Nereye Gidelim: Adıyaman

Adıyaman İlçeleri

SVG haritası; Adıyaman, Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kahta, Samsat, Sincik, Tut

Adıyaman Hakkında Kısa Bilgi

Kentin doğusu, batısı ve güneyi derin vadiler tarafından çevrilmiştir. Vadilerin yamaçlarındaki zengin meyve ağaçları şehrin çevresini kapladığı için buraya güzel vadi anlamına gelen “Vadi-i Leman” (Güzel Vadi) denmiştir. Kelimenin söylenişi zamanla değişerek halk arasında Adıyaman’a dönüşmüştür.

İnsanlığın toplayıcılık ve avcılık dönemi aynı zamanda kültür aşamasındaki izlerini de taşımaktadır. İşte büyük medeniyetlere beşiklik eden Adıyaman kentindeki bu izler, 100 yıldan bu yana dünya arkeologlarını meşgul eden bir araştırma alanı haline gelmiştir.

Şehrin çevresinde yapılan arkeolojik kazılar ve yüzey araştırmaları bu bölgenin tarihinin Paleolitik döneme kadar uzandığını göstermektedir. Palanlı Mağarasında yapılan çalışmalar göstermiştir ki MÖ 40.000’li yıllara kadar bu coğrafyada yerleşim bölgeleri bulunmaktadır. Burada bulunan Neolitik, Kalkolitik ve Eski Tunç Dönemini yansıtan yerleşim yerlerinin en önemlisi Atatürk Barajı Göleti içinde kalan (Samsat) Samosata Höyüğü’dür. Ayrıca kent Kommegene Krallığı’nın başkenttidiydi.

Bölgedeki arkeolojik kazılarda elde edilen Paleolitik (MÖ 40.000) ve Neolitik dönemlere ait çakmak taşından yapılmış el baltaları, delici ve kazıcılar, obsidiyenden (volkan camı) yapılmış ok uçları, pişmiş toprak parçaları; Kalkolitik döneme ait pişmiş topraklardan yapılmış kaplar ve objeler, Erken Tunç Çağına ait madeni eserler; Demir Çağına ve Helenistik döneme ait taş ve pişmiş topraktan eserler, Roma dönemine ait kandiller, çeşitli kaplar, heykeller ve taş eserler, Bizans dönemine ait küp ve diğer seramik çeşitleri; Abbasiler dönemine ait altın ziynet eşyaları, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait sırlı seramikler, vazolar, cam eserler, mühürler, yüzükler ve bilezikler, insan ve hayvan figürleri gibi daha birçok arkeolojik eserler, Adıyaman ve çevresinin tarihi zenginliklerini gösteren nesnelerdir.