Şehirden Kaçış

Uzungöl Tanıtım ve Gezi Rehberi

Rumca'da "Şarah" diye anılan Uzungöl; Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı turistik bir yayla köyüdür.

Rumca’da “Şarah” diye anılan Uzungöl; Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı turistik bir yayla köyüdür. Karadeniz turu yapan yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir. Bu köy, yalçın kayalıkları kaplayan göz kamaştırıcı ladin ormanları, bitki örtüsü ve doğal güzelliği ile hem yurt içi hem de yurt dışından gelen turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Sonsuza kadar kıvrılan huzurlu bir yer: Uzungöl

Çaykara ilçesinde bulunan bu yer, 60’dan fazla endemik bitki türünü barındırmaktadır. Özel ekolojik şartların olduğu alanın dışında yetişmeyen, tıptan kozmetiğe kadar pek çok alanda kullanılan, uluslararası değerler taşıyan endemik bitkilerin çeşitliliği ve yaygınlığı, Uzungöl’ü gen koruma merkezlerinden biri haline getirmiştir.

Uzungöl’e 360°’den bakın!

Pek çok farklı türde göçmen/yırtıcı kuşun göç güzergahında olan Uzungöl, 150 farklı türde kuşa da ev sahipliği yapmaktadır. Bu kuşları gündüz her zaman görebilirsiniz.

Uzungöl’ün çevresi yaban hayatı açısından da oldukça zengindir. Barındırdığı yabani hayvanlardan bazıları; Bozayı, Kurt, Karaca, Vaşak, Dağ Keçisi türleri, Yabani Tavşan, Tilki, Pençeli Baykuş, Alaca Sansar, Dağ Horozu, Yaban Ördeği’dir.

İlginizi Çekebilir

Uzungöl efsanesi nasıl başladı?

Önce Uzungöl hakkında kısa bilgi verelim. İsmini kıyısında bulunduğu gölden alan Uzungöl, çevresindeki yamaçlardan düşen kayaların, taş ve toprakların Haldizen deresinin önünü kapamasıyla bugünkü haline gelmiştir.

Uzungöl nasıl ve ne zaman oluştu?

Uzungöl, Karester yaylasının doğusundan gölü kuş bakışı gören yamacın, akıp aşağıya inmesiyle oluşmuştur. Etkili bir sonuç doğuran bu felaket, 7 köyün sürgün ve göç fermanlarında yer almıştır. Bu yüzden burasının oluşum tarihinin 1610 – 1620 yılları arasında olduğu söylenebilir.

Uzungöl’de Yapılacak Etkinlikler

Bölgede ekolojik turizm gelişmesiyle birlikte; ATV turu, helikopterli kayak, yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü, yayla turları gibi etkinliklere katılarak harika bir tatil geçirebilirsiniz. Her sene Ağustos ayında yapılan festivallerde bulunarak yöre sanatçılarını dinleyebilirsiniz.

Karadeniz ikliminin hakim olduğu Uzungöl’de kış ayları karlı geçmektedir. Yazın ise bol yağışlıdır. Bu yüzden tatil hazırlığı yaparken o bölgeye uygun giysileri yanınıza almanızda fayda var.

  1. Uzungöl’ün yöresel yemeklerinin tadına mutlaka bakın.
    Papa, hamsili pilav, karalahana sarması, mısır ekmeği, ezme lahana gibi yöreye özgü lezzetleri tatmalısınız.
  2. Uzungöl’de heyecanlı ATV turuna katılın
    Uzungöl’de gidince en üst düzeyde heyacan yaşamak istiyorsanız kesinlikle yapmanız gereken etkinliklerden biri ATV turlarına katılmaktır. Adrenalinden hoşlananlar için kaçırılmayacak bir fırsat olan doğa ile iç içe yapacağınız bu turlar, sizleri olukça keyiflendirecektir. Uzungöl’de ATV’yi belli bir zaman aralığında kiralayıp veya profesyoneller eşliğinde yapılacak turlara da katılabilirsiniz.
  3. Uzungöl’de yamaç yaraşütü yapmadan dönmeyin
    Uzungöl’de yamaç paraşütünü Mayıs ayından Eylül ayı sonuna kadar yapabilirsiniz. 1900 metre yükseklikteki yatay çim alandan atlayarak, 1050 metre rakıma sahip helikopter pistine kadar havada ortalama 10-15 dakika süzülebilirsiniz.
  4. Yaylalarda bulutların keyfini sürmek için kesinlikle doğa yürüyüşü yapın
    Uzungöl; Soğanlı Dağları’nın eteklerinde, bir tarafı Soğanlı Dağları’na, diğer tarafı Kaçkar Dağları’na bakan ve bu dağların arasında kalan bir vadi. Doğa yürüyüşü yaparak bu dağların eteklerine çıktığınızda yaylalara ulaşmış olursunuz. Yaylalara ulaşınca ayaklarınızın altında kalan bulutların keyfine diyecek yoktur.

Uzungöl Otelleri

Uzungöl’de kalınacak yerler: Uzungöl otelleri yemyeşil bitki örtüsü içine yerleşmiştir. Misafirlerine ahşap yapıda doğal bir konaklama hizmeti vermektedir.

Uzungöl’de bir otel

Uzungöl; bungalov oteller, apart oteller ve dört yıldızlı oteller de bölgede hizmet vermektedir.

Uzungöl Çevresinde Gezilecek Yerler

Türkiye’nin yağmur ormanlarının bulunduğu, Soğanlı ve Kaçkar Sıradağları’nın birleşim yerinde bulunan Uzungöl’ün çevresindeki Karester, Veli, Büyükyayla, Küçükyayla, Şekersu, Tabanoz, Limni, Multat, Durnalı, Karimazira yaylaları da görülmeye değer yerlerdendir.

Doğasıyla insanı büyüleyen Uzungöl, Karadeniz turu yapan yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline gelmiştir. Özellikle yaz sezonunda Uzungöl’e Arap ülkelerinden yoğun bir ilgi bulunmaktadır.

Kısa Haber

Yılda yaklaşık 2,5 milyon turistin ziyaret ettiği Karadeniz’in en popüler turizm merkezlerinden biri olan Uzungöl’de, “İmar Barışı” düzenlemesine aykırı olduğuna kanaat getirilen 112 kaçak yapıdan 95’i için yıkım, 17’si için de tıraşlanması kararı alındı. Ekipler, bu yapılarla ilgili alınan kararı uygulamak için harekete geçtiler.

Editörün Notu
Exit mobile version