Şehirden Kaçış

Türkiye’deki Kayak Merkezleri ve Kayak Yapılacak Yerler

Kış turizmi için çokça ilgi duyulan Türkiye'deki kayak merkezleri hakkındaki bilgileri yeniden derledik. Tanıtım videolarını özellikle izlemenizi öneriyoruz. Bu videolar kayak merkezleri hakkında oldukça aydınlatıcı bilgileri barındırmaktadır.

Türkiye’de kış turizminin tanıtılması ve geliştirilmesi açısından kayak yapılacak yerler ve kayak merkezleri önem arz etmektedir. Kış tatili, kayak yapılacak yerler ve kayak merkezi denilince akla ilk gelen, en çok ziyaret edilen Türkiye’deki kayak merkezleri hakkında faydalı olacak bilgileri sizler için derledik.

Türkiye’deki kayak merkezleri videoları ve fotoğrafları

Türkiye, mevsim çeşitliliği ile hem yaz turizmi hem de kış turizminde oldukça elverişle bir coğrafyada yer almaktadır. Özellikle kış tatili ve kış sporlarına ilgi duyan yerli ve yabancı turistler, dünya çapındaki tesislerin yer aldığı bu kayak merkezlerine büyük ilgi duymaktadır.

Kış turizmi için çokça ilgi duyulan Türkiye’deki kayak merkezleri ve kayak yapılacak yerler hakkındaki bilgileri yeniden derledik. Tanıtım videolarını özellikle izlemenizi öneriyoruz. Bu videolar kayak merkezleri hakkında oldukça aydınlatıcı bilgiler içermektedir.

  1. Erciyes Kayak Merkezi | Kayseri
  2. Kartepe Kayak Merkezi | Kocaeli
  3. Kartalkaya Kayak Merkezi | Bolu
  4. Sarıkamış Kayak Merkezi | Kars
  5. Uludağ Kayak Merkezi | Bursa
  6. Palandöken Kayak Merkezi | Erzurum
  7. Ilgaz Kayak Merkezi | Kastamonu
  8. Davraz Kayak Merkezi | Isparta
  9. Ergan Dağı Kayak Merkezi | Erzincan
  10. Yıldız Dağı Kayak Merkezi | Sivas
  11. Yedikuyular Kayak Merkezi | Kahramanmaraş
  12. Hesarek Kayak Merkezi | Bingöl

1. Erciyes Kayak Merkezi | Kayseri

Kış sporları ve dağcılık için Türkiye’de tercih edilen en güzel yerlerden biri olan Erciyes, Kayseri ilinin 25 km güneyindedir. Erciyes Kayak Merkezi ise yalnızca Türkiye çapında değil dünya genelinde ün yapmış bir kayak merkezidir.

Erciyes Kayak Merkezi, Türkiye’de kış sporlarının en önemli noktalarından biridir.

Erciyes Kayak Merkezi; yağan karın kalitesiyle, dünya standartlarına sahip kayak pistleriyle, 1 Kasım’da başlayarak 1 Mayıs’a kadar süren neredeyse yılın yarısında aktif bir şekilde kullanılan kayak mevsimi ile Türkiye’de ve dünyada kış sporlarının en önemli noktalarından biridir.

Kayak merkezinin bulunduğu Erciyes Dağı ise, Anadolu’nun ortasındaki en yüksek dağdır. 3917 m yüksekliğine sahip Türkiye’nin üçüncü en yüksek dağı olan Erciyes Dağı görkemli zirvesi ile bulutların üstüne çıkmaktadır. Yaz ve kış tepesinden hiç kar eksik olmamaktadır.

Erciyes Kayak Merkezi’nde keşfedecek çok şey var.

2. Kartepe Kayak Merkezi | Kocaeli

Türkiye’deki kayak merkezleri arasında yüksekliği 1700 m’ye ulaşan ile Kartepe olarak kabul edilen bölge, birden fazla beldeyi içine almaktadır. Kartepe Kayak Merkezi‘nde 4 lift, 3 telesiyej ve 1 adet teleski bulunmakta olup pist uzunlukları 400 m ile 3500 m arasında değişmektedir.

Kartepe manzarasıyla da ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.

Kuzeybatı yönünden esen ve yoğun yağış getiren Karayel nedeniyle Kartepe Dağı’nın 1100 m’den sonraki yerlerine yoğun kar yağışı olmaktadır.

Bölgede kar kalınlığı genellikle 80- 200 cm arasında değişmektedir. Burada daha çok keyifli vakit geçirmek için en uygun zaman Aralık ve Şubat aylarıdır. Kartepe kayak pistleri bu aylarda muhteşem bir görüntüye kavuşmaktadır.

Kayakseverlerin gözdesi Kartepe

3. Kartalkaya Kayak Merkezi | Bolu

Kartalkaya Kayak Merkezi, hiçbir zaman çok keskin bir soğuğa sahip olmaması ile bilinmektedir. Kayak turizmi Aralık ayı ile Mart ayı arasında yoğundur. Bir çok kayak sporu için 4 ay boyunca oldukça uygun bir iklime sahiptir. Kayak merkezinde kar kalınlığı 2 m civarında olmaktadır.

Kartalkaya Kayak Merkezi keskin soğuğa sahip olmaması ile bilinmektedir.

Kartalkaya Kayak Merkezi; 5 adet tesise, kış sezonu olarak kabul edilen Aralık – Nisan ayları arasında toplam 1600 yatağıyla ziyaretçilerine hizmet vermektedir.

Kartalkaya otelleri bünyesinde 2 adet ana kayak alanı barındırmaktadır. Bu kayak alanı içinde toplam 18 tane mekanik tesis ile farklı türde eğitim ve zorluk derecelerine sahip toplam 25 adet pist bulunmaktadır. Pistlerin tüm uzunluğu 40 km’ye ulaşmaktadır.

Köroğlu dağları üzerinde yer alan Kartalkaya Kayak Merkezi, Bolu şehir merkezine 30 dakika mesafededir. İstanbul şehrinden özel araçlarla ortalama 5 saatlik bir yolculuk yaparak kayak merkezine ulaşmak mümkündür.

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ni bir de kuş bakışı seyredin

İlginizi çekebilecek diğer konular

4. Sarıkamış Kayak Merkezi | Kars

Sarıkamış ilçe merkezine uzaklığı 1 km olan Sarıkamış Kayak Merkezi, yağan karın cinsi ve sahip olduğu doğal güzelliği ile diğer pistlerden ayrılmaktadır. Kayak yapılacak yerler arasında burası çok özel bir özelliğe sahiptir. Kayak sporu için oldukça uygun ve dünyada yalnızca Alpler‘de bulunan toz kristal kar, Türkiye’de bir tek Sarıkamış’ta bulunmaktadır.

7 km’lik bilgisayar donanımlı, 2400 kişi kapasiteli telesiyej sistemi ile Sarıkamış Kayak Merkezi

Toplam pist uzunluğu 25 km olan kayak merkezi, 2 etaplı piste sahiptir. Zirveden 1. etaba kadar 5 pist, 1. etaptan aşağıya kadar ise 2 pist bulunmaktadır. Ek olarak zirveden Karanlık Dereye 2 pist daha inmektedir.

Ayrıca kayak merkezinde 200 m’lik half-pipe (snowboard) pisti de bulunmaktadır. Bölgede, saatte 2400 kişi taşıma kapasitesine sahip bilgisayar donanımlı elektronik telesiyej sistemi ile eşsiz manzara eşliğinde 7 km’lik iniş keyfini yaşayabilirsiniz.

Yılın çoğunlukla büyük bir kısmı bölgede güneşli geçtiği halde, kar ilk yağdığı günkü gibi taze kalmaktadır. Kayak tutkunları pırıl pırıl piste güven içinde kayma zevkini yaşarlar. Sarıkamış Kayak Merkezi’ndeki kayak pistleri Sarıçam ormanları ile çevrili olduğu için rüzgara karşı korunaklıdır. Ayrıca pistlerde çığ tehlikesi de bulunmamaktadır.

Sarıkamış Kayak Merkezi, gökyüzünden çekilmiş eşsiz manzarasıyla karşınızda

5. Uludağ Kayak Merkezi | Bursa

Türkiye’nin ilk ve yakın zamanlara değin tek kış sporları merkezi olan Uludağ Kayak Merkezi, Antik Çağlarda Mysia Olimposu, Osmanlı Devleti zamanında ise Keşiş Dağı ismiyle anılıyordu. Cumhuriyet döneminde çıkarılan bir kanunla bölgenin adı Uludağ olarak kabul edilmiştir.

Uludağ Kayak Merkezi’nde Kasım – Nisan ayları kış turizminin en popüler olduğu aylardır.

Uludağ kış turizmi merkezi olması nedeniyle toplamda 27 adet tesise sahiptir. Uludağ’ın zirvesindeki karlar tüm mevsimlerde erimeden kalır. Özellikle 1750 m ve üstündeki yüksekliklerdeki kar kalınlığı 1 m ile 4 m arasında değişiklik göstermektedir.

Uludağ Kayak Merkezi, Kasım ayından Nisan ayına kadar kış turizmi sezonunun en yüksek olduğu zaman dilimine sahiptir. Kayak merkezi, İstanbul şehrinden 140 km’lik bir mesafede, Bursa ilinin 36 km güneyinde yer almaktadır. Bursa şehir merkezinden Uludağ’a özel araçlarla veya teleferik ile ulaşmak mümkündür.

Uludağ Kayak Merkezi’ni havadan seyretmek ister misiniz?

6. Palandöken Kayak Merkezi | Erzurum

Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum ilinin güney batısındaki 2200 m yüksekliğine sahip başlangıç noktası ve Ejder Tepe noktası olarak bilinen 3176 m yüksekliğine sahip zirve noktası ile Türkiye’de 1. derecede bir öneme sahip kayak merkezleri ve kayak yapılacak yerler arasındadır. Palandöken Kayak merkezi, uluslararası düzeyde üniversitelerin kış olimpiyatlarını Konaklı Kayak Merkezi ile birlikte ev sahipliği yaparak dünya düzeyinde iyi bir konuma gelmiştir.

Palandöken Kayak Merkezi’nde 28 km’lik toplam uzunluğuna sahip 22 adet pist bulunmaktadır.

Palandöken Kayak Merkezi’nde 28 km’lik toplam uzunluğuna sahip 22 adet pist bulunmaktadır. Kot farkı 1100 m olan en uzun parkurda 12 km boyunca kesintisiz kayak yapmak mümkündür.

Ejder ve Kapı Kaya isimli pistleri, Slalom ve Büyük Slalom yarışmaları için tescilli pistlerdir. Bunlar olimpik pist olarak ilan edilmiştir.

Palandöken Kayak Merkezi’nde saatte 4500 kişilik kapasiteye sahip 5 adet telesiyej, saatte 300 kişilik kapasiteye sahip 1 adet teleski, toplam 1800 kişilik kapasiteye sahip 2 adet baby lift ve saatte 1500 kişi kapasiteye sahip 1 adet gondol lift bulunmaktadır.

Kayak merkezinde kayak sezonu Ekim ayı sonlarından başlayarak Mayıs ayının başlarına kadar yüksek kısımlardaki pistlerinde kayak yapılabilmektedir. Bölgenin kuru bir havaya sahip olması ve geceleri hava sıcaklığının -40°’ye ulaşması nedeniyle kar kalitesi bozulmaz ve toz kar üzerinde kayma keyfi olabildiğince yaşanır.

Muhteşem görüntüler eşliğinde Palandöken Kayak Merkezi

7. Ilgaz Kayak Merkezi | Kastamonu

Ilgaz Dağı, Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz bölümünde, Kastamonu ile Çankırı illeri arasında yer almaktadır. Ilgaz Kayak Merkezi, telesiyej ve kayak pistleri, Ilgaz Dağı’nın kuzeyinde ve Kastamonu il sınırları içerisindedir.

Göknar ormanlarıyla kaplı Ilgaz Kayak Merkezi

Dağın en yüksek zirvesi kayak merkezinin doğusunda yer alan Hacet Tepe zirvesinin rakımı 2546 m’dir. Ilgaz Kayak Merkezi ise yaklaşık 2000 m’lik bir yüksekliğe sahiptir.

Kayak merkezinin içindeki alan ve pistlerin çevresi Göknar ormanlarıyla kaplıdır. Hem kayak, snowboard yaparken hem de dinlenirken harika bir manzaraya şahitlik yaparsınız. Çevreyi gezmek ve kayakçıları seyretmek için uygun yerler de bulunmaktadır.

2010 senesinden bu yana Ilgaz Dağı – Küre Dağları bölgesine kar yağışı Aralık ayı ortasından başlamakta Nisan ayı ortasına kadar sürmektedir. Kayak sezonu çoğunlukla Aralık ayı ortası ile Mart ayı sonuna kadar devam etmektedir.

Ilgaz Kayak Merkezi’ndeki olanların hissettiklerini siz de bu görüntülerle hissedin.

8. Davraz Kayak Merkezi | Isparta

Davraz Kayak Merkezi ve bulunduğu dağ, 1995 senesinde turizm merkezi ilan edilmiştir. Bu tarihten başlayarak 6 adet turistik tesis ile 2 adet günübirlik tesis yatırımcılara tahsis edilmiştir. Zamanla kayak merkezine, 3 adet kamping alanı, 11 adet günübirlik tesis alanı, 5 adet turistik tesis ve telesiyej sistemi de eklenmiş olup bölge, günümüzde kayak tutkunlarının sık sık ziyaret ettiği bir kayak merkezine dönüşmüştür.

Akdeniz Bölgesi’nin parlayan yıldızı Davraz Kayak Merkezi

Davraz Dağı – Karlıyayla Kış Sporları Turizm Merkezi, Isparta ilinin 26 km güneydoğusundadır. En yakın yerleşim birimi olan Çobanisa Köyü bu bölgeye 8 km uzaklıktadır. Kayak bölgesi, Kulovası Yaylasında Davraz Dağı’nın kuzey yamacında yer alır. Zengin bitki örtüsü; çam, ardıç, sedir ve otsu bitkilerden oluşmaktadır.

Davraz Kayak Merkezi’nde telesiyej tesisi 2000 senesi sonunda tamamlanmıştır. Ayrıca Davraz Kayak Merkezi’ne 2002 senesinde teleski sistemi kurularak Türkiye’deki kayak merkezleri arasında, kayak ve snowboard severlerin çokça tercih ettiği bir merkeze dönüştürülmüştür.

Davrak Kayak Merkezi’ni bir de gökyüzünden seyredin.

9. Ergan Dağı Kayak Merkezi | Erzincan

İdeal kar kalitesine sahip Ergan Dağı’ndaki kayak merkezinde, Türkiye’nin en uzun ve farklı zorluk derecesine sahip birçok kayak pisti bulunmaktadır.

Kış turizmi ve birçok spor faaliyetinin gerçekleştirildiği Ergan Dağı Kayak Merkezi

Munzur Sıra Dağları eteklerindeki 2970 m yüksekliğine sahip Ergan Dağı Kış Sporları ve Doğa Turizmi Merkezi, 12 km uzunluğuna sahip kayak pistleri ile hem kış turizminde hem de 12 ay boyunca birçok spor faaliyeti için tercih edilmektedir.

Türkiye’deki kayak merkezleri ve kayak yapılacak yerler arasında bulunan Ergan Dağı Kayak Merkezi, 450 kişi kapasiteli yeni teknolojili telesiyej sistemi ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin popüler olmaya başlayan kayak merkezidir.

Kayarken duyulan heyecan, Ergan Dağı’nın eşsiz manzarası ile birleştiğinde burası unutulmaz vakit geçirebilecek bir yer haline gelmektedir. Aynı zamanda Ergan Dağı’nın sahip olduğu uygun yürüyüş parkurları, Türkiye’nin en uzun kayak pistlerine sahip olması, tesiste iken seyredebileceğiniz Fırat Vadisi manzarası ile farklılık yaratmaktadır.

Kayakseverlerin gözdesi Ergan Dağı Kayak Merkezi’ni kuş uçuşu seyredin

10. Yıldız Dağı Kayak Merkezi | Sivas

Yıldız Dağı Kayak Merkezi, Türkiye’nin iki bölgesinde Bitlis ve Sivas’ta hizmet veren, dünyanın en güzel ve en kolay ulaşılabilir kış turizmi merkezi olma yolunda ilerlemektedir. Etkileyici manzarası ve kış sporuna uygun bölgeleri ile ilgi gören Yıldız Dağı, Sivas ilinin kuzey bölgesinde yer bulunmaktadır. 2552 m’yi bulan yüksekliği ile Yıldız Dağı, Sivas il merkezine 58 km uzaklıktadır.

Yıldız Dağı, Türkiye’nin en genç, en modern ve en ekonomik kayak merkezi konumundadır.

Yıldız Dağı, Türkiye’nin en genç, en modern ve en ekonomik kayak yapılacak yeridir. 2013 senesinde resmi açılışı yapıldıktan sonra devam eden iyileştirme çalışmaları ile son derece modern bir kayak merkezine dönüştürülmüştür.

Gabro türü kayaçlardan oluşan Yıldız Dağı’nın üst bölümleri endemik bitkiler ile bilhassa batı eteklerinde geniş orman varlığı dikkat çekicidir. Kasım ayının ortalarından Mart ayı sonuna kadar karla kaplı kalan, sağlam zemin yapısı ve kar kalitesi ile öne çıkan Yıldız Dağı, kış turizminin yanında doğa gezileri ve jeoturizm için de hizmet verebilmektedir.

Yörenin sahip olduğu antik ve estetik görünüme sahip traverten oluşumlar, şelale ve dereler önemli tabiat zenginlikleridir. Sömestre tatilinde çocuklarınızla beraber burada dilediğiniz kadar kayak keyfi yapabilirsiniz.

Keyif içinde kayak yapabileceğiniz Yıldız Dağı Kayak Merkezi’ni bir de gökyüzünden seyredin.

11. Yedikuyular Kayak Merkezi | Kahramanmaraş

Yedikuyular Kayak Merkezi, Kahramanmaraş şehrinde 2018 senesinde yapımı tamamlanarak hizmete açılan Türkiye’nin en yeni kayak merkezidir.

Her yaştan insanın keyifle kayabileceği bir yer Yedikuyular Kayak Merkezi

Uluslararası standartlarda yapılan Yedikuyular Kayak Merkezi, açıldığında ilk 2,5 aylık döneminde yaklaşık 700 bin kişin tarafından ziyaret edilmiştir.

Yedikuyular Kayak Merkezi’nde sosyal tesislerden otoparka varıncaya kadar kayak tutkunları için her şey düşünülmüş vaziyette.

Kayak merkezinde amatör ve çocuk kayakçılar ile profesyonel kayakçılar için ayrılmış pistler mevcuttur. Yedikuyular, 7 km’lik kayak pisti ile kayak severleri ağırlamayı sürdürmektedir.

Yedikuyular Kayak Merkezi’nde yamaç paraşütü ve kayak bir arada

12. Hesarek Kayak Merkezi | Bingöl

Bingöl kent merkezine 34 km mesafede Dikme Köyü’nde Haserek bölgesinde yer alan Haserek Kayak Merkezi, Türkiye’de uzun süre hizmet veren kayak merkezleri ve kayak yapılacak yerler arasındadır.

Hesarek Dağı eteklerinde devlet yatırımı ile yapılan kayak merkezi

Yılın 6 ayında eksilmeyen karı ile 2500 m rakımlı Hesarek Dağı eteklerinde devlet yatırımı ile yapılan kayak merkezi, 178 bin m2 alan üzerine inşa edilmiştir.

Haserek Kayak Tesisleri, en uzunu 1600 m olan profesyonel, acemi ve çocuklar için 5 adet pist, teleski, telesiyej ve baby lift mekanik sistemleriyle kayak meraklısı çocuk ve yetişkinlere hizmet vermektedir. Telesiyej pisti 1200 m; teleski pisti 1000 m, baby lift pisti 200 m’dir.

35 oda, 70 yatak kapasiteye sahip otel binası ile 2015 yılında hizmete açılmıştır. Ortalama 5 ay süren kayak sezonu için yerli ve yabancı ziyaretçilere ev sahipliği yapmaktadır.

Kış turizminin yeni cazibe merkezi Hesarek Kayak Tesisleri

Türkiye’nin doğal güzellikleri üzerinde inşa edilmiş, pek çok yerli ve yabancı turistin tatil zamanlarında tercih ettikleri kayak merkezleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişilere faydalı olabilmek için bu listemizi sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.

Exit mobile version