Şehirden Kaçış

Gizemli Nemrut Dağı Gezi Rehberi

Nemrut Dağı Heykeli

Nemrut Dağı, her zaman gizemli heykellerin güneşin doğuşuna ve batışına eşlik ettiği eşsiz güzelliğe sahip bir yerdir.

Nemrut Dağı, her zaman gizemli heykellerin güneşin doğuşuna ve batışına eşlik ettiği eşsiz güzelliğe sahip bir yerdir. Hiç şüphesiz Türkiye’de yapılması simge haline dönüşmüş şeylerden biri de bu dağa çıkıp doğan ve batan güneşe şahit olmaktır.

Nemrut Dağı nerede? Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Karadut Köyü yakınlarında bir yer. Ancak bu dağa Malatya’dan da çıkılabilmektedir.

Nemrut’a doğru yolculuğa çıkmayı düşünenler için ihtiyacınız olan bilgileri sizler için derledik. Hadi başlayalım.

Nemrut Dağı Milli Parkı Gezi Rehberi

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde, tanrıların ve kralların devasa boyutlardaki heykellerinin yer aldığı ve UNESCO‘nun dünya mirası listesinde bulunan Nemrut Dağı‘nı ne kadar tanıyorsunuz?

Nemrut heykellerinin yapıldığı yıllardaki eski hali

Nemrut dağının gizemi ve özelliklerini kısaca özetleyelim. Burası; tanrıların, kralların ve bazı yaratıkların dev heykellerinin insana yukarıdan baktığı bir mezardır.

Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına şükranlarını sunmak için yaptırdığı bu mezar, anıtsal heykelleri ve eşsiz manzarası ile Helenistik Dönemin en muhteşem kalıntılarından birisidir.

Kral 1. Antiochus, günümüzde Adıyaman ili sınırları içinde yer alan, milattan önce 1. yüzyılda Kommagene Krallığı‘nın lideriydi. M.Ö. 34 yılında dünyaya gözlerini yumduğunda, Nemrut Dağı’nın Fırat Nehri’ne bakan rüzgarlı tepesinde, taş yığınlarının içine gömüldü. Krala ait mezarın varlığı bilinmesine rağmen henüz yeri bulunamamıştır.

İlginizi çekebilir

Nemrut Heykelleri ve İsimleri

8-10 metrelik yüksekliğe sahip devasa Nemrut Heykelleri; güneşin doğuşunu ve batışını selamlayacak şekilde, hem batı terasına hem de doğu terasına yerleştirilmiştir.

Soldan sağa oturan figürler: Kommagene Kralı Antiochus, Kommagene Tanrıçası, Zeus-Orosmasdes-Ahura Mazda, Apollo-Mithras-Helios-Hermes ve Artagnes-Bahram-Herakles-Ares.

Birçok kişi, burasını aşağıdaki heykel kafalarından ibaret sanıyor. Aslında aşağıdaki fotoğrafta görülen kafalar, hemen üstteki fotoğrafta oturur durumda olan vücutlara aittir. Fakat zamana yenik düşerek gövdelerinden kopmuşlardır.

Zeus’un başı, Nemrut Dağı Batı Teras
Kral Antiochus’un başı, Nemrut Dağı Batı Terası
Kommagene Tanrıçasıın başı, Nemrut Dağı Doğu Terası

Apollo’nun başı, Nemrut Dağı Doğu Terası
Herakles’in başı ve bir kartal başı, Nemrut Dağı Batı Terası
Kral Antiochus’un başı, Nemrut Dağı Doğu Terası

Nemrut Heykelleri 360° Görünüm

Nemrut Dağı – 4K Kuş Uçuşu Video

Kuş uçuşu Nemrut Dağını izlemek inanılmaz hissettiriyor insana kendini. Keşke kanatlarımız olsa da uçarak seyredebilsek oraları…

Nemrut Kuş Uçuşu Görüntüleri

Nemrut Gezi Notları

2150 metre yüksekliğe sahip Nemrut Dağı’na çıkmanın en güzel zamanı Mayıs ve Maziran aylarıdır. Kulağınıza küpe olacak en önemli uyarımız ise, buraya ya gün doğarken ya da gün batarken çıkmanız olacaktır. Çünkü günün bu iki zamanı, en güzel manzaralara şahit olunan anlardır. Işığın bu anlarda daha güzel olmasından dolayı çekilen fotoğraflar da harika çıkmaktadır.

Nemrut Heykelleri‘nin olduğu yere ulaşmak için ortalama 20 dakikalık, tırmanması pek zor olmayan bir patika kullanılır. Patikanın büyük bölümü merdivenlerden oluşmaktadır. Giriş bölümünde kafe, tuvalet ve dinlenme yeri seçenekleri mevcuttur.

Nemrut Dağı’na bir yolculuğa çıkmadan önce yapmanız gerekenler

  1. Müzekart’ınızı yanınıza alın.
    Nemrut’a giden Malatya ve Adıyaman’dan olmak 2 tane yol var. Yollardan biri Kahta, diğeri Pütürge üzerinden. Hem Malatya ve hem de Adıyaman taraflarının gişeleri müzekart kabul ediyor.
  2. Yiyecek ve içeceğinizi yanınızda götürün.
    Kesinlikle yukarı kendi yiyecek ve içeceklerinizi alarak çıkın. Çünkü zirvedeyken günün doğuşunda ve batımında piknik yapmak harika bir duygu.
  3. Yanınıza kalın giysi mutlaka alın.
    Mayıs ayından önce dağda kar oluyor. Genelde insanlar Mayıs ve Haziran aylarında Nemrut Dağı’na çıkıyorlar. Yaz mevsiminde bile olsa dağın doruklarında hava oldukça serin. Rüzgar çıktığında ise hava dondurucu olabiliyor. Pek çok kişi battaniyesini de yanında getiriyor.

Nemrut Dağı’na nasıl gidilir?

Adıyaman tarafından, Nemrut Dağı’na giden yol Karadut köyüne kadar asfalttır. Yolun devamı ise kilitli parke taşından oluşmaktadır. Bölgeye gelen turistlerin;

Nemrut Dağı Nerede Kalınır?

Nemrut Dağı’na en yakın konaklama mevki, 12 km uzaklıkta bulunan Karadut Köyü‘ndeki bir pansiyon. Beklentinizin yüksek olmaması kaydıyla konaklamak için uygun bir yer.

İkinci seçenek, 53 km. uzaklıktaki Kahta ilçesi. Burada daha konforlu oteller bulabilirsiniz. Daha uzak bir seçenek ise 86 km. mesafeye sahip Adıyaman merkezdeki otellerde konaklamak. Tercih sizin.


Nemrut Heykelleri ve Sonsuzluğu Arayan Kral

Sonsuzluğu arayan Kral Antiochus’un yaptırdığı devasa heykeller, yerin metrelerce altına uzanan karmaşık tünel sistemi, yıldızları ve gezegenleri anlatan tasvirler, tüm bu gizemler Nemrut Dağı’nda bulunuyor.

Sonsuzluğu arayan Kral Antiochus’un yaptırdığı devasa heykeller, yerin metrelerce altına uzanan karmaşık tünel sistemi, yıldızları ve gezegenleri anlatan tasvirler Nemrut Dağı’nda.
Exit mobile version