Şehirden Kaçış

Doğada Hayatta Kalma Teknikleri ve Bilinmesi Gerekenler

Doğada hayat kurtaran bilgileri ve teknikleri içeren uzun bir yazı hazırladık.

Vahşi doğada hayat kurtaran bilgiler, bilinmesi gerekenler ve teknikler ile ilgili uzun bir yazı hazırladık. Ancak şunu bilmelisiniz ki burada yazılanlar doğada hayatta kalma mücadeleniz için yeterli olmayacaktır. Doğada hayatta kalmakla ilgili detaylı bilgi için basılı kaynaklardan faydalanmalı, dağcılık ve kampçılık topluluklarına başvurarak mutlaka eğitim almalısınız.

Vahşi Doğada Bilinmesi Gerekenler

Aslında vahşi doğada hayatta kalma, şehirde hayatta kalabilmekten pek de farklı değildir. Moralinizi ve motivasyonunuzu yüksek tuttuğunuz sürece bunu başarmanız kolay olacaktır. Doğada hayatta kalabilmek için her şeyden çok sakin, temiz ve olumlu düşünen bir zihne sahip olmalısınız.

Vahşi doğada bilinmesi gerekenler arasında korkuları kontrol altında tutmak en önemli husustur. Asla panik yapmamak gerekir. İçinde bulunulan kötü ve zorlu durum tüm yönleri ile değerlendirildikten sonra yapılması gerekenler planlanmalıdır. Çok hızlı karar vermekten kesinlikle uzak durulmalıdır.

Aşağıda vahşi doğada bilinmesi gerekenler ile ilgili konu başlıkları sıralanmıştır:

  1. Doğada hayatta kalmak için gereken malzemeler
  2. İlkel doğada hayatta kalma teknikleri
  3. Vahşi doğada kamp ateşi nasıl yakılır?
  4. Vahşi doğada barınak nasıl yapılır?
  5. Doğada Yön Bulma Yöntemleri
  6. Kampta vahşi hayvanlardan korunmak için yapmanız gerekenler

1. Doğada hayatta kalmak için gereken malzemeler

Vahşi doğada hayatta kalmak için bazı malzemeleri yanınızda bulundurmanız elzemdir. Şunu bilmelisiniz ki hazırlayacağınız hayatta kalma seti her etkinliğe göre değişiklik göstermektedir. Karlı havada ihtiyaç duyulan malzemeler ile yaz mevsiminde uzun bir orman keşfi için ihtiyaç duyulan malzemeler birbirinden farklıdır. Bu nedenle doğada taşımanız gereken malzemeler sizin ihtiyaçlarınıza göre şekillenecektir.

Öncelikle doğada hayatta kalmak için gereken malzemeler sizin isteğinize göre arttırılıp azaltılabilir. Hayatta kalma kitinin büyüklüğünü planladığınız etkililiğin çeşitliliği belirleyecektir. Bildiğiniz bir rotada kısa bir orman yürüyüşü içi yanınıza alacağınız iki üç parçalık bir set yeterli olacakken, 2-3 günlük bilinmezlerle dolu bir etkinlikte çok daha geniş bir sete ihtiyaç duyacaksınız.

1.1. Kesici bir alet

Küçük bir bıçak veya çok amaçlı bir alet zor anlarda işinizi kolaylaştıracaktır. Yanınızdaki ana bıçağınız tercihen keskinliğini kaybetmeyecek ve kompakt bir bıçak olması işinizi görecektir. Ancak çok amaçlı bir alet ile bir çok işi yapabilecekken tek fonksiyonlu bir bıçağı tercih etmeyebilirsiniz.

1.2. İp

Hayatta kalma setinizde mutlaka kaliteli, çekme kuvveti yüksek bir ip bulunmalıdır. Bu ip ile barınak yapabilir, ateş yakabilir, balık tutabilir, tuzak kurabilir, bıçağınızı bir sopaya bağlayıp mızrak yapabilir, bir tepeden aşağı inmek için kullanabilir, kırılan kol veya bacağınızı sabitleyebilir, kesilen derinizi dikebilirsiniz.

1.3. Fener, kafa lambası veya el lambası

Gece karanlık çökünce hareket kabiliyetiniz azalacaktır. Karanlıkta yolunuzu bulabilmek, ateş yakabilmek veya acil durumlardan sinyal vermek için iyi bir fenere sahip olmalısınız. Etkinlik çeşidine göre kafa lambası veya el lambası da setinizde yer alabilir.

1.4. Ateş başlatıcı, çıra, yanıcı jel, tealight mum ve kibrit

Ateş acil bir durumlarda yaşamla ölüm arasındaki çizgiyi belirler. Ateş yakabilmek sizi donmaya karşı ve yırtıcı hayvanlardan korurken, yiyeceklerinizi pişirmeniz ve suyunuzu dezenfekte etmeniz için gereklidir.

Bu yüzden setinizde mutlaka güvenebileceğiniz bir ateş başlatıcı olmalıdır. Kolay ateş yakma malzemeleri olan magnezyum çubuğu veya çakmak taşı bunlardan bir kaçıdır.

1.5. İlk yardım malzemeleri

Çeşitli boyutlarda yara bandı, sargı bezi, tampon, ağrı kesici hap, soğuk algınlığı için hap, mide bulantısı gideren hap, kuvvetli bir antibiyotik, alerji ilacı, ishal ilacı, yanık kremi, batikon, neşter sayılabilir.

Ayrıca listeye böcek sokmaları için alerjen krem, pişik kremi, dudak nemlendirici, iğne, iplik, steril eldiven, çengelli iğne, dikiş iğnesi, cımbız, ufak bir sabun vaya ıslak mendil gibi ilk yardım malzemeleri de eklenebilir.

1.6. Düdük

Acil bir durumla karşılaştığınızda düşündüğünüzün aksine uzun süre bağırarak yardım çağıramaz veya yerinizi belli edemezsiniz. Bir süre sonra sesiniz kısıldığı için bağıramaz hale gelirsiniz. Doğada hayatta kalma adına böyle bir durumla karşılaştığınızda yüksek ses çıkaran bir düdük hayatınızı kurtarabilir.

1.7. Acil durum battaniyesi

Acil durum battaniyesi, alüminyum folyo gibi parlak, çok ince ancak sağlam bir folyodur. Ana özelliği sarıldığınız zaman vücut ısınızı size geri yansıtarak ısı yalıtımı sağlaması, gerektiğinde sizi yağmurdan korumasıdır.

1.8. Harita ve Pusula

Etkinliğinizin türüne göre bölgeyi gösteren bir harita işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca her ne kadar doğada yön bulma yöntemleri olsa da ufak bir pusula fena olmaz hani.

1.9. Çöp poşeti

Çöp poşeti deyip geçmeyin. En büyük boy bir çöp poşeti sizi yağmurdan koruyacak bir malzemeye dönüşebilir. Ayrıca barınak yaparken çatı görevi görür, yağmurlu havalarda ihtiyacınız olan suyu biriktirmenizi ve taşımanızı sağlar. Eşyalarınızı poşetin içine koyup ıslanmasını da engelleyebilirsiniz. Şişirip bağladığınızda suda sizi kaldıracak bir araç olur. Hatta iki battal boy çöp poşetini birleştirip içinde uyuyabileceğiniz bir bivak torbası bile olur.

1.10. Tamir yalıtım bantları (Duct Tape)

Duct Tape diye bilenen tamir ve yalıtım bantlarının hemen hemen yapıştıramadığı şey yoktur. Su geçirmez, yüksek ısı ve soğuktan etkilenmez özelliktedir. Duct Tape ile barınak yapabilir, çadırınızı tamir edebilir, kesilen bir yerinizi veya kırık bacağınızı sabitleyebilirsiniz. Kendinize su taşıyacak bir bardak veya ayağınıza giyebilecek bir ayakkabı bile yapabilirsiniz.

1.11. Olta seti ve çelik tel

Deniz veya göl olan bir ortamda eğer yanınızda bir olta seti varsa asla aç kalmazsınız. Ayrıca ince bir çelik tel ile de sincap, tavşan gibi hayvanları yakalamak için tuzak kurabilirsiniz. 

1.12. Kurşun kalem ve küçük bir ayna

Gereken durumlarda arkanızda not bırakabilmek için sudan etkilenmeyen bir kalem hatta yanında da bir kağıt önemlidir. Ayna ile de kilometrelerce uzağa sinyal yollamanız mümkündür.

1.13. Yanınızda bulunması gereken giysiler

Botlar, çoraplar (iç ve dış), T-shirt (kollu veya kolsuz), kısa pantolon, yalıtıcı gömlek, kazak, ceket, pantolon, şapka (sentetik veya yün) giysileri sıralanabilir.

Ayrıca yağmur ve rüzgar koruyucu ceket, pantolon ve balaklava, eldiven ( tek parmaklı, beş parmaklı, iç eldiven, büyük eldiven üstlüğü), tozluk, nehir aşma ayakkabıları, su geçirmez nefes alabilir çoraplar listeye eklenebilir.

2. İlkel doğada hayatta kalma teknikleri

Vahşi doğada hayatta kalabilmek adına bilinmesi gerekenler ve hayatta kalma tekniklerini anlatan oldukça önemli bir liste hazırladık.

2.1. Vahşi doğada su nasıl tüketilmelidir? Su tüketiminde nelere dikkat edilmelidir?

Bir insanın iklime, doğada yapmış olduğu etkinliğe göre ve ortam ısısına bağlı olarak en az her gün 3 lt su içmesi gerekmektedir. Yemek yemeden bitkin vaziyette 30 gün dayanabilirsiniz ama su içmeden 7 – 10 gün dayanabilirsiniz. Bu yüzden tüm doğada yaşam planlarınızı su temini üzerine yapmak zorundasınız.

Şunu da bir kenara not edin lütfen! Doğada hayatta kalma mücadelenizde susuzluk hızlı bir ölüm demekse, pis suları içmek de yavaş bir ölüm demektir.

2.2. Vahşi doğada su nasıl arıtılır? Su nasıl elde edilir?

Su imbiği düzeneği ile: Su imbiği yaparak en kurak ortamlarda bile kendi suyunuzu elde edebilirsiniz.

Su imbiği ile su arıtma

Böyle bir sistemi yapmak için 180×180 naylon örtü, bir kap ve ince bir hortum gerekir.

Önce ağız açıklığı 100 cm ve derinliği 70 cm olan bir çukur kazılır. Çukurun dibine bir su kabı ve bu kabın içinden çıkan, yaklaşık 150 cm uzunluğunda plastik içme hortumunun ucu çukur dışına alınır. Çukurun kenarlarına nem oluşturması amacıyla yeşil yapraklar yerleştirilir.

Kazılan çukurun üstü, ortasına kadar inen naylon bir örtü ile kapatılır. Çukurun kenarında kalan naylon örtünün üzerine toprak yığılır. Naylon örtünün su kabının tam üstüne gelen kısmına ağırlık yapması için bir taş konur.

Güneş doğduktan sonra hava ısınır ve henüz serin olan topraktan çıkan ve yeşil yapraklardan çıkan buhar, naylonun altında yoğunlaşır. Artan su damlaları aşağı damlayarak kabın içine dolmaya başlar. Geceleyin ise hava soğurken henüz sıcak olan zeminden çıkan buhar naylon örtüde yoğunlaşarak kaba damlayacaktır.

Böylece hem gündüz hem de gece su toplamak mümkün olmaktadır. Geceleri gündüze göre daha az su birikecektir. Biriken su plastik içme borusundan emilerek tüketilir. Plastik içme hortumunun amacı, su imbiği düzeneğini bozmadan devamlı olarak su almak içindir.

Terleme torbası düzeneği ile

Bir bitkinin veya ağacın yapraklarını da su ihtiyacınızı karşılamak için kullanabilirsiniz.

Terleme torbası düzeneği ile su elde etme

Bitkinin üzerine geçirilen naylon poşet içinde, yapraklardan çıkan nem yoğunlaşacaktır.

Naylon poşet içine yerleştirilen taş, suyun zemindeki su kabına doğru akarak birikmesini sağlayacaktır.

Yukarıdaki yönteme benzer bir şekilde, bir bitkinin üzerine geçirilen naylon bir torba içinde, yapraklardan ve zeminden çıkan nemi yoğunlaştırıp kenarda biriktirecek bir düzenek kurabilirsiniz.

El yapımı su filtresi ile

Pis suyu arıtmak için aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi bir düzenek hazırlayabilirsiniz. Bu yöntem ile suyun içindeki çamuru, yaprakları ve diğer pislikleri temizlemek mümkündür.

El yapımı su filtresi ile pis suyu arıtabilirsiniz

Naylon bir poşetin içine tabakalar halinde taş ve kum yerleştirilir. Eğer imkan varsa poşetin en alt kısmına yanmış odun kömürü koyabilirsiniz. Bu pis su kokusunu alacaktır.

Artık pis suyu poşetin üstünden dökerek suyun süzülmesini bekleyebilirsiniz. Son aşamada süzülen suyu tamamen temiz olarak tüketmek için en az beş dakika kaynatmamız gerektiğini unutmayın.

Sahil kuyusu açarak
Sahil kuyusu açarak az tuzlu da olsa su elde edebilirsiniz.

Kamp kurduğumuz bölge, deniz kıyısında ve geniş bir kumsalda ise, denizden karaya doğru en az 100
m içeride kumun içinde resimdeki gibi bir düzenek hazırlayarak az tuzlu ama içilebilir su elde edebiliriz.

Eğer elimizde deniz suyunu kaynatacak bir kap var ise, suyu kaynatarak buhardan su elde eden bir imbik sistemi kurabiliriz. Kabın üstüne konan kumaş parçası buhardan ıslandıkça sıkılarak su temin etmek mümkündür.

2.3. Vahşi doğada suyun yerini bulmak

Vahşi doğada hayatta kalma konusunda üzerinde durmanız gereken en önemli noktalardan biri de suyu nerede bulabileceğinizi bilmeniz gerektiğidir.

3. Vahşi doğada kamp ateşi nasıl yakılır?

Vahşi doğada hayatta kalma mücadelesinde su ihtiyacının giderilmesinden sonra en gerekli şey ateş yakmaktadır. Ateş bizi ısıtır, yemek pişirmemize yarar, geceleri güvende olmamızı sağlar, suyu mikroplardan arındırır. Yerimizi belli etmek için yine ateşi kullanırız. Doğa bize ateş yakabilmemiz için gereken malzemeleri kolaylıkla sunar.

3.1. Kav

Kav olabilecek malzemeler

Kav, bir kıvılcımla bile kolayca tutuşabilecek malzemedir. Hafif, gevşek ve kuru ağaç kabukları, kuru otların ince ve küçük parçaları, kuru yosunlar, kuş yuvalarında bulunan tüyler ve çeşitli kuru bitki lifleri kav için ideal malzemedir.

Kav bulamadığımız zamanlarda ise kuru pamuklu giysileri ince liflere ayırarak elde edeceğimiz pamuk yığını ile iyi bir kav elde edebiliriz. Kuru gazete kağıdı lifleri de bir kavdır. Benzin, fişek veya mermi de dikkatli kullanılırsa iyi bir tutuşturucu olarak kullanılabilir.

Hazırlamış olduğunuz kavı tutuşturmak için aşağıda sıralanmış teknikleri kullanabilirsiniz.

3.2. Odun Çeşitleri

Ateşi yakarken seçeceğimiz odun çeşitleri de önemlidir. Yumuşak odunlar, köknar, elma, çoban püskülü odun parçaları çabuk yanarlar ve iyi ısı verirler. Bu odunları ateşi geliştirirken kullanmanız gerekir.

Pişirme sırasında ya da uzun süreli ateş ihtiyacında sert odunlar kullanmak gerekir. Sert odun parçaları yavaş yanarlar ve dayanıklıdırlar. Kayın, huş ağacı ve meşe sert odunlu ağaçlardır.

Eğer bu tarz odun parçaları bulamazsanız kurumuş hayvan pisliklerini, kuru deniz yosunlarını, kuru likenleri, kuru turba yığınlarını acil yakıt ihtiyacınızda kullanabilirsiniz.

Ateşi yaktıktan sonra ateş kenarına dik bir konumunda oluşturacağınız bir yansıtıcı sayesinde hem rüzgardan korunabilir hem de ateşin ısısından daha fazla yararlanabilirsiniz.

4. Vahşi doğada barınak nasıl yapılır?

Vahşi doğada bilinmesi gerekenler arasında barınak yapmak önemli bir yer teşkil etmektedir. Vahşi doğada hayatta kalma mücadelesi veren insanın yağmurdan, kardan, rüzgardan ve güneşten korunarak dinlenmesi şarttır. Fiziksel olarak iyi şekilde dinlenirseniz, ruhsal yapınız olumlu yönde etkilenecek ve moraliniz daha yüksek olacaktır.

Vaktinizin çoğunu geçireceğiniz bölgede, çevre ve iklim koşullarına uygun içine girip, korunacak bir barınağı inşa etmeyi öğrenmelisiniz. Barınağı, hangi etkenlerden korunmak istiyorsak ve kalacağınız sürenin uzunluğuna göre hazırlamalısınız.

4.1. Çam yaprağı ve dallarından yapılan barınak

Doğada hayatta kalma mücadelenizde barınağınızı inşa ederken aklınızdan çıkarmamanız gereken şey, sıcak veya soğuk havalarda vücudunuz ile yattığınız zeminin temas etmemesine dikkat etmeniz olacaktır. Çünkü sıcak bir zemin vücudunuzun su kaybetmesine, soğuk bir zemin ısı kaybetmesine yol açacaktır.

Kuru otlardan, taze çam dallarından hazırlayacağınız bir barınak türü

Hazırlayacağınız basit bir yer yatağı ihtiyacınızı karşılayacaktır. Kuru otlardan, taze çam dallarından hazırlayacağınız bir yatak vücudunuzun dinlenmesine yardımcı olacaktır. Yatağı boyunuzdan biraz uzun, 90 cm eninde ve 30 cm yüksekliğinde hazırlamalısınız.

Fotoğrafta çam yaprak ve dallarından yapılmış oldukça rahat gözüken bir kamp yatağı ve iki katlı bir barınak görselini görüyorsunuz.

4.2. Kar barınakları

Kar iyi bir yalıtkandır. Dağlarda mahsur kalmış pek çok dağcı yaşamını kar barınakları sayesinde kurtarabilmiştir.

Kar iyi bir yalıtkandır ve barınak yapmak için uygun bir malzemedir

Şunu hiç unutmayın. Hiçbir zaman kuvvetli bir tipide yolunuzu bulmak için ve enerjinizi tüketebilecek bir mücadeleye girmeyin.

Doğru yapacağınız bir kar barınağı, fırtına geçene kadar güvenli bir şekilde beklemenizi ve vücut ısınızı korumanızı sağlayacaktır. Amacınız fırtına bitene kadar hayatta kalmak olmalıdır.

Kar barınağı yaparken dikkat etmeniz gerekenler

Kar barınağını yaparken dikkat etmeniz gereken husus, barınağı çok kuytu bir yere yapmamaktır. Yoğun yağan kar bu kuytu noktalara birikeceği için, yapmış olduğunuz barınağının hava deliklerinin tıkayacak ve sizin içeride havasız kalmanıza neden olacaktır.

Kar barınağınızı rüzgar alan ve yeterli miktarda kar olan bir noktada yapın. Barınağın iç ısısını giriş deliği ve üst taraftan açacağınız ikinci bir havalandırma deliği aracılığıyla ayarlamanız şarttır.

Kazıyı yaparken terlememek için kalın giysilerinizi çıkarmalısınız. Düşük sıcaklıklara sahip yerlerde terlemek ve bu terle oturmak çok tehlikelidir. Tehlike bitene kadar barınakta yatmamalısınız. Amacınız ısı kaybetmemek olmalıdır. Barınağın zeminine koyacağınız dalla, zemin ile ısı alışverişimizi azaltmalısınız.

5. Doğada Yön Bulma Yöntemleri

Vahşi doğada bilinmesi gerekenler listesinde yön bulma yöntemleri de önemlidir. Bulunduğunuz noktadan diğer bir noktaya olan yürüyüş yönüne rota denir. Rotanızda pek çok engel, tepe, orman, göl ve nehir bulunabilir. Burada önemli olan husus bir yerden diğerine yürürken, sayılan engelleri aşarken rotanızı kaybetmemenizdir.

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki bir kişi bilmediği bir arazide hareket ederken bir süre sonra yön duygusunu kaybetmektedir. Doğada yürüyen bir kişi, kesin olarak nerede olduğunu bilmeli ya da kaybolduğunu kabul etmelidir.

Yön belirmek için kullanılacak yöntemler nelerdir?

Doğada hayatta kalma çabamızda rotamızı belirlemeden önce kabaca nerede olduğumuzu bilmek zorundayız. Nerede olduğumuzu tespit edip nereye gideceğimize karar verdikten sonra rotamızı belirlemeliyiz.

5.1. Pusula yardımı ile yön belirleme / bulma

Yönümüzü pusula yardımı ile kolayca saptayabiliriz. Pusula ibresinin koyu
renkli ucu manyetik kuzeyi göstermektedir. Kuzey yönünü tespit ettikten sonra, gitmek istenilen yere doğru bir ağacı, iri bir kayayı vb. hedef alıp yürüyüşe geçebilirsiniz. Bu yöntemi kullanarak mümkün olduğu kadar düz bir çizgide yol almak mümkündür.

5.2. Kutup Yıldızı ile yön belirleme / bulma

Kutup Yıldızı Dünya’nın dönüş ekseninin oldukça yakınında olan bir yıldızdır. Bu nedenle gökyüzünde yıldızlar ve gezegenler yer değiştirirken (Dünya kendi etrafında döndüğü için) kuzeyi gösteren kutup yıldızı sabit kalır. Kutup Yıldızı, Dünya üzerinde herhangi bir yerde sadece 0,75°’lik bir sapma ile bize kuzey yönünü gösterir. Bu sebeple gökyüzünde sadece Kutup Yıldızı’na bakarak belirlediğiniz rotada hedefe ulaşabilirsiniz.

Kutup Yıldızı nasıl bulunur?
Büyükayı ve Küyükayı takım yıldızları ve Kutup Yıldızı

Kutup yıldızını bulmak için belirgin bazı takım yıldızlarını bilmek gerekir. Bu takım yıldızları Büyük Ayı, Küçük Ayı, Cassiopeia’dır.

Büyük Ayı takım yıldızı 7 adet yıldızdan oluşur. Görünümü eğik duran kahve cezvesi ya da tava gibidir. Sap kısmının karşısında bulunan kenarın uzunluğu kadar, 5 kez kenar yönünde ilerlenir ise Kutup Yıldızı’nı bulabilirsiniz. Görseli incelerseniz bunu daha iyi anlayabilirsiniz.

Kutup Yıldızı’nın yerinden emin olmak için Cassiopeia takım yıldızının kullanılması

Kutup Yıldızı’nın yerini doğru bulduğunuzdan emin olmak için yan yatmış ve beş yıldızdan oluşan bir W harfine benzeyen Cassiopeia takım yıldızını kullanabilirsiniz.

Büyük W harfinin ortasındaki yıldız, Kutup Yıldızı doğrultusundadır. Ayrıca Kutup Yıldızı, Büyük Ayı’ya ve Cassiopeia’ya yaklaşık olarak aynı mesafede bulunmaktadır. Görseli incelerseniz bunu daha iyi anlayabilirsiniz.

5.3. Güneş ile yön bulma

Batıdan doğuya doğru dönen Dünya’da güneşli bir günde bir cismin gölgesinin uç noktalarının da batıdan doğuya doğru bir doğrultu izlediğini kolayca fark edilir.

Gölgelerin batıdan doğuya olan hareketinden faydalanarak yönümüzü tespit edebiliriz.

Gölgelerin bu davranışından faydalanarak yönümüzü tespit edebiliriz.

Görselde görüldüğü gibi ince bir çubuk yere dik bir şekilde sabitlenir. Çubuğun gölgesinin bittiği yere taşla bir işaretleme yapılır. 15-20 dakika bekledikten sonra yeni oluşan çubuk gölgesinin sonu başka bir taşla işaretlenir.

Son aşamada bu iki taşla belirlenmiş nokta düz bir çizgiyle birleştirilir. Bu çizgi doğu – batı yönünü göstermektedir. İlk işaretin olduğu taraf batıyı, ikinci işaretin olduğu taraf doğuyu gösterir. Birinci işareti sola ve ikinci işareti sağınıza aldığınızda yüzünüz kuzeyi göstermektedir.

5.4. Saat ile yön tarifi / yön bulma

Güneşli günde analog bir saat ile yönünüzü bulabilirsiniz.

Güneşli bir günde yanınızda bulunan analog bir saat ile yönünüzü tayin edebilirsiniz.

Saatin akrebi güneşe doğru çevrilir.

Saatin 12 rakamı ile akrebin oluşturduğu açının açı ortayı güney – kuzey doğrultusudur.

Güneş, güneyi gösteren taraftadır.

6. Kampta vahşi hayvanlardan korunmak için yapmanız gerekenler

Kamplarda vahşi hayvanlarla karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşüktür. Normal olmayan durumlar dışında vahşi hayvanlar kampçılara saldırmaz. Hatta bırakın saldırmayı yanlarına bile uğramazlar.

Vahşi doğada bilinmesi gerekenler listesinde şu çok önemlidir: Vahşi hayvanları kamp yaptığınız yere çekecek şeylerin başında yiyecekler gelmektedir. Kamp alanında imkanınız varsa yiyecek bulundurmamak vahşi hayvanlarla karşılaşma ihtimalinizi ortadan kaldırmak adına yapabileceğiniz en mantıklı şey olacaktır.

Yiyecek kokularına dikkat

Yemek pişirmek için kullandığınız temizlenmemiş tencereler ya da ertesi güne sakladığınız yiyecekler hayvanların koku duyularına takılabilir. Bundan dolayı kirli malzemelerinizi ve yiyeceklerinizi bir torbaya doldurup kamp alanından en az 100-200 m uzaklıktaki bir ağaca asılması şiddetle önerilir.

Çöplerin uzaklaştırılması

Hayvanların koku duyularına takılan bir diğer şey de etrafta bırakılan çöplerdir. Çöplerinizi de tıpkı yiyecekleriniz ve kirli malzemeleriniz gibi kamp alanınızdan uzaklaştırmanız şarttır.

Temizlik malzemelerinin kokusu

Temizlik malzemesi olarak kullandığınız sabun, deterjan vb. şeylerin kokusu da vahşi hayvanların ilgisini çekebilir. Buna önlem almanın en kolay yolu, bu koku yayan maddelerle yapacağımız işleri kamp alanından uzakta görmenizdir. Ayrıca kamp yaparken parfüm, deodorant vb. keskin kokulu şeyleri kullanmamalısınız.

İnsan dışkısı ve idrarının kokusu da hayvanların ilgisini uyandıracak başka şeylerdir. Tuvalet ihtiyacının kamp alanından uzak bir bölgede halledilmesi hem kötü kokuları engelleyecek hem de vahşi hayvanların bu kokuları alarak kampınızı ziyaret etmelerini engelleyecektir.

Son olarak kamp ateşi çoğunlukla vahşi hayvanların bu bölgeye gelmesini engelleyen şeylerden biridir. Geceleri kamp ateşi yakarak vahşi hayvanlardan korunmanız mümkündür.

Sadece doğanın kucağında iken duyabileceğiniz sesler

Atalarımız bir zamanlar vahşi doğanın içinde bir yaşam sürüyorlardı. Oysa çağımızın insanları doğadan gitgide uzaklaşarak kendine de uzaklaştı. Doğaya özlem duymamızın nedeni köklerimizin hala orada olmasındandır. Vahşi denilen doğa aslında bildiğiniz gibi değil!

Başka insanların da vahşi doğada bilinmesi gerekenler hakkında bilgi sahibi olmaları için sosyal medya hesaplarınızda yazımızı paylaşabilirsiniz.

Exit mobile version