Şehirden Kaçış

Güzelcehisar: 80 Milyon Önce Oluşmuş Doğa Harikası

Güzelcehisar Lav Sütunları

Yeryüzünde yalnızca Kuzey İrlanda, İskoçya ve ABD Kaliforniya Eyaleti'nde, Türkiye'de ise Bartın ilinde Güzelcehisar koyunda da yer alan Lav Sütunları, 80 milyon yıl önce oluşmuştur.

Bartın iline 17 km uzaklıkta yer bulunan Güzelcehisar Koyu, Karadeniz bölgesinin en güzel sahil kıyılarından birisidir. Bu göz kamaştırıcı koy, ziyaretçilerine bilhassa yılın Temmuz ve Ağustos aylarında ayrı bir güzellik sunmaktadır.

Güzelcehisar koyunun adı da bu güzelliğinden gelmektedir. Doğal güzellikleri, mandalina ve limon ağaçları ile Karadeniz bölgesinin yeşillikleri arasında Akdeniz havasını yaşatan eşsiz bir cennet konumundadır. Günümüzde bölge doğal sit alanıdır.

Bartın Güzelcehisar Gezilecek Yerler

Güzelcehisar; Amasra, İnkumu gibi popüler yerlere göre daha az ziyaretçi alan bir yer. Tarihin ve doğanın birlikte harmanlandığı bu belde, 80 milyon yıllık bir geçmişe sahip olan Lav Sütunları ile daha da bir anlam kazanmış durumda.

80 milyon yıl önce oluşan Bartın’ın Güzelcehisar sahili, volkanlardan akan lavların soğuyarak kristalleşmesi ile meydana gelmiş dünyanın eşsiz yerlerinden birisidir. Doğa harikası bu sahilde ahşap yürüyüş yolları, seyir terası ve iskele hizmete açılmış durumdadır.

Doğa Harikası Yerler

Güzelcehisar’da gezilecek yerler denince akla gelen ilk yerleri sizler için listeledik.

1. Güzelcehisar’ın Lav Sütunları

Yeryüzünde yalnızca Kuzey İrlanda, İskoçya ve ABD Kaliforniya Eyaleti ile Türkiye’de ise Bartın ilindeki Güzelcehisar koyu Lav Sütunları ile bilinmektedir.

Bartın Güzelcehisar koyu, volkanlardan akan lavların soğuyarak kristalleşmesi ile meydana gelen 80 milyon yıllık bir oluşum

Güzelcehisar sahili, İnkumu’na ortalama 5 km mesafede olmasına rağmen bölgede hiçbir yerleşim yeri bulunmamaktadır. Bundan ötürü doğası şimdiye kadar bozulmadan kalabilmiştir.

Boyları 30 cm’den büyük olan Güzelcehisar Lav Sütunları, 80 milyon yıllık bir geçmişe sahip. Dünyanın ender oluşumlarından biri olarak kabul edilen Güzelcehisar Lav Sütunları’nı kesinlikle görmenizi tavsiye ederiz.

2. Güzelcehisar Denizi ve Plajı

Bartın’ın adının tüm manasını barındıran Güzelcehisar Koyu, Karadeniz’in en büyük sahillerinden biri konumunda. Günümüzde bu eşsiz koy; ahşap yürüyüş yolları, seyir terası ve iskele sayesinde hem yerli hem de yabancı turistlerin sık sık ziyaret ettikleri bir bölge haline gelmiştir.

İnce bir kumsalı olan Güzelcehisar denizi

İnce bir kumsala sahip olan Güzelcehisar denizi, yüzme kolaylığı bakımından sığ yerleri bulunmaktadır.

Sahilde şezlong ve şemsiye bulunmamaktadır. Yanınıza alacağınız eşyalarınızla Güzelcehisar Koyu’nda epey keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Sahil, doğal güzellikleri ve küçük adasıyla Bartın’da görülmeye değer yerlerden biridir.

3. Tarihi Güzelcehisar Kalesi

Güzelcehisar tarihi kalesi

Güzelcehisar Kalesi, Bartın ilinin Güzelcehisar Köyü’nde bulunmaktadır. Cenevizlilerden kalma kale, eskiden tarihi Kromna Kenti’nin gözcü kalesi olarak kullanılmıştır. Günümüzde sadece tek bir burcu sağlam kalabilmiştir.

Kalenin en yüksek kısmına ulaştığınızda Güzelcehisar Köyü’nün doğa manzarası ve Kuzey yönünde bulunan Karadeniz’in eşsiz manzarası sizi kesinlikle büyüleyecektir.

Kaleye araç girişi olmadığı için, aracınızı kalenin 1,5 km uzağında bırakarak geri kalan yolu tarlalardan geçerek sürdürmeniz gerekmektedir.

4. Güzelcehisar’ın Tarihi Mahalleleri

Güzelcehisar Mahalleleri

Güzelcehisar, 3 mahallenin birleşiminden meydana gelen bir beldedir. Güzelcehisar’daki bu mahalleleri görmenizi de mutlaka tavsiye ediyoruz.

  1. Kapaklı Mahallesi,
  2. Hisar Mahallesi,
  3. Yaylacık Mahallesi.

Güzelcehisar’da Konaklama Seçenekleri

Güzelcehisar’da otel bulunmamasına karşın 2 farklı pansiyon ve özel çadır kurma alanları mevcuttur.

Güzelcehisar Yol Tarifi

Güzelcehisar’a ait fotoğraflar

Güzelcehisar’a yolu düşenlerin yorumları

Muhteşem bir doğal güzelliğe sahip olan bu koy, bir kez gidenin tekrar gitmek isteyeceği eşsiz yerlerden biridir.

Aileniz ile güzel bir tatil yapın

Bu beldeye lav sütunlarını görmek niyetiyle gitmiştim. Sahil boyunca ahşap yürüyüş yolu yapılmış ve sahilin girişinde ve bitiminde lav sütunlarının bulunduğu alanda seyir terası bulunuyor. Ayrıca burasının denizi de çok güzel ve İnkumu’ndan eksiği yok. Bölgede yapılaşma olmadığı için bakir kalmış bir yer. Bildiğiniz kumsal yani. Çadır kurabileceğiniz yerler var. Ayrıca çadır kiralama hizmeti de mevcut. Kumsalda bir kaç büfe lokanta tarzı yerler var. Fiyatlar makul düzeyde. İnkumu’na alternatif olarak tercih edebilirsiniz.

Karadeniz bölgesinde mükemmel bir plaj ve huzur veren bir deniz

Karadeniz bölgesinin mükemmel diyebileceğimiz plajlarından birisidir. Bilhassa buraya özel araçları ile gelecek olanlar navigasyonun kendilerini yanıltmasına inanarak köy yollarına girmesinler. Önce Bartın, sonra Güzelcehisar Plajı şeklinde rotasını ayarlasınlar. Kalacağınız bir pansiyon var ama önermiyorum. Kamp yapmayı düşünüyorsanız 3 adet kamping alanı var. Bölgeyi gezdikten sonra kamp yerinizi belirlemelisiniz. Ücretli otopark hizmeti bulunuyor. Duş alanı ve tuvalet sahilde mevcut. Mangal yakmak niyetiniz varsa çevrenizdeki büfelerden faydalanabilirsiniz. Kumu ince taneli ve çok güzel. Deniz bazı durumlarda hafif dalgalı olabiliyorken, bazen de çarşaf gibi. Denizdeki şamandıraların olduğu yere kadar derinlik 2 m. Aynı zamanda sahilde cankurtaran da bulunuyor. Lav sütunlarını görebilmeniz için yürüme yolları yapılmış. Akşam seyir terasındaki manzarayı da mutlaka görmelisiniz. Bir de denizi çarşaf gibi olduğu zamanda yakalarsanız burasının tadına doyamazsınız. Sol bölümde rip akıntıları olabildiği için yüzmenizi tavsiye etmiyorum. Orta kesimler yüzmek için daha iyi.

Karedeniz’in Saklı Cenneti

Karadeniz sahilinde böyle bir yerin olması muhteşem bir şey. Ankara’dan aracınızla yalnızca 3.5 saatte bu güzel bir yere ulaşabileceğinizi bilmek ise insana kendini iyi hissettiriyor. Burada birazcık temiz ve nezih bir tesis olsa tüm kısa tatil zamanlarında gidilebilecek bir yer burası. Doğası harika, lav sütunları da tam bir görsel şölen, denizi ise rüzgarın etkisiz olduğu zamanlarda çarşaf kadar düz. Güneşi denizin içine batıracak kadar burada kalabilirseniz keyfinizi de katlarsınız. Size önerim: yiyecek ve içecekleriniz ile plaj havlusu, hasır, sandalye, masa vb. gibi ihtiyaç duyabileceğiniz eşyaları yanınızda getirmeniz. Sahildeki tesislerin zayıflığını ve hijyen eksikliğini çok önemsemeden herkesin bu bölgeyi bir kez bile olsa görmesini isterim.

Güzelcehisar, el değmemiş doğal oluşumları ile doğa tutkunlarının oldukça ilgisini çekebilecek bir yer konumundadır. Eşsiz lav sütunları ile dikkat çeken bu harika koyu mutlaka görülecek yerler listenize ekleyiniz.

Başkalarının da bu doğal güzelliği bilmesi için sosyal medya hesaplarınızda tanıtım yazımızı paylaşmayı unutmayın.

Exit mobile version