Amatör Denizci Belgesi

Amatör Denizcilik Belgesi nasıl alınır?

Amatör Denizci Belgesi sadece ticari amaçlar dışında yer alan özel tekneleri kullanmaya izin veren bir belgedir.

ADB (Amatör Denizci Belgesi), 24 metreye kadar olan bir motor yat ya da yelkenliyi; spor, gezinti ve hobi amacı ile kullanılmasına izin vermektedir.

Amatör Denizci Belgesi’ni kimler alabilir?

14 yaşını bitirenler, T.C. Vatandaşları, K.K.T.C. vatandaşları ile Türkiye’de oturma bulunan yabancı uyruklular ve gerekli sağlık koşullarını sağlayanlar Amatör Denizci Belgesi alma hakkına sahiptirler.

ADB başvuru şartları nelerdir?

Amatör Denizci Belgesi almak için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenecek olan temel eğitime katılmak ve ardından yapılacak sınavda başarılı olma koşulu bulunmaktadır.

Amatör Denizcilik Belgesi için eğitimler nereden alınır?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü ve Liman Başkanlıklarında yapılan eğitimlere katılabilirsiniz.

Diğer bir yöntem olan bu internet adresinden erişim sağlanan ücretsiz uzaktan eğitim modülü olan Amatör Denizci Eğitim Sistemini (ADES) tamamlayarak da istenen eğitimi alabilirsiniz

Aşağıdaki konu ilginizi çekebilir!

ADB eğitim ve yazılı sınavlara nasıl başvurabilirim?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenen eğitim ve yazılı sınavlara katılmak için öncelikle bu internet adresinden girerek ve “E-Devlet ile Giriş” menüsünü kullanarak E-Devlet şifreniz ile giriş yapıp kayıt olmalısınız. Kayıt ve başvuru prosedürü için tıklayınız.

Yukarıda belirtilen şekilde sisteme kayıt işleminiz yaptıktan sonra Ankara’da eğitim ve sınava girmek istiyorsanız [email protected] elektronik posta adresine e-posta atarak girmek istediğiniz eğitim ve sınav tarihini bildirmeniz gerekmektedir.

Ankara dışında Liman Başkanlıklarında eğitim ve sınava girmeyi istiyorsanız bu durumda Liman Başkanlıklarına başvuruda bulunmanız gerekiyor.

Liman Başkanlıkları: Alanya, Antalya, Ayvalık, Bandırma, Bodrum, Çanakkale, Giresun, Fethiye, İskenderun, İstanbul, İzmir, Karadenizereğli, Kemer, Kocaeli, Yalova, Kuşadası, Marmaris, Mersin, Samsun, Sinop, Tatvan, Rize, Tekirdağ, Trabzon, Zonguldak, Anamur, Manavgat, Dikili, Edremit, Erdek, Marmara, Adası, Gemlik, Güllük, Karabiga, Gökçeada, Bozcaada, Fatsa, Ordu, Görele, Tirebolu, Göcek, Botaş, Ambarlı, Şile, Tuzla, Çeşme, Foça, Aliağa, Kefken, Karasu, Finike, Kaş, Mudanya, Datça, Taşucu, Karataş, Ünye, Gerze, Ayancık, Fırat, Hopa, Pazar, Enez, İğneada, Silivri, Vakfıkebir, Sürmene, Bartın, İnebolu, Cide, Amasra

ADB eğitimini aldıktan sonra sınava nerede girebilirim?

Ücretsiz olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü ile Liman Başkanlıklarında düzenlenen eğitimlerin bitiminden hemen sonra yapılan sınavlara girebilirsiniz.

Ayrıca diğer bir seçenek olarak, bu internet adresinden erişim sağlanan ücretsiz uzaktan eğitim modülü olan Amatör Denizci Eğitim Sistemini (ADES) tamamlamış iseniz, bu adresten giriş yaptıktan sonra sınav müracaatından sonra randevu alarak çevrimiçi sınav merkezlerinde sınava girebilirsiniz.

Amatör Denizci Belgesi alan kaptanlar hangi tekneleri kullanabilir?

Amatör Denizcilik Belgesi;

  • Ticari amaçla kullanılmayan yalnızca gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık vb. etkinliklerde kullanılan tekneleri,
  • Ulusal standart ölçülerine göre boyu (LH) 2,5 metreden küçük ve 24 metreden büyük olmayan tekneleri,
  • Mülkiyeti gerçek kişilere ya da faaliyet konusu su sporları olan dernek yahut vakıflara ait tekneleri

için kullanılabilir.

Yukarıdaki şartlardan bir veya daha fazlasını taşımamakla birlikte, bağlama kütüğüne kayıtlı olup özel tekne ruhsatnamesi almış olan tekneler ADB ile kullanılabilir.