Şehirden Kaçış

Mutlaka Okumanız Gereken Gezi Kitapları – Bölüm 5

Mutlaka Okumanız Gereken Gezi Kitapları - Bölüm 5

Mutlaka Okumanız Gereken Gezi Kitapları - Bölüm 5

Seyahat kitapları öneri listemizin son bölümünde pek çok kişi tarafından beğenilmiş diğer 10 adet kitabı bulabileceksiniz. Gezi kitapları; seyahat etmeyi seven, maceracı kişiliğe sahip olan okurların etkisinden çıkamayacağı türden kitaplardır. Yeni yerleri keşfetmek sizin için bir tutku ise aşağıdaki kitapları okumak size ilaç gibi gelecektir.

  1. Abbas Yolcu
  2. Seyahat Sanatı
  3. 80 Günde Devr-i Alem
  4. 80 Günde Parasız Devri Alem
  5. Bir Çift Yürek
  6. Bir Dinozorun Gezileri
  7. Ye, Dua Et, Sev
  8. Doğu Avrupa’da Yolculuk
  9. 4 Kıta 8 Ülke
  10. Yaşasın Gezerken Kayboldum

1) Abbas Yolcu – (Attila İlhan)

Abbas Yolcu kitabındaki bazı hikayeler, bugünden dönüp bakıldığında size bir günü almayacak gibi gelecektir. Attila İlhan, kalemini öyle kıvrak kullanmıştır ki, kısa yolculukların bile bir edebiyatçı gözüyle nasıl zenginleşebileceğini göstermiştir.

Attila İlhan’ın 1949 ile 1952 yılları arasında Anadolu ve Fransa’da yaptığı gezileri, bölüm bölüm Varlık dergisinde yayınlamıştır.

Başlı başına birer macera olan bu gezi yazılarını okurken çok eğleneceksiniz.

2) Seyahat Sanatı – (Alain de Botton)

Seyahat Sanatı; dilerseniz trende, otobüste veya uçakta kilometreler aşarken, dilerseniz de koltuğunuzdan kalkmadan kahvenizi yudumlarken okuyabileceğiniz bir kitap.

Bu eserde yazar; farklı şehirleri, farklı yazarların hayali rehberliğinde gezerken, yolculuğun büyüsü kentlerin kokularına karışıyor.

Alain de Botton, seyahat etmeyi tatil veya iş rutininin gerektirdiği bir aracı olarak görmemiştir. Tam aksine ruhu dinlendiren ve iyileştiren bir etkinlik olarak ifade etmiştir.

3) 80 Günde Devr-i Alem – (Jules Verne)

“Ben neden gezmeyi bu kadar seviyorum?” diye kendine sordun mu hiç? Dünya gezisi kitapları listelerinde ilk sıralarda yer alan 80 Günde Devr-i Alem, çocukluktan itibaren hepimizin hayallere dalmasını sağlayan masalsı bir kitap.

Gezgin bünyelere bu zevki çocukken aşılayan kitabı hala okumadıysanız acele edin. Çocukken okumuş bile olsanız bazen şu an sahip olduğunuz bilgi birikiminizle tekrar okuyarak anılarınızı canlandırabilirsiniz.

Kitabın 1956 yılı yapımı filmi de çekilmiştir. Film, Akademi Ödüllerinde ve Altın Küre Drama dalında En İyi Film ödülüne layık görülmüştür. Film ekibi, oyuncuları ve yönetmeni hakkında bilgi almak ve filme ait fragmanı izlemek için filmperisi.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

4) 80 Günde Parasız Devri Alem – (Muammer Yılmaz , Milan Bihlmann)

Kitap ilk baskısını Fransızca yapmış ve ardından İngilizce olarak yayımlanmıştır. Kitapta beş kuruşsuz dünyayı gezmeye çalışan ikilinin başlarından geçen ilginç olaylar anlatılmaktadır.

80 Günde Parasız Devri Alem, Jules Verne’in ölümsüz eserinden ilham almıştır. Yönetmen ve fotoğrafçı Muammer Yılmaz ve Alman arkadaşı Milan Bilhmann’ın dünyada iyi insanların da olduğunu kanıtlamak istemişlerdir.

Bunu yapmak için çıktıkları seyahatlerinde 4 kıta ve 19 ülkeyi kapsayan dünya turu yapmışlardır. İnsanlığa ve yaşama dair sözleriyle bu kitap, aynı zamanda yediden yetmişe herkesin severek okuyacağı bir eserdir.

5) Bir Çift Yürek – (Marlo Morgan)

Bir Çift Yürek, Amerikalı bir kadının Avustralya’da yaşadığı ruhsal yolculuğun öyküsüdür.

Yazar, bizleri göçebe kültürden Aborijinler eşliğinde, kabilenin kendilerini adlandırdıkları şekliyle, “Gerçek İnsanlarla” birlikte dört ay süren ve çölü boydan boya katettikleri uzun bir yürüyüşe çıkarır.

Bu süre boyunca, kitap bizlere çölün çorak coğrafyasındaki bitkiler ve hayvanlarla uyum içinde yaşamayı öğretir. Aynı bizleri zamanda 50.000 yıllık kültürlerin felsefesi ve bilgeliğiyle tanıştırır.

6) Bir Dinozorun Gezileri – (Mina Urgan)

Mina Urgan Bir Dinozorun Anıları’nı yazarken kitabının bu kadar çok okunacağını hiç beklemiyor, ‘Benim gibi bir kocakarının hayatını kim merak eder ki…’ diyordu.

Ancak olaylar hiç de düşündüğü gibi gelişmedi. Yüzbinlerce kişi bu ufak tefek, beyaz saçlı, sigara içen, cesur, komünist ve ateist olduğunu televizyon ekranlarında söyleyen İngiliz Edebiyatı profesörünün anılarını okudu. Kendiyle alay etmeyi bilen bu zeki kadını çok sevdi.

Sizler de ‘Dinozorca’ yani az parayla, tadını çıkarmayı ve insanları tanımayı hedefleyerek yapılmış bu gezileri gülümseyerek okuyacaksınız. Okurken düşünecek, yeryüzünü ve kendinizi tanıyıp öğreneceksiniz.

7) Ye, Dua Et, Sev – (Elizabeth Gilbert)

Elizabeth Gilbert, kocasıyla bebek sahibi olmaya çalışmaktadırlar. Ancak Gilbert, bunu istemediğini fark edecektir. Acı verici bir boşanma süreci ve hemen sonrasında tutkulu bir aşk yaşayacaktır. İçindeki boşluğu doldurmanın peşine düştüğü bir yolculuğa çıkarak haz, dinsel inanç ve dengenin arayışına girecektir.

Gilbert, Roma’da yakışıklı bir İtalyan’dan İtalyanca öğrenecek, on beş kilo alacaktır. Hindistan’da ruhunu aydınlatacak ve kendini Tanrı’ya adayacaktır.

Endonezya’nın Bali Adası’nda dişleri olmayan bir şifacıdan huzurun ne olduğunu fark edecektir. Mutluluk yavaş yavaş onu sarmalayacaktır.

8) Doğu Avrupa’da Yolculuk – (Gabriel Garcia Marquez)

Doğu Avrupa’da Yolculuk, Gabriel García Márquez’in 1950’lerde gazeteci olarak Doğu Avrupa’daki sosyalist ülkelere yaptığı seyahatin bir güncesidir.

Kitap, yazarın Doğu Almanya’dan başlayıp Çekoslovakya, Polonya, Macaristan ve Sovyetler Birliği’ne uzanan bu serüvenini anlatır.

Okurlar, Márquez’in hem yol arkadaşları ve tanıştığı kişilere dair gözlemlerini hem de dönemin toplumsal ve siyasi gelişmeleriyle ilgili yorumlarını bulacaklardır.

9) 4 Kıta 8 Ülke – (Erdoğan Aslıyüce)

Erdoğan Aslıyüce, “Araplar’ın İbn- i Batuta’sı, Türkler’in ise meşhur Evliya Çelebi’si vardır. Benim öyle bir iddiam yok ama belki de onlardan çok etkilenmiş olabilirim.” der.

Uzak yerlere gitmeye, uzun yolculuklar yapmaya bu gün her ne kadar seyahat deniyorsa da eskiden “siyakat” denirdi.

10) Yaşasın Gezerken Kayboldum – (Nuray Kayacan)

Yazar, verilenle yetinmeyip objektife olabildiğince yakın durmuştur. Aynı zamanda kendi bakış açısıyla dünyayı öğrenmeye çalışmak istemiş ve yola koyulmuştur.

Kitapta yazarın kendi çektiği fotoğraflarla ülkelere, insanlarına ve kültürüne şahit olacaksınız.
Sunulan her bilgi, yazarın eğlenceli diliyle sizleri içine çekecektir.

Her ülkeyi okuduğunuzda bir sonrakinin sırasını merakla bekleyeceksiniz. Bu kitap, durağan yaşamınıza bir “kaybolma” macerası eklemek için en doğru kaynak.

Diğer kitap listeleri ilginizi çekebilir

Exit mobile version