Şehirden Kaçış

Türkiye’deki En Çok Gezilen Doğa Harikası Şelaleler

Sizler için Türkiye'de şelale deyince ilk akla gelen, en çok tercih edilen, en kısa zaman zarfı içinde sizlerin de gitmek isteyeceği 15 adet şelaleyi listeledik.

Türkiye’nin her köşesi cennet kadar muhteşem doğa harikası yerlerden oluşuyor. Sizler için Türkiye’deki şelaleler listesinde ilk akla gelen, en çok tercih edilen, en kısa zaman zarfı içinde sizlerin de gitmek isteyeceği 15 adet şelaleyi listeledik.

Türkiye’deki Şelaleler ve Özellikleri

Türkiye’deki şelaleler ile ilgili detaylı bilgileri içeren listemizi beğeneceğinizi umuyoruz. Şelalelere ait derlemiş olduğumuz birbirinden harika fotoğrafları incelemeyi, videoları izlemeyi ihmal etmeyin.

  1. Manavgat Şelalesi, Antalya
  2. Düden Şelalesi, Antalya
  3. Tortum Şelalesi, Erzurum
  4. Kapuzbaşı Şelalesi, Kayseri
  5. Kurşunlu Şelalesi, Antalya
  6. Suuçtu Şelalesi, Bursa
  7. Yerköprü Şelalesi, Mersin
  8. Erfelek Tatlıca Şelaleleri, Sinop
  9. Saklıkent Şelalesi, Düzce
  10. Girlevik Şelalesi, Erzincan
  11. Darende Günpınar Şelalesi, Malatya
  12. Palovit Şelalesi, Rize
  13. Muradiye Şelalesi, Van
  14. Tomara Şelalesi, Gümüşhane
  15. Sudüşen Şelalesi, Yalova

1. Manavgat Şelalesi, Antalya

Türkiye’deki şelaleler listesinde önemli bir yere sahip olan, her sene ortalama 1 milyon ziyaretçiyi ağırlayan Manavgat Şelalesi, ilçe merkezine yaklaşık 4 km, Antalya merkeze 76 km, Side’ye 8 km, Alanya’ya ise 62 km mesafededir.

Her yıl 1 milyon ziyaretçiye sahip Manavgat Şelalesi

Çınar ağaçlarının her tarafı kapladığı parkta şelaleyi iyi bir açıdan görebileceğiniz seyir terasları bulunmaktadır. Manavgat Şelalesi çevresinde kafe ve restoranlar da mevcuttur.

İsterseniz manzaraya karşı çayınızı yudumlayarak dinlenme molası verebilir, acıktığınızda da taze alabalıklardan yiyerek karnınızı doyurabilirsiniz. İsterseniz de şelalenin üzerinde bulunduğu nehirde rafting yapabilir ya da tekne turuna çıkabilirsiniz.

Manavgat Şelalesi kuş uçuşu

2. Düden Şelalesi, Antalya

Düden şelalesi olarak bilinen iki tane şelale vardır. Her iki şelale de Antalya il sınırları içinde kalmaktadır.

2.1. Yukarı Düden Şelalesi (İskender Şelalesi)

Yukarı Düden Şelalesi, piknik yeri ve mesire alanı olarak da kullanılmaktadır.

Yukarı Düden Şelalesi, Antalya kent merkezine 8 km mesafede Varsaklar beldesinin yukarı tarafında yer alan, ağaçlar arasında gömülmüş bakir bir cennet köşesini andırmaktadır.

Aynı zamanda piknik yeri ve mesire alanı olarak da kullanılan şelale, şehrin sıradan yaşamından uzaklaşarak doğayla iç içe, tertemiz oksijeni içine çekmek isteyenlerin uğrak yeridir.

MÖ 334-333’te Pamphylia’yı fetheden Büyük İskender’in, bu bölgeden geçerken atlarına buradan su içtirdiği söylenmektedir.

Yüksek kalitede çekilmiş Yukarı Düden Şelalesi (İskender Şelalesi) Videosu

2.2. Aşağı Düden Şelalesi (Karpuzkaldıran Şelalesi)

Aşağı Düden Şelalesi

Aşağı Düden Şelalesi, Antalya kent merkezinin güneydoğusunda, Lâra Plajı yolu üzerinde bulunmaktadır. Kent merkezine 8 km. mesafededir.

Aşağı Düden Şelalesi, Karpuzkaldıran Şelalesi olarak da bilinmektedir. Şelale, falezlerden yaklaşık 40 metrelik mesafeden dökülmektedir.

Çok yakınında Gençlik Parkı ve Karpuzkaldıran Askeri Tesisleri bulunmaktadır.

Drone ile çekilmiş Aşağı Düden Şelalesi (Karpuzkaldıran Şelalesi)

3. Tortum Şelalesi, Erzurum

Tortum Şelalesi, Türkiye’nin en büyük şelalelerinden biridir

Tortum Şelalesi, Erzurum’un Uzundere ilçesinde bulunmaktadır. Şelalenin ve çevresinin rakımı ortalama 1 km’dir. 18. yy. içinde Kemerlidağ’dan ayrılan büyük heyelan kütlesinin Tortum Çay’ının aktığı Tev Vadisini doldurması sonucu oluşmuştur.

21 m genişliğindeki bir alandan 48 m yükseklikten dökülen Tortum Şelalesi, Türkiye’nin en büyük şelalesi olma özelliğine sahiptir.

Günümüzde tüm su sporlarının yapılabildiği şelale, aynı zamanda etrafında yer alan seyir terasları sayesinde gelen ziyaretçilere de tam görsel bir şölen sunmaktadır.

Kuş uçuşu çekilmiş Tortum Gölü ve Tortum Şelalesi videosu muhteşem görünüyor.

4. Kapuzbaşı Şelalesi, Kayseri

Kapuzbaşı Şelalesi, birden fazla şelaleden meydana gelen takım şelalesidir. 5’i büyük ve 2’si de küçük olmak üzere, yükseklikleri ise 30 ile 80 metre arasında değişen, toplam 7 adet şelaleden oluşmaktadır.

Dünya’nın en yüksek ikinci şelalesi Kapuzbaşı Şelalesi

Dünya’nın en yüksek ikinci şelalesi olan Kapuzbaşı Şelalesi, göz kamaştırıcı bir güzelliğe sahiptir. Kapuzbaşı Şelaleleri, Aladağ Milli Parkı sınırları içerisinde bulunur.

Aladağ’ın zirvesindeki kar ve buzullarla beslenen şelale, gelen turistleri yazın sıcaklığında buz gibi serin suyu ile karşılamaktadır.

Tam bir doğa harikası olan Kapuzbaşı Şelaleleri, ziyaretçilerine görsel bir ziyafet sunmaktadır.

Dünya’nın en yüksek ikinci şelalesi Kapuzbaşı Şelalesi’ni bir de kuş bakışı seyredin

5. Kurşunlu Şelalesi, Antalya

Kurşunlu Şelalesi, 1986 yılında tabiat parkı haline getirilmiştir.

1986 yılında tabiat parkı haline getirilen Kurşunlu Şelalesi, Antalya – Isparta karayolunun 24. km’sinden sola dönüldükten sonra 7 km daha devam edildiğinde ulaşılabilen, yemyeşil ağaçlarla çevrili, patika yollar arasından yürüyerek ulaşılabilen saklı bir cennettir.

Antalya iline bağlı Aksu ilçesinde bulunan Kurşunlu Şelalesi’nin suyu, ortalama 18 m yükseklikten düşerek tam görsel bir şölen sunmaktadır.

İçerisinde irili ufaklı 7 gölet olan şelale, kendine özgü yeşil rengiyle dikkatleri üzerine çekmektedir. 

Ağaçların kapladığı huzurun adresi Kurşunlu Şelalesi

6. Suuçtu Şelalesi, Bursa

38 metre yükseklikten dökülen Suuçtu Şelalesi, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine 18 km mesafede yer almaktadır. Şelale Karadere isimli nehrin altında bulunan fay hattının çökmesi sonucu meydana gelmiştir.

38 metre yükseklikten dökülen Suuçtu Şelalesi

Şelaleyi ziyaret eden kişiler tarafından gezinti alanı ve piknik yeri olarak kullanılan şelale, çevresini saran kayın ağaçlarının arasında temiz havası ve buz gibi suyu ile öne çıkmaktadır.

Bölgede bol bol fotoğraf çeken turistlerin yanı sıra düğün fotoğrafçıları da doğa harikası Suuçtu Şelalesi’nin göz kamaştırıcı manzarasından yararlanmaktadır.

Gürül gürül akan Suuçtu Şelalesi size huzur veriyor.

7. Yerköprü Şelalesi, Mersin

Muhteşem manzarası olan Yerköprü Şelalesi

Yerköprü Şelalesi, Mersin’de Mut – Ermenek yolu üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca aynı ismi taşıyan başka bir şelale Konya ilinde de bulunmaktadır. Şelale Mut ilçesine ortalama 35 km uzaklıktadır.

2011 yılında tabiat anıtı olarak tescil edilen doğal güzellik, gerçekten tam bir kartpostal görünümüne sahiptir. Yaklaşık 29 m yükseklikten dökülen Yerköprü Şelalesi’nin döküldüğü yerin arka kısmında ayrıca bir göl ve bir de mağara bulunmaktadır.

Yerköprü Şelalesi, sahip olduğu göz kamaştırıcı manzarası ve huzur dolu atmosferi ile hem yerli hem de yabancı turistleri kendine hayran bırakmaktadır. Burası mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir.

Kuş uçuşu görüntülerini izleyip Yerköprü Şelalesi’nin manzarası karşında büyülenmemek imkansız

8. Erfelek Tatlıca Şelaleleri, Sinop

Erfelek Tatlıca Şelaleleri, doğanın bize sunduğu bir armağan

Tatlıca Şelaleleri, Erfelek Şelaleleri ya da Tatlıca takım şelaleleri, Sinop’un Erfelek ilçesine bağlı Tatlıca köyü yakınlarında bulunan irili ufaklı 28 adet şelaleden oluşmaktadır.

Suyun düştüğü bazı yerlerde derinlikler değişkenlik göstermektedir. Göletler yerli halk ve turistler tarafından serinlemek için de kullanılmaktadır.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri’nde mavi ve yeşilin eşsiz buluşmasından oluşan manzara size huzur verecek ve mutluluk katacaktır.

Bu doğa güzelliği karşısında kendinizi eminiz ki kaybedeceksiniz.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ni kuş uçuşu seyrettiniz mi?

9. Saklıkent Şelalesi, Düzce

Saklıkent Şelalesi düş bahçesi

Saklıkent Şelalesi, Yedigöller yolu üzerinde, Düzce merkeze 40 km, Yığılca merkeze 5 km uzaklıkta bulunan bir şelaledir.

Doğayla ilgili bir çok düş bahçesini içine alan, Düzce’nin 7 önemli şelalesinden biri olan Saklıkent Şelalesi, Yedigöller Milli Parkı yol boyu üzerinde bulunmaktadır.

Bölge aynı zamanda doğa yürüyüşü, dağ bisikleti vb. alternatif sporların yanı sıra yemyeşil doğası ile de foto safari içinde oldukça uygun konumdadır.

Saklıkent Şelalesi’nin çıkardığı sesler kulaklarınızdan hiç gitmeyecek

10. Girlevik Şelalesi, Erzincan

Girlevik Şelalesi manzarası ile insanları büyülüyor

Erzincan ilinin güneydoğusunda Çağlayan Beldesi’nde yer alan, şehir merkezine 33 km uzaklıktaki Girlevik Şelalesi, doğal serinliği ve güzelliği ile bilinen bir mesire alanıdır.

Girlevik Şelalesi’nin suyu Munzur Dağları’nın yamacında bulunan Kalecik köyünden doğan su gözelerinden gelmektedir.

Şelalenin hemen alt bölümündeki restoranın üretme havuzlarında yetiştirilen alabalık ve özel olarak hazırlanan ızgara tavukla, yerli ve yabancı ziyaretçilere hizmet verilmektedir.

Kuşlar gibi gökyüzünden Girlevik Şelalesi’ni seyredin

11. Darende Günpınar Şelalesi, Malatya

Türkiye’nin 243. tabiat parkı olan Malatya‘nın Darende ilçesindeki Günpınar Şelalesi, aynı ismi taşıyan vadisiyle sonbahar mevsiminde misafirlerine tabloları aratmayan muhteşem bir manzara sunmaktadır.

Günpınar Şelalesi

Malatya merkeze 110 km, ilçe merkezine 5 km uzaklıktaki bozkırın “yeşil cenneti” olarak kabul edilen şelale, 40 metre yükseklikten dökülen soğuk sularıyla ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Yeşil, mavi ve sarının tüm tonlarını içinde barındıran Günpınar Şelalesi, tarihi ve doğal güzellikleriyle sonbahar mevsiminde, bölgeye gelen hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biridir.

Günpınar Şelalesi; bakir doğası, kanyonu ve bitki örtüsüyle , misafirlerine tabloları aratmayacak muhteşem manzaralar sunmaktadır.

Tablonun içinde gibi hissedeceğiniz Günpınar Şelalesi ve manzarası

12. Palovit Şelalesi, Rize

Palovit Şelalesi

Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan Palovit Şelalesi, Rize’nin debisi en yüksek şelalelerinden biridir.

Oldukça sık bir orman içinde yer alan ünlü şelale, yaklaşık 15 m yükseklikten düşmektedir.

Yüksek bir noktadan seyredilebilen Palovit Şelalesi‘sine köprü şeklindeki bir merdiven ile döküldüğü alanına kadar yaklaşabilmek mümkündür.

Palovit Şelalesi gürül gürül akarken kendinizi cennette gibi hissedeceksiniz.

13. Muradiye Şelalesi, Van

Muradiye Şelalesi mevsimine göre harika manzaralara sahip

Van merkezine 80 km uzaklıkta bulunan Muradiye Şelalesi, ismini Bağdat seferine çıkan Osmanlı Hükümdarı IV. Murat’tan almıştır. Tendürek Dağı’ndan beslenen Bend-iMahi çayı üzerindeki şelale 50 m yüksekliğe sahiptir.

Kamp yapmak için de uygun bir yer olan Muradiye Şelalesi, her mevsim ayrı bir manzaraya bürünmektedir.

Bahar aylarında rengarenk çiçekler şelaleye güzellik katarken, kış aylarında donan şelale suları buzdan birer sanat eserine dönüşmektedir.

Dilerseniz Muradiye Şelalesi’ni bir de kuş bakışı seyredin

14. Tomara Şelalesi, Gümüşhane

Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde bulunan Seydibaba köyü sınırları içerisinde yer alan Tomara Şelalesi, ilçe merkezine 25 kilometre mesafededir.

Tomara Şelalesi

Şelale etrafına öncül tesisler yapılmış olup yolu iyileştirilmiştir. Şelalenin kaynağına tesislerin girişindeki otoparktan sonra yapılan kesme taşlı yürüyüş yolundan ortalama 10 dakika yürüyerek ulaşılabilmektedir. 

Tomara Şelalesi’nin girişindeki özel bir işletmeye 2011 yılında 49 yıllığına kiralanmış, gelen turistlerin taze alabalık yiyebilecekleri bir tesis de bulunmaktadır.

Tomara Şelalesi sizlere yeşilin ve mavinin kucaklaştığı bir manzara sunuyor

15. Sudüşen Şelalesi, Yalova

Sudüşen Şelalesi

Yalova‘nın değerli bölgelerinden biri olan Sudüşen Şelalesi, Termal ilçesinin sınırları içinde bulunmaktadır.

Şelaleye giden yol, rahat ve doğal bir yürüyüş parkuru olup, yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerce yoğun olarak tercih edilmektedir.

Kartpostal gibi duran Sudüşen Şelalesi‘ne doğru yürürken benzersiz bir baraj gölü, Marmara Denizi manzarası ve çok çeşitli orman faunası ile karşılaşırsınız. Bölge foto safari, doğa yürüyüşü ve piknik alanı olarak da kullanılmaktadır.

Gökyüzünden bir harika gözüken Sudüşen Şelalesi

Türkiye’deki doğa harikası şelaleler ile ilgili listemizi pek çok kişinin de görmesi için sosyal medya hesaplarınızda yazımızı paylaşmayı unutmayınız.

Exit mobile version