Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın başlatmış olduğu 1 milyon Amatör Denizci projesi ile gözler denizcilik sektörüne yeniden çevrildi. Projenin hayata geçmesiyle, Amatör Denizlik Belgesi (ADB) alan kaptanların ticari gezi tekneleri ve yatları da kullanabilecekleri haberi yayılmaya başladı.
Ancak hemen şunu söyleyelim: Amatör Denizci Belgesi ticari amaçlar dışında kalan sadece özel tekneleri kullanmaya izin veren bir belgedir.
Yat Kaptanı Kimlerdir?
Yat kaptanı, deniz turizmi sektöründe hem ulusal hem de uluslararası sularda ticari ve özel yatları sevk ve idare eden kişidir. Bu kişiler, yatlara seyir ve manevra yaptırabilir, marina ve iskelelere yanaşmalarını ve ayrılmalarını sağlayabilir, yatları koylara demirleterek bağlayabilir.
Yat kaptanı, yat personelinin, yolcu ve misafirlerin güvenliklerinden sorumludur. Görevini misafirleri ağırlama, yeme-içme ve kamara hizmetleri vb. ile müşteri memnuniyetini göz önünde bulunduracak biçimde yürütmelidir. Kaptan; marina ve limanlarda tekne, yolcu ve personelin gümrük ve giriş-çıkış işlemlerini organize etmekle yükümlüdür.
Türkiye’de deniz turizmi sektörü çoğunlukla İzmir-Antalya arasındaki koy, körfez ve marinalarda çok gelişmiştir. Türkiye’deki yat kaptanları genellikle gulet denilen boyları 15 m ila 40 m arasında değişen uzunluklara sahip ticari yatlarda görev yapmaktadır. Özel ve turizm şirketlerine ait motor yatlarda da oldukça fazla sayıda iş fırsatı bulunmaktadır. Yat kaptanlığı ehliyeti, bölge sınırlamasına tabi olmadığı için Türk yat kaptanları; Hırvatistan, Yunanistan, İtalya ve Fransa gibi ülkelerin Akdeniz kıyılarında bulunan yatlarda da çalışabilmektedir.
Yat kaptanlığı sertifikası alarak siz de mavi turlarda ve her türlü ticari yatta, sefer sınırı olmaksızın yüksek ücretlerle kaptan olarak çalışabilirsiniz.
Aşağıdaki konu ilginizi çekebilir!
Yat Kaptanlığı Ehliyeti
Yatlar ve yat kaptanlığı ehliyetleri hacim büyüklüğüne (Groston) göre sınıflandırılmaktadır.
Ücret ödeyerek aldığınız yat kaptanlığı ehliyeti ile turizm ve gezinti maksadıyla kullanılan ticari yatları ve özel bile olsa bir hizmet sözleşmesiyle kaptanlık yapılan yatları sevk ve idare edebilirsiniz.
Kimler Yat Kaptanı Olabilir?
En az lise düzeyinde diplomaya sahip olan, gemi adamı sağlık raporu almaya uygun olan kişiler, yat kaptanı eğitimine katılıp yat kaptanlığı ehliyeti alarak yat kaptanı olabilirler. Verilen bu eğitimler Ulaştırma ve Mili Eğitim bakanlıklarına bağlı olan denizcilik kursları vasıtasıyla olmaktadır.
Aşağıdaki şartları sağlayan kişiler yat kaptanlığı için başvuruda bulunabilirler:
- Üç yıllık Amatör Denizci Belgesi’ne sahip kaptanların 2500 mil ya da beş yıllık Amatör Denizci Belgesi’ne sahip kaptanların 4000 mil liman dışı yolculuk yaptığını belgelemeleri durumunda,
- Eğitim Sınav Yönergeleri ile içeriği ve süresi belirlenen yat kaptanı eğitimini, onaylanmış eğitim kurumlarında görmek,
- Usta gemici yeterliliği ile bir yılı dümencilikle geçmek koşuluyla üç yıl deniz hizmetinde bulunmak,
Yat Kaptanlığı Eğitimleri
Yat kaptanlığı eğitimi, 4 aylık teorik ve uygulamalı eğitimin hemen ardından 3 ay süren tekne stajından oluşmaktadır.
Eğitim ve stajlarını başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar, Gemi Adamları Sınavına (GASM) girmeye hak kazanırlar. GASM sınavında başarılı olan kaptan adayları, özel veya ticari yatlarda, hem ulusal hem de uluslararası denizlerde sefer yapan yatlarda, kaptanlık yeterlik belgesine sahip olurlar.
Bu PDF dosyasını okuyarak Yat Kaptanı (499 GT) ve Yat Kaptanı (2999 GT) için gereken şartlar konusunda daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.