Şehirden Kaçış

Cunda Adası Gezi Rehberi

Diğer bilinen adı Alibey Adası olan, Balıkesir iline bağlı Ayvalık ilçesinde bulunan Cunda, 22 adanın arasında yerleşime açık olan tek adadır. Cunda Adası, Ayvalık koyunda yer alan ve Ayvalık Adaları olarak bilinen irili ufaklı 22 adadan biridir

Cunda Adası gezi rehberi, sizlere ada hakkında detaylı bilgilerin verildiği tam bir başucu yazısı niteliğinde. Cunda, Alibey Adası olarak da bilinen, Balıkesir iline bağlı Ayvalık ilçesinde bulunan 22 adanın arasında yerleşime açık olan tek adadır. Bu ada, Ayvalık koyunda yer alan ve Ayvalık Adaları olarak bilinen irili ufaklı 22 adadan biridir.

Cunda, Türkiye’nin Ege Denizi’nde bulunan üç büyük ada olan Gökçeada, Bozcaada ve Uzunada’dan sonra gelen dördüncü büyük adadır.

Rumların tarihte Kokuluada (Moshinos) diye isimlendirdikleri Cunda, çam ve zeytin ağaçlarıyla ünlenmiş tam bir cennet köşesidir. Cunda Adası, burada son zamanlarda açılan yeni butik oteller ve mekanlar sayesinde, bir kere gitmenin asla yetmeyeceği, huzurlu dolu, dünyalar güzeli bir yer haline geldi.

  1. Cunda Adası Aşıklar Tepesi
  2. Rahmi Koç Müzesi, Taksiyarhis Kilisesi
  3. Tarihi Cunda Evleri
  4. Cunda Adası Tarihi Kilise ve Manastırlar
  5. Tımarhane Adası
  6. Cunda Güvercin Adası
  7. Cunda Ada Camping
  8. Cunda’nın Plajları ve Koyları

Cunda Adası Gezilecek Yerler

Ayvalık ilçesinin gözdesi Cunda Adası; renkli kültürü, sarımsak taşı tarihi evleri, tarihi dokusunu oluşturan Taksiyarhis, Agios Yannis ve Panaya Kiliseleri, incecik kuma sahip mavi bayraklı cennet plajları, sahil şeridi boyunca Ege’nin en güzel lezzetlerini sunan lokantaları, doğal güzellikleri ve masmavi denizi ile adeta cennetten bir köşe.

İlginizi çekebilir!

Cunda Adası’nda görmeniz gereken yerleri sizler için derledik. Şundan eminiz: En popüler yerlerin 360°’lik görselleri ve kuş uçuşu çekilmiş videoları, size Cunda’nın nasıl harika bir yer olduğunu gösterecek ve oraya bir an önce gitmeniz konusunda sizi harekete geçirecektir.

1. Cunda Adası Aşıklar Tepesi

Cunda’ya ayak bastıktan hemen sonra adayı, tepeden benzeri olmayan bir bir güzellikte seyredebileceğiniz Aşıklar Tepesi‘ne mutlaka gitmeniz gerekir. Harika bir deniz manzarasına sahip bu tepe, adanın simgesi konumundadır.

Cunda, Aşıklar Tepesi

Burada romantizm ve eşsiz manzara birleşince kelimeler konuşur. Bundandır ki buraya “Aşıklar Tepesi” denmiştir. 2007 yıllında yapılan restorasyon çalışmaları sayesinde bu alan eşsiz bir sanat eserine dönüşmüştür.

Yel Değirmeni ve Agios Yannis Kilisesi / Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı

Aşıklar Tepe’sinde adanın ilk yel değirmeni ile Agios Yannis Kilisesi bulunmaktadır. Bu bölgeye sık sık gelen Rahmi Koç, 2007 yılında kiliseyi ve tarihi değirmeni restore ettirmiştir. Kilise; adı Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı olan adanın tarihi dokusuna uygun, 1300 adet kitap arşivinden oluşan bir kütüphaneye, yel değirmeni ise hoş bir kafeye dönüştürülmüştür.

2. Rahmi Koç Müzesi, Taksiyarhis Kilisesi

Taksiyarhis Kilisesi, Cunda Adası’nın Rum Ortodoks cemaati tarafından, 1873 senesinde yapılmıştır. 2014 yılında Rahmi Koç, kiliseyi müzeye dönüştürerek adaya anıtsal bir yapı kazandırmıştır.

Cunda, Rahmi Koç Müzesi, Taksiyarhis Kilisesi

Bu müze Cunda’ya gelen ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Oyuncaklardan buharlı modellere, bebek arabalarından zaman ölçüm aletlerine kadar geniş bir yelpazesi bulunan Rahmi Koç Müzesi koleksiyonu, geçmiş dönemlerden günümüze ait sanayi ve mühendislikle ilgili nesnelerden oluşmaktadır..

3. Tarihi Cunda Evleri

Arnavut kaldırımlı, bir çoğu asırlık olmuş ve Rum mimarisinin inceliklerini sunan tarihi Cunda Evleri, çoğunlukla iki kattan oluşmaktadır.

Arnavut Kaldırımlı Tarihi Cunda Evleri

İki katlı, Rengarenk Cunda Evleri

Ayvalık ilçesine özgü sarımsak taşı vb. malzemelerle inşa edilmiş, rengarenk evlerin çoğu şimdilerde yeniden düzenlenerek şirin butik otellere, el işi satan dükkanlara ve lokantalara dönüştürülmüştür.

4. Cunda Adası Tarihi Kilise ve Manastırlar

1865 senesinde ilk kilise olarak yapılan, 1922 yılına kadar ibadete açık olan Agia Trіyаdа Kіlіsesі, Pаtriçа Koуu’ndа bulunan ve adını ay ışığında sahip olduğu görüntüsünden alan Aуışığı Manastırı, denize tepeden bakan ve şimdilerde özel mülk olan Panagia Manastırı, sadece deniz yoluyla gidilebilen Güvercin Adası’ndaki Kızlar Manastırı Cunda Adası’nın tarihi mekanlarıdır.

5. Tımarhane Adası

Mübadele öncesi zamanlarda çevredeki meyhanelerde çok fazla içki içen kişilerin ya da akli dengesi yerinde olmayanların bırakıldığı ada olan Tımarhane Adası, tuhaf şekilli kaya oluşumlarıyla dikkat çekmektedir.

Tımarhane Adası

Rüzgarın eksik olmadığı, uğultulu sesler çıkardığı düşünülen bu adada, Aya Paraskevi Manastırı da bulunmaktadır.

6. Cunda Güvercin Adası

Patriça Koyu’nda bulunan Güvercin Adası üzerinde adanın en eski mimarilerinden biri olan Kızlar Manastırı bulunmaktadır.

Cunda Güvercin Adası, Kızlar Manastırı

Yalnızca deniz yoluyla ulaşılabilen Güvercin Adası, kuş uçuşu çekimi ile gerçekten harika görünüyor.

7. Cunda Ada Camping Kuş Uçuşu

Cunda Adası’nın her bir yanı plaj olmasına rağmen bazı yerler öne çıkmaktadır. Cunda’nın Midilli Adası’na bakan tarafından bulunan ve Cunda merkeze 3 km asfalt yolla bağlanmış olan Ada Camping, denize girmek için en popüler plajlarından biridir.

Cunda Ada Camping Kuş Uçuşu

Günübirlik gelebileceğiniz bir plaj olan Ada Camping’te ücretsiz olarak duş yerlerinden, soyunma kabinlerinden, şezlong, şemsiyelerden faydalanabilirsiniz.

Ayrıca konaklamak isteyenler için burada bungalov evler, karavanlar, kamp çadırları gibi seçenekler olduğu gibi çocuk parkı, spor sahası ile tekne ve dalış turları gibi pek çok etkinlik imkanları da bulunmaktadır.

8. Cunda’nın Plajları ve Koyları

  1. Arkadeniz Plajı, eski yol denen bölgeden geçen minibüsler ya da özel araçla ulaşılabilen, sakinliği ile öne çıkan tamamen kum ve berrak denizi ile daima Cunda’nın gözde plajları arasındadır.
  2. Çataltepe Plajı, yine aynı yol üzerinde yer alan, hareketli yapısı, temiz berrak denizi ve neşeli insanları ile Cunda’nın en çok tercih edilen plajları arasındadır.
  3. Patriça Plajı, sakinliği, diz seviyesinde ılık denizi ve incecik kumsalı ile çoğunlukla küçük yaşta çocuğa sahip ailelerin tercih ettiği plajdır.
  4. Cunda Plajı, kentin içinde bulunan, ulaşımı kolay fakat küçük sakin bir plajdır.
  5. Duba Plajı, Türkiye’nin ilk boğaz köprüsünün yakında bulunan ve küçük bir kumsalı olan tertemiz bir denize sahip bir plajdır.

Ayrıca denize girmek için en ideal уerlerden olan Cennet AdaOrtunç ve Patriça koyları ada ziyaretçilerinin en çok tercih ettiği yerler arasındadır.

Cunda Adası’na ne zaman gidilir?

Ayvalık ilçesinin gözdesi Cunda’ya her mevsim gidebilirsiniz. Ancak ilkbaharın son iki (Nisan ve Mayıs) ayı ile sonbaharın ilk iki (Eylül ve Ekim) ayında Cunda’da olursanız, adanın keyfine daha çok varabilirsiniz.

Fakat diğer dönemlerde de başınıza güneş geçmeden gezebilir, bölgenin her türlü güzelliğini keşfedebilirsiniz.

Cunda’ya nasıl gidilir?

Ayvalık; İstanbul’a 520 km, İzmir’e 150 km, Ankara’ya 650 km, Bursa’ya 185 km, Balıkesir’e 125 km mesafededir.

Cunda’ya hava yolu ile ulaşım, şehrin Edremit ilçesindeki Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Havalimanından kalkan toplu taşıma araçlarını kullanarak Ayvalık ilçesine ulaşabilirsiniz.

Cunda’da yeme, içme ve alışveriş

Cunda Adası üzerinde yeme – içme tam bir şölene dönüşmektedir. Taze deniz ürünleri, ünü her yere yayılmış zeytinyağı ve yüzyıllar boyunca Türk ve Rum kültüründen harmanlandığı ada mutfağının Ayvalık ve çevresine ait 150’den fazla çeşit mezesinden ötürü ziyaretçiler buradan gözü arkada ayrılmaktadır.

Cunda Adasında Zeytinli Ekmek

Cunda’da alışveriş denince akla zeytin ve zeytinyağı ile zeytinyağlı sabunlar gelmektedir.

Ayrıca özel Ayvalık tost ekmeği, lorlu kurabiyeler, yöreye özgü otlar, taptaze meyve ve sebzeler ile el işi bez bebekler, çeşit çeşit oyalı yazmalar, takı ve aksesuarlar ile otantik tekstil ürünleri ve el yapımı seramik ürünlerini de satın alabilirsiniz.

Kentin merkezinde bulunan balık restoranlarında taze balıkların ve lezzetli mezelerin tadına mutlaka bakmalısınız. Çarşıda gezerken kapısından içeri girdiğiniz yüksek tavana sahip Taş Kahve‘nin kokusu sizi saracaktır. Buranın kahvesini içmeden sakın dönmeyin.

Ayvalık – Cunda nerede kalınır?

Ayvalık ve Cunda birbirlerine çok yakın ve aralarında geçiş oldukça kolay olduğundan iki kent merkezinden birinde kalmanızda sakınca yoktur.

Cunda’nın tarihi Rum evlerinin pek çoğu şimdilerde butik otel olarak hizmet vermektedir. Ayvalık’ta konaklamayı tercih ederseniz bütçenize uygun seçenekler bulunmaktadır.

Exit mobile version