Şehirden Kaçış

Türkiye’deki Karavan Çeşitleri / Türleri

Çekme Karavan

Türkiye'deki Karavan Çeşitleri / Türleri

Karavan, kendi içinde farklı çeşitleri / türleri olan araç tipidir. Türkiye’de seyahat amacınıza uygun olarak tercih edebileceğiniz karavan modelleri de farklılık gösterebilir. Uzun yolculuklar için motokaravan modelleri, kısa süreli seyahatlerde çekme karavan modelleri daha iyi bir tercih olabilir.

Karavan çeşitleri / türleri üç ana gruba ayrılabilir: Çekme karavan, motokaravan ve ahşap karavan. Bu karavan türleri içerisinde; ev tipi buzdolabı, mutfakta ocak, hatta güneş enerjisini elektriğe dönüştürebilen solar paneller ve yaşam aküsü gibi yaşamak için gerekli olan her şeyi barındırabilir.

İlginizi çekebilir

Türkiye’de üretilen karavan modelleri ve türleri nelerdir?

1. Çekme Karavan

Römork tipinde üretilen çekme karavanlar, arabaların çeki demirine takılıp çekilen karavan tipidir. Çekme karavanların en büyük avantajı; gidilecek yere varılınca, karavanının orada bırakılarak binek aracın bağımsız olarak kullanabilmesidir.

Çekme Karavan

Çekme karavanlar ağırlıklarına göre ikiye ayrılmaktadır. 750 kg altı ve 750 kg üstü şeklinde. 750 kg üstü olan çekme karavanlar ruhsata tabidir. Çekme karavan seçimi yaparken aracınızın motor gücü ve çekme kapasitesi göz önünde bulundurulmalıdır.

Büyük çekme karavanların bazı türlerinde ikiz aks bulunmaktadır. İkiz aksa sahip karavanlar ile manevra yapmak oldukça zordur fakat yol tutuşu açısından iyidir. Büyük olduklarından dolayı güçlü motora sahip araçlar tarafından çekilebilir.

1.1. Caretta Karavan

Ayrıca tek akslı ve daha küçük olması nedeniyle çokça tercih edilen caretta karavan tipi de bulunmaktadır. Daha küçük üretilen caretta karavanlar; tüm araç grupları için uygundur. Çoğunlukla bu karavana iki kişilik yatak sığmaktadır. Caretta karavanların tuvaletleri bulunmaz. Mutfağına dışarı çıkılarak gidilebilir.

Tek akslı caretta karavan

Caretta karavanların daha ağır arazi şartları için üretilmiş off-road türleri de bulunmaktadır.

Çekme karavanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

2. Motokaravan

Campervan olarak da bilinen motokaravanlar, panelvan tipi araçların içinin yaşam şartlarına uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesiyle oluşturulan araçlardır. Bu tipteki araçlar çekme karavan gibi araçtan bağımsız değildir. Aracın kendisi karavan olarak kullanılmaktadır.

Motokaravanların da çeşitli tipleri bulunmaktadır.

2.1. Alkovenli Karavan

Şoför bölümünün üst kısmında aracın çıkıntısı olan araçlara alkovenli karavan denmektedir.

Alkovenli Karavan

Motokaravanlar arasında en geniş iç hacme sahip araç olduğu halde Türkiye’de diğerlerine göre daha az tercih edilen bir karavan modelidir.

2.2 Semi (Yarı) Entegre Karavan

Yarı Entegre Karavan ise alkovensizdir. Bu türdeki karavanlar daha kompakt bir yapıdadır.

Semi (Yarı) Entegre Karavan

2.3. Dönüştürülmüş Karavanlar

Bir minibüsün veya aracın içinin yeniden düzenlenmesi sonucu üretilmiş karavan tipi

Dönüştürülen karavanlar; panelvan tipi minibüslere ve binek araçlara yaşam alanları eklenerek tasarlanmış karavan tipidir. Pek çok araç modeli bu şekilde dönüştürülerek karavan yapılabilinir.

Arkası geniş panelvan araçlar, jipler hatta binek araçlar bile bir kaç düzenlemeyle harika bir karavana dönüştürülebilir. Resimde binek araçtan dönüştürülmüş bir karavan görülmektedir.

Motokaravanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

3. Ahşap Karavan

Ahşap karavanlar, sit alanlarında ya da imara aykırı yerlerde yapılabilmektedir. Bu türdeki karavanlar, araç ruhsatına sahip olduğu için seyyar yapı hükmünde yani karavan hükmündedir.

Ahşap Karavanlar

Zorlu mevsim şartlarına uygun olarak üretilen ahşap karavanlar, tır kasası gibi bir araçla çekilerek istenilen yere götürülebilir ya da tamamen karavan gibi tasarlanarak her an harekete hazır bir ev gibi üretilebilir.

Exit mobile version