Şehirden Kaçış

Kapadokya’da Gezilecek En Popüler Yerler

Kapadokya’da gezilecek yerler arasında Göreme Milli Parkı, Ürgüp, Uçhisar, Ihlara Vadisi, Ortahisar, Avanos ve Çavuşin öne çıkan yerlerdir. Hangi mevsim olursa olsun Kapadokya, Türkiye’nin en özel bölgelerinden birisidir.

Kapadokya ismini, Farsça “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen Katpatuka kelimesinden almıştır. 60 milyon yıl önce volkanik etkinlik gösteren Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerden oluşan yumuşak katmanlar, milyonlarca yıl yağmur ve rüzgara maruz kalıp aşınarak günümüzde bilinen bölgeyi meydana getirmiştir.

Kapadokya’yı daha yakından tanımak, Kapadokya’da gezilecek yerler ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsanız lütfen yazımızı okumaya devam ediniz.

  1. Göreme Milli Parkı
  2. Ürgüp
  3. Uçhisar ve Kalesi
  4. Güvercinlik Vadisi
  5. Kapadokya Mağaraları
  6. Peri bacaları
  7. Kaymaklı Yeraltı Şehri
  8. Derinkuyu Yeraltı Şehri
  9. Mazı Yeraltı Şehri
  10. Özkonak Yeraltı Şehri
  11. Bağlıdere Aşk Vadisi
  12. Paşabağı Rahipler Vadisi
  13. Zelve Ören Yeri
  14. Güllüdere Vadisi
  15. Ihlara Vadisi

1. Göreme Milli Parkı

Göreme Milli Parkı

Nevşehir ile Avanos – Ürgüp ilçeleri arasında 40 km2‘lik bir alanı kaplayan Göreme Milli Parkı, içinde barındırdığı köklü tarihi ve muhteşem doğası ile pek çok yerli ve yabancı gezgini buraya çekmeyi başarıyor.

Göreme Mili Parkı; yüz yıllar boyunca duruşunu hiç bozmayan ve canlı siluetleri andıran peri bacaları, yürüyüş yaparken huzur veren vadileri, bir yandan peri bacalarının içinde saklı duran medeniyetlerin hikayesini anlatan freskleriyle dolu kiliseleri ile Kapadokya’da gezilecek yerler arasında yerini alıyor.

Göreme Milli Parkı’ndan 360 ° görünüm

Göreme Milli Parkı içinde Göreme Açık Hava Müzesi, Zelve Ören Yeri, Ürgüp, Ortahisar ve Uçhisar yerleşimleriyle Çavuşin ve Avcılar yer almaktadır.

2. Ürgüp

Kapadokya bölgesinin ana karakterini taşıyan içi oyulmuş kayalar ile kayaların üzerine yapılmış taş konaklar, Ürgüp ilçesinde çokça gözlenmektedir.

Ürgüp Taş Konaklar

Bu taş evlerin işçiliğini görmek için Ürgüp’ün sokaklarını yürüyerek gezmek ise ayrı bir keyif. Bundan dolayıdır ki her sene ortalama 2 milyon turist burayı ziyaret etmektedir.

Kapadokya’da gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahip olan Ürgüp, gece hayatı açısından da bölgenin en hareketli ve en kalabalık ilçesi konumundadır. Her damak zevkine uygun restoranları, şarap evleri ve kayadan oyma barları bilhassa bahar sezonlarında turistler tarafından çokça ziyaret edilmektedir.

2.1. Üç Güzeller Peri bacaları

Üç Güzeller Peri bacaları

Unesco Dünya Mirasları listesinde bulunan Kapadokya bölgesinin en çok fotoğraf çekilen yerleri arasında ilk sırayı Ürgüp’teki Üç Güzeller Peri bacaları almaktadır. Aynı zamanda nişanlanan – evlenen çiftler albüm fotoğraflarında arka fonda Üç Güzeller’i kullanıyor.

Kapadokya’nın Üç Güzeller Peri Bacaları, kırmızı kayalardan oluşan silüeti ve arkasına aldığı Erciyes Dağı ile gün batımında amatör fotoğraf çekimlerini bile sanata dönüştürüyor.

3. Uçhisar ve Kalesi

Uçhisar ve Kalesi

Uçhisar; Nevşehir il sınırlarında kalesi ile anılan, vadileriyle ve tarihin kokusunu taşıyan sokaklarındaki taş evleriyle Kapadokya’da gezilecek yerler arasındadır. Uçhisar, bizlere sunduğu görsel ve tarihsel zenginliği ile kasabanın turistik değerini de artırmış durumda. Lüks butik otelleri bölgede oldukça yoğun.

Tarihin ve doğanın emeğiyle şekillenen medeniyetler vadisi Kapadokya’ya zirveden bakmak isterseniz Uçhisar Kalesi‘ne mutlaka gitmelisiniz. Yıldızlara dokunacakmış gibi yakın olduğunuz bir yer Uçhisar Kalesi. Güneşin doğarken ve batarken sunduğu göz kamaştırıcı görüntüsünü ve Kapadokya’nın en güzel kartpostalını buradan yakalayabilirsiniz. Şundan emin olun ki güvercinlerin ve Puhu kuşlarının senfonisi eşliğinde peri bacalarının büyüsüne kapılıp gideceksiniz.

Uçhisar Kalesi’nden 360 ° görünüm

Ayrıca şunu bilmelisiniz ki Güvercinlik Vadisi‘ni tamamen görebileceğiniz en yüksek nokta Uçhisar Kalesi’dir.

4. Güvercinlik Vadisi

Güvercinlik Vadisi

Güvercinlik Vadisi geziniz esnasında eşsiz manzaralar eşliğinde kayalar üzerindeki insan yapımı delikler ilginizi çekecektir. Bu delikler güvercinlerin orada yuva yapması için oyulan deliklerdir.

Güvercin yetiştiriciliği geçmiş dönemlerde oldukça önemliydi. İnsanlar bu bölgede yaşayan ve çiftleşen güvercinlerin gübrelerini kullanırlardı. Üzüm bağları için oldukça yararlı olan bu gübrelerin yanı sıra güvercin yumurtaları da kilise gibi ibadet yerlerinde kullanılırdı. Duvarlardaki freskler, güvercin yumurtaları sayesinde günümüze kadar ulaşmış durumda.

Güvercin Vadisi, bölgenin en yüksek yapısı olan Uçhisar Kalesi’nden gözlenebilmektedir. Kalenin birçok noktasından vadi rahatlıkla görülebilmektedir. Uçhisar Kalesi, Güvercinlik Vadisi’nin benzeri olmayan manzarasını ayaklarınıza serer.

5. Kapadokya Mağaraları

Kapadokya Mağaraları

Geçmiş medeniyetlere ait izleri barındıran Kapakdoya’da görebileceğiniz bir çok yer bulunmaktadır. Peri bacaları, mağaralar, yeraltı şehirleri vb. tarihi ve kültürel alanlar bunların başını çekmektedir.

Kapadokya Mağaraları daha çok Nevşehir iline bağlı Ürgüp ve Avanos ilçelerinde yer almaktadır. Buradaki mağaralar, geçmiş dönemlerde depolama ve barınma amacıyla kullanılmıştı. Kayaların yumuşak olması nedeniyle rahatlıkla oyularak bu mağaralar yapılmış. Sonraki yıllarda buraya gelen insanlar ya da sığınmacılar kayaları genişleterek küçük olanlarına köy, büyük olanlarına ise şehir demişlerdir.

Kapadokya denince akla gelen mağaralar ve yeraltı şehirleri arasında Mazı, Tatlarin, Derinkuyu, Kaymaklı ve Özkonak gelmektedir. Bu mağaralar görünümleriyle etkileyici, ihtişamlı yapılarıyla büyüleyicidir.

Kapadokya’ya yolunuz düştüğünde Ürgüp şaraplarının tadına mutlaka bakın. Aynı zamanda çömlek atölyelerini ve şarap mahzenlerini dolaşmadan dönmeyin. Kapadokya bölgesinde her keseye uygun konaklayabileceğiniz tesisler ile yeme – içme ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz mekanlarda bulunmaktadır.

6. Peri bacaları

Peri bacaları

Peri bacaları yalnızca bir bölgede değil daha çok Nevşehir il sınırları içerisinde birden fazla vadi içerisinde bulunmaktadır.

En yoğun peri bacaları, Avanos – Ürgüp – Uçhisar bölgesinde kalan üçgen içerisinde yer almaktadır. Ayrıca Nevşehir iline 7 km’lik bir mesafede bulunan Çat beldesinde Peri Bacası Ormanı bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir

Günümüzde Nevşehir ilinin turistik bir merkezi konumunda olan Ürgüp’teki Peri Bacaları dünya çapında bir üne sahiptir. Aslında bu yapılar dünyanın pek çok yerinde olmasına rağmen Kapadokya’daki Peri Bacaları’nı öne çıkaran şey, bu tarz oluşumların başka hiçbir yerde bu kadar yaygın halde olmamasıdır.

Peri Bacaları nasıl oluşmuştur?

7. Kaymaklı Yeraltı Şehri

Kaymaklı Yeraltı Şehri

8 katlı olan Kaymaklı Yeraltı Şehri, Nevşehir il merkezine 20 km’lik bir mesafede bulunan Kaymaklı kasabasında bulunmaktadır.

Kaymaklı beldesindeki ilk yerleşimler MÖ 3000 yılına kadar gitmektedir. Hititler Dönemi’nde yapılmış olan şehir, sekiz kattan oluşmaktadır. Roma ve Bizans dönemlerinde diğer tüf kayalar da oyularak genişletilen Kaymaklı, yeraltı şehrine dönüştürülmüştür.

Pek çok insanın bir arada geçici olarak yaşayabilmesi için gereken barınma koşullarına sahip olan Kaymaklı Yeraltı Şehri‘nde dar koridorlarla birbirlerine bağlanan oda ve salonlar, şarap depoları, su mahzenleri, mutfak ve erzak depoları, havalandırma bacaları, su kuyuları, kilise ve dışarıdan gelebilecek her türlü tehlikeyi engelleyecek ve içten kapatılan büyük sürgü taşlar yer almaktadır.

Kapadokya’da gezilecek yerler listesinde yer alan Kaymaklı Yeraltı Şehri dört katı ışıklandırılmış vaziyette ziyaretçilerini beklemektedir.

8. Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Nevşehir- Niğde karayolu üzerinde ve Nevşehir il merkezine 30 km’lik uzaklıkta yer alan Derinkuyu ilçe sınırlarında yer almaktadır. Kaymaklı Yeraltı Şehri’nde olduğu gibi burada da büyük bir topluluğu barındıracak ve ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar bulunmaktadır.

Kapadokya bölgesinin jeolojik özelliğinden dolayı oyularak inşa edilen 8 katlı Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde, Kaymaklı Yeraltı Şehri’nden farklı olarak misyonerler okulu, günah çıkartma yeri, vaftiz havuzu ve ilgi çekici bir de kuyu bulunmaktadır.

9. Mazı Yeraltı Şehri

Mazı Yeraltı Şehri

Antik ismi “Mataza” olan Mazı köyü, Ürgüp ilçesinin 18 km güneyinde, Kaymaklı yeraltı şehrinin ise 10 km doğusunda bulunmaktadır. Mazı Yeraltı Şehri’ne farklı yerlerden 4 adet girişi bulunmuştur. Asıl girişi düzensiz taşlarla örülmüş bir koridora sahiptir.

Kısa koridorda bulunan iri sürgü taşı, yeraltı şehrinin giriş çıkışını kontrol etmektedir. İç kısımda yer alan küçük oda, sürgü taşının rahat hareket etmesi için yapılmıştır. Yeraltı yerleşimindeki geniş alanlara sahip ahırlar, diğerlerinden farksızdır. Ahırlardan kısa bir koridor aracılığıyla yeraltı şehrinin kilisesine gidilmektedir. Bu yerin girişi sürgü taşı ile kapatılabilmektedir. Kilise apsisi, köşede oyulmuş olup cephesi kabartmalar ile süslenmiştir.

10. Özkonak Yeraltı Şehri

Özkonak Yeraltı Şehri

Avanos ilçesine 14 km mesafe uzaklıktaki Özkonak Kasabası’ndaki yeraltı şehri, İdiş Dağı’nın kuzey yamaçlarında volkanik orijinli granit içeriğe sahip tüf katmanlarının kalın olduğu bir yerde inşa edilmiştir. Yeraltı şehri tam olarak temizlenmemiştir. Temizlenen yerlerde geniş alanları kaplayan galeriler birbirlerine tüneller vasıtasıyla bağlanmaktadır.

Odalar oldukça düzgün bir şekilde oyularak oluşturulmuştur. Her kat, haberleşme ve havalandırma amacıyla açılan uzun deliklere sahiptir. Özkonak Yeraltı Şehri Nevşehir ilinde tarihi atmosferiyle görülmesi gereken yerlerden biridir.

11. Bağlıdere Aşk Vadisi

Bağlıdere Aşk Vadisi

Nevşehir’in Göreme ilçesinde bulunan Bağlıdere Aşk Vadisi, güneşin doğuşundan batışına kadar tam bir görsel şölen sunan bir coğrafyada bulunmaktadır. İsmini burada bulunan Aşıklar Tepesi‘nden almıştır. Bu tepe şehre hakim bir konumdadır. Tepeye çıkınca tüm şehir adete ayaklarınızın altındadır.

Göreme – Avanos arasında kalan Bağlıdere Aşk Vadisi ilginç peri bacalarına sahip olmasından dolayı pek çok komik efsaneye sahip bir yerdir. Aşk Vadisi olarak bilenen bu güzel vadi Göreme’ye yakın olduğu halde gezi rotaları üzerinde bulunmaz. Yalnızca burayı bilenlerin uğradığı bir yerdir. Fakat balon turları güzel manzarasından dolayı hava koşullarına bağlı olarak bu vadinin üzerinden mutlaka geçerler.

12. Paşabağı Rahipler Vadisi

Paşabağı Rahipler Vadisi

Paşabağı Rahipler Vadisi, Göreme – Avanos yolu üzerinde bulunmakta olup eski zamanlarda rahiplerin ve din adamlarının oyulan kaya odalarda inzivaya çekildiği bir bölgeydi. Şapkalı peri bacalarının en yoğun olduğu Rahipler Vadisi, irili ufaklı bir çok ilginç peri bacasını görebileceğiniz, Kapadokya gezilerinde tur programlarında olan, görsel bakımından oldukça zengin bir vadidir.

Kapadokya’nın en karakteristik özelliklerini içeren Paşabağı Rahipler Vadisi‘nde bir de kilise bulunmaktadır. Bu vadinin çok eski zamanlarda keşişlerin dış dünya ile tüm ilgisini keserek çekildikleri bir bölge olduğu söylenmektedir. Bunun yalnızca söylentiden ibaret olmadığını vadi içindeyken hemen anlıyorsunuz. Çünkü Paşabağı Rahipler Vadisi, Kapadokya bölgesinin en sessiz ve en sakin bölgesidir.

13. Zelve Ören Yeri

Zelve Ören Yeri

Paşabağları’nın biraz ilerisinde Göreme-Avanos karayolundan 2 km içeride bulunan Zelve Ören Yeri, peri bacalarının en yoğun olduğu yerlerden biridir.

Avanos ilçesine 5 km, Paşabağı Rahipler vadisine 1 km bir mesafede bulunan Zelve Ören Yeri, Aktepe’nin dik ve kuzey yamaçlarına yapılmıştır. Toplamda 3 vadiden oluşmaktadır. Vadinin sahip olduğu peri bacaları sivri uçlu ve geniş gövdelidir. 1 km mesafedeki peri bacaları en güzel Zelve Ören Yeri’nden gözlenmektedir.

Aziz Simeon adına inşa edilmiş bir şapel ve bir çok kaya mekanlarına sahip bu alan, kamulaştırılarak çevre düzenlenmesi yapılması planlanmaktadır. 9-13. yy.da Hıristiyanların önemli yerleşim ve dini merkezlerinden birisi olan bölgede papazlara ilk dini seminerler burada verilmiştir. Balıklı, Üzümlü ve Geyikli Kiliseler vadinin en önemli kiliseleri olup ikonoklastik dönem öncesine ait kiliselerdir. 1952 yılına gelene kadar iskan edilen vadide manastırlar, kiliseler, yerleşim yerleri, tünel, değirmen gibi yapılar yer almaktadır.

14. Güllüdere Vadisi

Güllüdere Vadisi

Nevşehir ilinin Göreme ilçesinde bulunan Güllüdere Vadisi, etkileyici seyir alanları, yürüyüş rotaları ve kültür turu imkanları ile tüm sene boyunca pek çok yerli – yabancı turisti ve gezgini ağırlamaktadır.

Vadide aynı zamanda birçok tarihi kalıntı da bulunmaktadır. Vadi içindeki Üç Haçlı Kilise, Ayvalı Kilise, Yovakim – Anna Kilisesi, Haçlı Kilise (Aziz Agathangelus Kilisesi) ve Sütunlu (Direkli) Kilisesi gibi dini yapılar Güllüdere Vadisinde gezilmesi gereken yerlerdir.

Şunun altını çizelim: Buradaki peri bacaları vadiye muhteşem bir renk katmaktadır. Bilhassa gün doğumu ve gün batımında oluşan manzara çok etkileyicidir. Bu vadide bol bol fotoğraf çekerek unutulmaz hatıralar ile ayrılacaksınız.

15. Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi

Kapadokya bölgesinde Aksaray ili Güzelyurt ilçe sınırlarında yer alan Ihlara Vadisi, dünyadaki kanyonlar arasında özel bir yere sahiptir. 18 km uzunluğa, ortalama 150 m derinliğe ve 200 m genişliğe sahip vadi, bünyesinde binlerce yaşam alanı barındırmaktadır. Ihlara Vadisi, diğer kanyonlardan farklı olarak geçmiş dönemlerde içerisinde insanların bir yaşam kurduğu dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğine sahiptir.

İlginizi çekebilir

Ihlara Vadisine şekil veren ve vadinin yaşam kaynağı olan Melendiz Nehri bu bölgedeki yaşamın ana kaynağıdır. Vadiyi çepeçevre saran ve kolayca oyulan kayaçların içine yapılmış yüzlerce kilise ve mekan, vadiyi dünyanın en önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden birine dönüştürmüştür.

Kapadokya nerede?

UNESCO Dünya Mirasını listesinde yer alan Kapadokya’da ilk yerleşimler MÖ 7000’lere kadar uzanmaktadır. Hititlerden Friglerlere, Asurlulardan Perslere, Romalılardan Selçuklu ve Osmanlı’ya kadar bir çok uygarlık bu coğrafyada egemenlik kurmuştur.

Merkezi Nevşehir ilinde olan bölge günümüzde; Kayseri, Kırşehir, Niğde ve Aksaray gibi şehirlerin bazı bölümlerini içine almaktadır.

Antik zamanlarda Kapadokya Bölgesi, geniş bir alanı kapsayan devasa bir bölgeydi. Güneyde Kilikya, Kuzeyde Karadeniz’e komşu, Doğuda Malatya – Elazığ, Batıda Konya iline kadar uzayıp giden coğrafyayı içine alıyordu.

Exit mobile version