Şehirden Kaçış

Mutlaka Okumanız Gereken Gezi Kitapları – Bölüm 4

Mutlaka Okumanız Gereken Gezi Kitapları - Bölüm 4

Mutlaka Okumanız Gereken Gezi Kitapları - Bölüm 4

Seyahat kitapları öneri listemizin 4. kısmında ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer 10 adet kitabı listemize ekledik. Seyahat kitapları; gezmeyi seven ve macera ruhlu kişiliğe sahip olan okurların etkisinden çıkamayacağı türden kitaplardır. Eğer yeni yerleri ve kültürleri araştırmayı seviyorsanız aşağıdaki kitaplar ilginizi çekecektir.

  1. İstanbul Sokak Lezzetleri
  2. İstanbul Gezi Rehberi
  3. Frankfurt Seyahatnamesi
  4. Uzak Komşu Rusya’dan Gezi Notları
  5. Hind
  6. İlber Ortaylı Seyahatnamesi
  7. Pupa Yelken: Kısmet’in Dünya Seyahati
  8. Portekiz’e Yolculuk
  9. İtalya’da Alacakaranlık
  10. Venedik Bir Balıktır

1) İstanbul Sokak Lezzetleri – (Ansel Mullins, Yigal Schleifer)

Evinizde oturarak İstanbul’un arka sokaklarında bir gezinti yapmaya ne dersiniz? Yazar, kitabına “Bu kitap, İstanbul’un duyulmamış mutfak kahramanlarını kutluyor” diyerek başlıyor.

Modern blogların hakim olduğu çağımızda blog yazarlığı yapan çift, İstanbul’u ziyaret ederler. Ve adı duyulmamış mutfak kahramanlarını bizlere tanıtırlar.

Kitap; “Dönerci, pilavcı, köfteci, esnaf lokantacı: İşte bu çalışkan insanlar önemli bir İstanbul geleneğini koruyorlar. Yemek eğer bir kültür ise, bunlar onun elçileridir.” ifadelerine vurgu yapıyor.

2) İstanbul Gezi Rehberi – (Murat Belge)

Murat Belge bu rehber kitapta İstanbul’un eşsiz zenginliğini kendine has üslubuyla okuruna aktarıyor. Elbette aralara ilginç hikayeler serpiştirerek ve tarihi dedikodularla bezeyerek… Yeditepeli şehir İstanbul’u tepe tepe gezmek isteyenler ya da gezmeden bilmek isteyenler için harika bir rehber kitap.

Yazar Belge; Pera, tarihi yarımada, Boğaziçi, Üsküdar gibi eski yerleşim merkezlerinin yanı sıra Pendik’e, Florya’ya, Küçükçekmece’ye, Kilyos’a, hatta Polonezköy’e kadar uzanan bir güzergahı gözler önüne seriyor.

3) Frankfurt Seyahatnamesi – (Ahmet Haşim)

Ahmet Haşim’in 1930’lu yıllarda tedavi görmek için gittiği Almanya’da 2. Dünya Savaşı öncesinde gözlemlerde bulunur.

Trenle Balkanlar’dan geçerek Frankfurt’a ulaşan Haşim, gördüklerini sizin de görmenizi ister gibi betimleyerek 20 kısa yazı yazmıştır.

4) Uzak Komşu Rusya’dan Gezi Notları – (İlhan Selçuk)

Tarihten bugüne her zaman yakın komşu olduğumuz Rusya ile ilgili çok net bilgilere sahip olamadık.

Her zaman kulaktan dolma halk efsaneleriyle tanıdık uzak komşumuz Rusya’yı. İlhan Selçuk’un bu eseriyle daha doğru bilgilere ulaşmanız mümkün.

5) Hind – (Falih Rıfkı Atay)

Falih Rıfkı Atay kitapta “Hindistan nasıl büyük bir ülke ise, asrımızın da öyle büyük bir meselesidir: Onu elimizden geldiği kadar bilmeye ve derinleştirmeye çalışmalıyız.” der.

Yazar, “Hintliler kendileri hakkında ne düşünüldüğüne pek meraklıdırlar ve garplilerden çok daha fazla alıngandırlar.” cümlesiyle betimliyor Hindistan’ı.

6) İlber Ortaylı Seyahatnamesi – (İlber Ortaylı)

İlber Ortaylı yalnız tarihçiliğimizin büyük bir ismi değil aynı zamanda küçük bir bavul ve rehber kitaplarıyla Orta Asya’dan Avrupa’ya, Kafkaslar’dan Ortadoğu’ya 50 yıldır gezen bir “seyyah”. Ortaylı, “Mektebi bitirir bitirmez evlenip mobilyacı gezeceğinize, dünyayı gezin” diyerek gençlere geniş ufuklara bakmalarını tavsiye etmiştir.

“Türkiye gibi önemli bir coğrafyayı ve tarih alanını öğrenmek için onun kuzeyindeki Güney Rusya ve Kafkasya, doğusundaki İran ve Hindistan, güneyindeki Suriye, Filistin ve Mezopotamya’nın yanı sıra Balkanları ve Akdeniz ülkelerini anlamak da kaçınılmazdır.” der İlber Ortaylı.

Çıktığı sayısız yolculukta seyahat ettiği ülkeler arasında Suriye, Ürdün, İsrail, İran, Azerbaycan, Rusya, Kırım, Özbekistan yer alır. Bunlara ek olarak Tuna, Bosna, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Macaristan, Romanya, Eski Avusturya, Yunanistan, İtalya, Malta, İspanya, Portekiz, Litvanya, Estonya, İsveç, Hindistan, Japonya ve Singapur olarak devam eder.

7) Pupa Yelken: Kısmet’in Dünya Seyahati – (Sadun Boro)

Sadun Boro, 3 yıl süren yolculuklarında anılarını Pupa Yelken adlı bu eserinde topladı. Boro’nun hayattaki en büyük amacı, eşi Oda ile beraber dünya seyahatine çıkmaktı.

10.5 metre boyunda ve keç armalı “Kısmet” isimli yelkenli 1963’te Salacak’ta, Athar Beşpınar’ın atölyesinde kızağa kondu. Ve denize açıldılar.

Kendilerine Kanarya Adaları’nda aldıkları ünlü kedileri “Miço” eşlik etti.

8) Portekiz’e Yolculuk – (Jose Saramago)

Jose Saramago, 1979 yılında tek başına altı aylık bir geziye çıkarak ülkesi Portekiz’i köşe bucak gezmiştir.

Yolcuğu sırasında aldığı notları daha sonra kitaba çevirmeye karar verir. Yaşadıklarını, gördüklerini, ülkenin mimarisi ve kültürünü kendi üslubuyla sözcüklere döker.

Yazar aynı zamanda sanattan mimariye derin bilgi ve görgü birikimiyle Portekiz kültürüne, tarihine ve halkına dair oylumlu bir belge ortaya koymuştur.

9) İtalya’da Alacakaranlık – (D.H Lawrence)

Lawrence, çağdaş dünya edebiyatının ileri gelen yazarlarındandır. 1912 yılında önce Almanya’ya bir yolculuğa çıkar oradan da Alpler’i geçerek İtalya’ya ulaşır.

Yazar, İtalya’da dolaştığı süre boyunca yalnızca büyük kentleri gezmekle kalmayacaktır. Aynı zamandan kırları da gezisine dahil edecektir.

İtalya’da Alacakaranlık kitabında Lawrence’ın yolculuk esnasında elde ettiği doğa, insan ve kültür ve doğa ilişkisiyle tanıştığı insanları bulacaksınız.

10) Venedik Bir Balıktır – (Tiziano Scarpa)

Venedik; Othello’ya aklını oynattırmış, büyüleyici güzelliğine nice methiyeler düzülmüştür. Dillere destan şehir için artık hakkında söylenecek yeni hiçbir şey kalmadı denilirken muzip bir Venediklinin eşsiz anlatımıyla bir balık olmuştur. Hem de denizin dibine uzanmış devasa bir dil balığı…

Kitap adını Venedik’in haritadaki görünümünden almıştır. Bu eser, Avrupa’nın en masalsı şehri için yazılmış rehber niteliğinde bir kitaptır.

Yazar şehri gezerken okuyucuya bir Venedikli olmayı teklif eder. Venedik’in her köşesini ve akıllara zarar güzelliğini kendi penceresinden anlatır.

Related Posts

Exit mobile version