Şehirden Kaçış

Mardin Gezilecek Yerler Listesi

Mardin Şehir Silüeti

Mardin ili sınırları içinde yer alan en popüler gezilecek yerler listesi. Bazı yapıların en güzel ve 360°'lik görüntülerini burada bulacaksınız.

Mardin ili sınırlarında bulunan en popüler gezilecek yerler listesini sizler için hazırladık. Bazı yapıların en güzel ve 360°’lik görüntülerini burada bulabileceksiniz.

Mardin Kentinin En Popüler Tarihi Yerleri

Mardin; gerek mimari, etnografik, arkeolojik yapısı, gerekse tarihi ve görsel değerleri ile zamanın sanki durduğu, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin şiirsel ruhlu kentlerinden birisidir.

Mardin aynı zamanda farklı dini inanışlara sahip toplulukların barış içinde yaşadığı bir kenttir. Sanatsal bakımdan tarihi değeri olan camiler, medreseler, kiliseler, manastır vb. dini ve tarihi eserleri de barındıran Mardin, İpek Yolu üzerindedir. Kentte 5 adet han ve 1 adet kervansaray bulunmaktadır.

  1. Tarihi Mardin Evleri
  2. Kasımiye Medresesi
  3. Zinciriye Medresesi
  4. Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi
  5. Sıti Radviyye – Hatuniye Medresesi
  6. Tarihi Mardin Kalesi
  7. Mor Behnam (Kırklar) Kilisesi
  8. Mardin Ulu Cami
  9. Revaklı Çarşı (Tellallar Çarşısı)
  10. Mardin Müzesi
  11. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

1- Mardin Evleri

Mardin evleri, kalenin eteklerinden başlayarak ovaya doğru birbiri üzerine yükselen teraslar şeklinde, tepenin güney yamacında bulunmaktadır.

Geleneksel Mardin Taş Evleri

Bölgedeki taş ocaklarından çıkarılan sarı kalker taşı, Mardin’deki yapı üretiminde hakim durumdadır. Kapı, pencere, asma kat vb. kullanım alanlarından başka ahşap işçiliğine pek yer verilmemiştir.


2- Kasımiye Medresesi, 360°

Mardin’de bulunan yapıların en büyüklerinden biri Kasımiye Medresesi‘dir.

Kasımiye Medresesi’nin yapımına Artuklu Dönemi’nde başlanmıştır. Akkoyunlu Hükümdarı Cihangiroğlu Kasım Padişah (1457-1502) zamanında da bitirilmiştir. Çağımıza kadar göz kamaştırıcı yapısıyla sağlam kalabilmiştir. İki katlı, kubbeli, tek ve açık avluya sahip olan bu eyvan, düzgün kesme taş ve tuğlalar kullanılarak inşa edilmiştir.


3- Zinciriye Medresesi

Mardin gezilecek yerler listesindeki diğer bir yer Zinciriye Medresesi.

Zinciriye (İsa Bey) Medresesi

Halk arasında Zinciriye Medresesi olarak bilinen Sultan İsa Medresesi son Artuklu Sultanı Melik Necmettin İsabin Muzaffer Davud bin El Melik Salih tarafından 1385 senesinde yaptırılmıştır. Doğu ve batı uçlarındaki dilimli kubbeleri ve doğu tarafına rastlayan yüksek anıtsal portal ile çok uzaklardan bile dikkat çekmektedir. 


4- Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi

Mardin’de görülmesi gereken yerlerden biri de Meryem Ana Kilisesi‘dir. Mardin Meryem Ana Kilisesi’nin yeryüzünde başka bir benzeri de bulunmamaktadır.

Meryem Ana Kilisesi

Mardin Midyat ilçesinde daha çok Süryani nüfusun yoğun olduğu Anıtlı köyündeki 2 bin yıllık Meryem Ana Kilisesi, mimarisiyle dikkatleri çekiyor. Kilise, 2 bin yıllık anıtın üzerinde inşa edilmiş. Mor Sobo Kilisesi diye de bilinen merkezi katedralin bir bölümü, tarihte bilim merkezi olarak da kullanılmış.


5- Sıti Radviyye – Hatuniye Medresesi

Hatuniye Medresesi, Sıti Radviyye Medresesi olarak da bilinir. İki katlı, iki eyvanlı ve revaklı bir yapı olan Hatuniye Medresesi, bu türdeki medreselerin öncüsü olarak kabul edilmektedir. 1176 – 1184 tarihleri arasında yapılmıştır. Artuklu mimarisini yansıtması bakımından önemli yapıdır.

Hatuniye Medresesi‘ni, 360° görüntülemek aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.

mekan360 sitesinde görüntüle

6- Mardin Kalesi

Mardin Kalesi, Kartal Yuvası olarak da bilinmektedir.

Mardin Kalesi (Kartal Yuvası)

Kale; Subari, Sümer, Babil, Mitaniler, Asur, Pers, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Hamdaniler, Selçuklular, Artuklu, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safaviler, Osmanlılar dönemlerinde pek çok savaşa şahitlik etmiştir.


7- Mor Behnam (Kırklar) Kilisesi, 360°

Mardin Kırklar Kilisesi, ince taş işçiliğine sahip mihrapları ve 1500 yıllık kök boyası baskılı perdeleri ile göz doldurmaktadır. Mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir.

Mor Behnam ve kız kardeşi Saro için yapılan ve günümüzde Kırklar Kilisesi olarak bilinen kilise iki adını da erken dönem Hıristiyan efsanelerinden almaktadır. 6.yy’ın ortalarında yapılmış bu kilisenin üç giriş kapısı bulunmaktadır.


8- Mardin Ulu Cami, 360°

Artuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Ulu Cami, Mardin kentinde gezilecek yerler arasındadır.

Artuklu mimarisinin en güzel örneklerinden, dilimli kubbesi ve minaresiyle Mardin’in simgelerinden biri olan Mardin Ulu Cami, kayıtlara bakılırsa iki minareli olarak yapılmıştır. Ancak günümüzde tek minareye sahiptir. Bu minarenin kare kaidesinde yer alan yazıta göre, inşa yılının 1176 ve yaptıran kişinin ise Diyarbekir Meliki 2. Kutbüddin İlgazi bilgisi yer almaktadır.


9- Revaklı Çarşı ( Tellallar Çarşısı )

Sipahiler veya Tellallar Çarşısı olarak da ünlenmiş olan Revaklı Çarşı 17. yüzyılda inşa edilmiştir.

Revaklı Çarşı (Tellallar Çarşısı)

Çarşı, yolun her iki yanında revaklar ve revakların arka tarafında birer sıra derin dükkanlardan oluşan bir düzene sahiptir.


10- Mardin Müzesi

Mardin Müzesi, müzelerin “Tarihi eserlerin korunduğu ve sergilendiği yer” kimliğinden daha fazlasına sahip bir müze.

Mardin Müzesi sadece bir müze değil daha fazlası

Bireyi, aileyi, okulu, toplumu, etkinlik içine alarak; çocuğa, yaşlıya, engelliye eğitim veren, öğrenme süreçlerine katkı sağlayan, sosyalleşmelerine imkan veren, sanatla buluşturan, bireyin gelişmesine, toplumun kalkınmasına yardımcı olan, gerçek bir eğitim, öğretim ve iletişim kurumu haline gelmiştir. 


11- Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

Mardin Sabancı Kent Müzesi binasının kitabesi günümüze ulaşmadığı içi bu yapının tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. 

2007 yılında Sabancı Vakfı’nca restore edilmeye başlanmış olup, 2009 senesinde Sakıp Sabancı Mardin Kenti Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

2007 yılında Sabancı Vakfı’nca restore edilmeye başlanmış olup, 2009 senesinde Sakıp Sabancı Mardin Kenti Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Mardin’in Sesleri

Mardin’in binlerce yıllık somut ve somut olmayan kültürel mirasının, kültürel çeşitliliğinin görünür kılınması, tanıtılması ve yaşatılması için Mardin Müze Müdürlüğü tarafından bir tanıtım videosunu da sizlerle paylaşıyorum. İzlemeden geçmeyin derim 🙂

Mardin Müze Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Mardin’in Sesleri” filminde, Mardin’in geleneksel üç halk ezgisi, 48 müzik sanatçısı tarafından Türkçe, Arapça, Kürtçe, Süryanice ve Ermenice olarak seslendirilmiştir.
Exit mobile version