletlerinde yükü dengeli taşımak için ön ve arka olarak iki yerde bagaj taşıyıcı vardır. Tubus bagaj taşıyıcılar kaliteli çelik olduğu için, alüminyum kadar hafiftir ve alüminyumdan çok daha dayanıklıdır.

Dayanıklı tekerlekler

Tur bisikleti lastikleri; ne dağ bisikleti lastikleri gibi tırtıklı/dişli, traktör sürüyormuş hissi yaratan lastiklerdir ne de yol/yarış bisikletindeki gibi düz ve ince olup fazla yükü destekleyenlerdendir. Tur bisikletinde hem yol tutuş iyi olmalı hem de az direniş yaratmalıdır.

Özellikle yüklü bir bisikletle ve sürücü pek güçlü değilse 26” tekerleklerde yokuşlar daha kolay çıkılabilmektedir. Ayrıca dünyanın her yerinde 26” lastik kolayca bulunabilir. 28” tekerlekler, özellikle uzun ve iyi yollarda büyük bir avantaj sağlar. Aynı çabayla daha çok yol alabilirsiniz. Bugünlerde 29” tekerlekler de mevcuttur.

Rohloff göbekten vites sisteminin keyfi

Genelde tur bisikletlerinde, dağ ve yol/yarış bisikletlerinde kullanılan vites sistemlerinin kullanıldığı düşünülmektedir. Oysa tur bisikletleri için özel olarak üretilmiş seriler vardır. Göbekten vites sistemlerinin içinde tur bisikletleri için en uygun olanı Rohloff göbekten vites sistemidir. Dayanıklı, verimli, az bakım gerektiren ve temiz bir sistemdir. 1996 yılından beri dünyanın çeşitli yerlerinde yüzbinlerce km yapılarak performansı kanıtlanmıştır.

Fren sistemi

Tur bisikletleri için en uygun fren sistemi 10 km’lik bir inişi, 35 kg yük ile güvenle alabileceğiniz sistemlerdir. Disk fren, jant frene göre daha hızlı ısınır ve fren işlevini görmez. Jant frenlerinde ısınma jantın tamamına yayıldığı için uzun süreli kullanımlar için uygundur.

Ayrıca jant frende durdurma kuvveti jantın tümüne yayıldığı için daha az bir kuvvetle durabilirsiniz. Ama disk frende, kuvvetin uygulandığı nokta göbeğe yakın olduğundan bisikleti durdurmak için daha fazla kuvvet gerekir. Maalesef bu kuvvet jant teli akordunu bozar, hatta jant tellerinizi de kırar. Bisikletin otobüs ve uçak ile taşınması sırasında darbe alması durumunda açıkta olan jant fren, kolayca bükülebilir.

Farlar

Bisiklete sonradan monte edilen ön ve arka farlar yeterince ışık vermediği gibi pille çalıştıkları için de her yerde pil bulunamayabilir. Tur bisikletlerinde, hem daha iyi aydınlatma sağladığından hem de sadece pedal kuvvetiyle enerji üretildiğinden dinamo tercih edilir. Az direnç gösteren daha verimli dinamolarla, daha etkili bir aydınlatma sağlanır ve elektronik cihazlar da pedal kuvvetiyle gün boyunca şarj edilir.

Çamurluklar

Sürüş yapılan yollar temiz olmayabilir. Yağmurlu havada ve çamurlu yollarda, çamurluk kullanımı sürücüyü, kıyafetleri ve bisikletin parçaları ile çantaları korumaktadır.

Sele

Sele seçimi tamamen kişisel bir konu olmasına karşın, dünyayı turlayan bisikletçilerin çoğunluğu jelli olmayan seleyi tercih ederler.

Gidon

Tur bisikletinde düz gidon kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Çünkü tutuş pozisyonu nedeniyle sinirlere zarar verme ihtimali vardır. Elin ve kolun, sinirleri zorlamayacak şekilde durması aynı zamanda farklı tutuş pozisyonlarına fırsat vermesi sebebiyle tur ya da kelebek gidon tercih edilmektedir.

Ayak

Ayak, hayatı kolaylaştırmaktadır. Çünkü daima yaslayacak bir yer bulmak mümkün değil. Doğal olarak ayağın bütün yükü taşıyacak kadar sağlam olması gerekir.

Şehir bisikleti nedir? Özellikleri nelerdir?

Bir şehir bisikleti, trafiği rahatça kontrol edebileceğiniz şekilde bir oturma pozisyonuna sahip olmalıdır. Aydınlatma sistemi sizi görünür kılacak şekilde, eşyalarınızı taşıyabilecek ve giysilerinizi çamura/pis suya karşı koruyabilecek şekilde olmalıdır.

Şehir bisikleti, şehir içinde ulaşım amaçlıdır. Daha çok hafta sonu gezilerinde kullanılmaktadır. Pozisyonu rahatlıkla trafiği kontrol edebileceğiniz şekilde diktir.

Bisiklet kadrosu, farlar ve diğer özellikler

Yük taşır, işe giderken bilgisayarınızı, hafta sonu ise piknik malzemelerinizi siz sırtınızda taşımanıza gerek kalmaz. Böylece ne sırtınız ağrır ne de terlersiniz. Yük, bisiklet çantaları içinde bisikletin güçlü kadrosundadır.

Trafikte fark edilebilmeniz için ön ve arka farları vardır. Mümkünse dinamoludur. Çamurlukludur, kıyafetinizi ve çantalarınızı korur. Zincir koruyucusu ile paçanızı kaptırmazsınız.

Şehir bisikleti alırken daha temiz olmak ya da az bakım isteyenler için kapalı vites sistemli olanlarını tercih edebilirsiniz. Ayağı vardır. Bisiklet istediğiniz her yerde ayakta durur.

Exit mobile version