Hatay ilinin Samandağ ilçesi, Çevlik Örenyeri yakınında yer alan Titus Tüneli, MÖ 1. yy’da yapımına başlanmıştır. Dağlardan gelen ve yaşamları tehlikeye sokan sel taşkınlardan korunmak için Roma İmparatoru Vespasian, şehrin etrafını dolanacak, akıntıların yönünü değiştirecek olan bir tünelin yapılmasını istemiştir. 1380 m uzunluğuna sahip bu tünellerin yapımına MÖ 69 yılında başlamış, MS 81 yılında halefi ve oğlu Titus tarafından tamamlanmıştır.
Titus Kaya Tüneli Hakkında Bilgi
Titus Tüneli ya da diğer adıyla Vespasianus Tüneli, Türkiye’nin Hatay iline bağlı Samandağ ilçesi sınırları içerisinde, ilçenin 5 km Kuzey yönünde bulunmaktadır. Oldukça dağlık ve denize hakim yamaçlarda bulunan bu tünel, Titus Flavius Vespasianus tarafından yaptırılmıştır.
Musa Dağı’ndan aşağı süzülen derenin sularıyla gelen alüvyonlar Selecuia Piera Antik Kenti yerleşim yerlerine zarar vermekte ve limanı doldurmaktaydı. Buna engel olmak ve sel sularının yönünü değiştirmek amacıyla bu proje tasarlandı. Roma imparatoru olan Vespasian, bu akıntıyı 90 derece değiştirerek suları farklı bir noktaya yönlendirmeyi planlamıştı.
Bu yapmak için en büyük engel ise Musa Dağı olarak duruyordu. Bu tüneller, tıpkı dağları delen Ferhat efsanesinde olduğu gibi yaklaşık 1.000 kölenin ellerine çekiç ve murç almasıyla ortaya çıkmıştır. Projenin sahibi olan İmparator Vespasian inşaat bitmeden vefat etmiştir. Ancak yerine geçen oğlu Titus, 1380 m’lik bu tüneli tamamlamıştır. Bu yapı 7 m yüksekliğe ve 6 m genişliğe sahip kapalı bir tünel şeklinde inşaa edilmiştir. Kanalın üzerinde Roma döneminde yapılmış olan ve karşıdan karşıya geçişi sağlayan bir köprü de yer almaktadır.
Yerli ve yabancı turistlerin ziyaret akınına uğrayan bu bölgeye yürüyüş yolları, seyir terasları, yöresel ürünlerin satıldığı stantlar yapılmıştır. Tünelin içerisinde sosyal tesislerin bulunduğu bir karşılama merkezi yapmak için çalışmalar devam etmektedir.
Hatay Titus Tünelinin Etrafında Gezilecek Yerler
Titus Kaya Tüneli’ne gitmeyi düşünüyorsanız tünele çok yakın bir konumda bulunan Kaya Mezarları ve Beşikli Mağara ilginizi çekebilecek eserler olarak sizi beklemektedir.
İlginizi çekebilir
Tünelin denize bakan tarafı girişinin sağında 100 m uzaklıkta yer alan Beşikli Mağara ve Kaya Mezarları en çok tercih edilen yerlerdir. İçerisinde bölümler halinde 12 mezar bulunmaktadır. Bu mezarlar birbirlerinden duvarlar ile ayrılmıştır. Bu taş mezarlar, taş sütunlar ve kemerlerin birbirine bağladığı bölümler halindedir. Aşağıya taş merdivenlerle inilmektedir. Kayalar oyularak ortaya çıkarılan, yer yer kapıların açıldığı bölümde yer alan sütunlar, sütun başlıkları, kademeler ve üst örtüyü kısmen süsleyen motifler asıllarına uygun şekilde yapılmıştır.
Kaya Mezarları Hakkında Kısa Bilgi
Kaya Mezarları, Titus Tüneli’nin Doğu tarafında yer almaktadır.
Kentin batı nekropol bölümünü meydana getiren bu alanda, oda mezarlar ve lahitler kayalara oyulmuştur.
Tarihi bakımdan önemli olduğu kadar görselliği ile de oldukça büyüleyicidir.
Beşikli Mağara Hakkında Kısa Bilgi
Beşikli Mağara olarak bilinen alan aslında Kaya Mezarları’dır. Vespasianus – Titus Tüneli’ne yaklaşık olarak 100 m uzaklıkta yer alan mezarlar epey ünlenmiştir.
Roma dönemi ile tarihlenen ve sütunlu bir girişi olan kaya mezarlarının soylu bir yönetici ve ailesine ait olduğu düşünülmektedir. Mezar alanı mimari ve görsel bakımdan göz kamaştırıcıdır.
Çevlik Ören Yeri sınırları içinde bulunan Kaya Tüneli ve Beşikli Mağara dışında Antik Liman Kalıntısı ve Dor Mabedi de gezilecek yerler arasındadır.
Titus Tünel Gezisinde Yiyebileceğiniz Yemekler
Tarihi yerleri kadar yemekleri ve mezeleri ile de ünlenmiş bir şehir olan Hatay sizleri ağırlamaktan büyük bir keyif alacaktır. Samandağ ilçesinde bulunan defne cennetinde yemek seçeneklerinden bahsetmeden önce künefeyi ayrı bir yere koymamız gerekiyor. Ayrıca humus, oruk, İskenderun döneri, fellah köftesi, mütebbel, muhammara, şişperek çorbası, hettüş salatası, biberli ekmek, kağıt kebabı ve kömbe Hatay ilinin olmazsa olmazları arasındadır.
Titus Kaya Tüneli ziyaret saatleri
- Yaz Dönemi: 08:30-19:00 (15 Nisan-2 Ekim)
- Kış Dönemi: 08:30-17:00 (3 Ekim-14 Nisan)
- Tatil Günleri: Her gün ziyarete açıktır.
- Giriş Ücreti: Müze kart geçerlidir ve ücreti 12 ₺’dir.
Titus Tüneli ulaşım imkanları nelerdir? Titus Tüneline nasıl gidilir?
Hatay ilinin Samandağ ilçesine 5 km mesafede bulunan Titus Tüneli’ne Samandağ’dan hareket eden servislerle ulaşabilirsiniz. Özel aracınızla da yön tabelalarını takip ederek gidebilirsiniz. Aynı zamanda önemli bir antik liman kenti olan Seleucia Pieria tarihi kentini de görülebilirsiniz.
Titus Tüneli’ni ziyaret edenlerin yorumları
1 km’lik defne, mandalina, meşe ağaçları ve akarsular arasından dağ yürüyüşü yaptıktan sonra, önce Titus tüneline ulaşmış oluyoruz. Biraz ileride Beşikli Mağarayı görünce de büyüleniyorsunuz. Titus tüneli içinde 200-300 m ilerleyip akustiği test etmenizi ve kayaların arasından süzülen gün ışığına şahit olmanızı tavsiye ederim. Zemin taşlık ve kaygan. Tünelde hala su akan bir kanal var. Güzel havalarda ve spor ayakkabınızla ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Hatay’a yolunuz düşerse mutlaka görmenizi öneririm. İlkel aletlerle yapılan yaklaşık 1300 m’lik bir tünel burası. Eğer ziyaret zamanınızı öğleden sonraya bırakırsanız çıkışta Samandağ sahilindeki eşsiz gün batımı manzarasını görme imkanınız olur.
Titus Tüneli, Beşikli Mağara ve Kaya Mezarları hakkında hazırladığımız yazımızı sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak başkalarının da bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.
Editörün Notu