Nereye Gidelim: Şanlıurfa

Şanlıurfa İlçeleri

İl Haritası; Akçakale, Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Halfeti, Harran, Hilvan, Şanlıurfa, Siverek, Suruç, Viranşehir

Şanlıurfa Hakkında Kısa Bilgi

Şanlıurfa’nın eldeki bulgular ile kanıtlanmış tarihi MÖ 2000 yıllarında Hurri-Mitanni ile başlamaktadır. Devletin başkenti ise Vaşugan (Resul Ayn)’di. Bu dönemde şehir büyük bir kültür merkezi haline gelmiştir.

Büyük tarihi göçler ile yöreye Sümer Uygarlığı hakim olmuştur. Sümer, Akat ve Elam Uygarlıkları’na ev sahipliği yapan şehir ve çevresine tarih boyunca; Keldani, Hurri, Mitanni ve Asur uygarlıkları da hükmetmiştir.

Helenizm döneminde Selefkos Devleti’nin son yıllarında Mezopotamya’da pek çok beyliğin varlığına rastlanmaktadır. Bu beylikler zamanla kuvvetlenerek merkezi Şanlıurfa olmak üzere Osrhoene Krallığı’nı kurmuşlardır.

Kentin ilk isimleri arasında Urfa’nın ilk sakinleri olan Arami – Süryanilerin verdiği isimler olan Urhai veya Orhay bulunmaktadır.

Kamusü’l Alam’da göre Urfa’nın eski adı “ur” veya “Urelkeldaniyn” olarak geçmektedir. Büyük İskender şehri fethinden sonra Mekadonyalılar buraya vatanlarındaki “Edessa” yani “Vodina” kasabasına benzettikleri “akarsuları güzel” anlamına gelen “Kaliroe” demişlerdir. Araplar ise yöreye “Ruha” ismini vermişlerdir.

Kentin ilk kuruluşu kesin olarak bilinemese de ünlü Arap tarihçisi Ebul Faraç,  Şanlıurfa’dan, Nuh Tufanı’ndan sonra yeryüzünde kurulan ilk yedi yerleşim merkezinin ilki ve en önemlisi olarak bahseder. Hz. Adem’in çiftçilik ile uğraştığı, Hz. İbrahim, Hz. Eyyüp, Hz. Şuayp, Hz. Elyasa’nın burada yaşadığına inanıldığı için “Peygamberler Şehri” diye anılan Urfa’nın tarihi peygamber hikayeleri ile doludur.

Balıklı Göl diye bildiğimiz Halil-ür Rahman Gölü, insanlık tarihinin yeniden yazılmasına sebep olacak olan dünya’nın ilk tapınağı Göbeklitepe, tarihi Şanlıurfa kentinin görülmesi gereken yerlerinden bazılarıdır.