Meşhur Ankara Kaplıcaları Hakkında Bilgiler
Ankara içmeceleri ve kaplıcaları; rahatlatıcı özelliklere sahip suları, belirli hastalıklara karşı uygulanan kürleri ve doğal bir ortam içinde bulunan huzurlu yapılarıyla insan bedenini ve ruhunu dinlendiren önemli bir yere sahip bölgelerdir.
Pek çok sayıda hastalığı tedavi etmesinin yanında, aynı zamanda birer dinlenme merkezi olarak da tercih edilen bu tür tesislere ilgi, günden gün daha da artmaktadır. Jeotermal açıdan çok zengin illerimizden biri olan Ankara ili de, doğal kaynaklarla tedavi yönteminin artması sonucu tercih edilen kaplıcalar listesinde yer alan iller arasındadır.
Ankara’nın En Çok Tercih Edilen Kaplıcaları / İçmeceleri
Ankara Kaplıcaları denince akla gelen kaplıcalar hakkında bilgileri sizler için yeniden derledik. Tanıtım yazımızın devamında Kızılcahamam, Beypazarı, Ayaş, Çubuk ve Haymana ilçelerinde bulunan kaplıcalar hakkında detaylı bilgilere ulaşabileceksiniz. Bilhassa tanıtıcı videolarını da izleyerek o kaplıca hakkında pek çok detayı öğrenebileceksiniz. Ayrıca Ankara Kaplıcaları nerede ve kaplıcalara nasıl gidebileceğiniz ile ilgili bilgilere de yer verilmiştir.
- Ankara Kızılcahamam Kaplıcaları
- Ankara Ayaş Kaplıcaları
- Beypazarı Kaplıcaları
- Çubuk Melikşah Kaplıcası
- Ankara Haymana Kaplıcaları
1. Ankara Kızılcahamam Kaplıcaları
Ankara Kızılcahamam kaplıcaları, Kızılcahamam Belediyesi sınırları içinde ve kent merkezinde bulunmaktadır. Ankara il merkezine 75 km mesafededir.
Ankara ilinin kuzeyinde bulunan Kızılcahamam ilçesi, termal kaynaklar bakımından Türkiye’nin en zengin bölgesinden biridir. Romalılar ve Selçuklular zamanında da kullanıldığı bilinen Büyük ve Küçük Kaplıca Ankara’nın çok ünlü kaplıcalarıdır. Daha çok Haziran – Ekim ayları arasında ziyaretçi çeken kaplıcalarda modern konaklama tesisleri de bulunmaktadır.
Kaynak akım değeri 60 lt/sn, su sıcaklıkları 44 – 86.5 °C ve Ph değeri 7 olan Kızılcahamam kaplıca suları bikarbonatlı, klorürlü, sodyumlu, karbondioksitli ve arsenikli bir bileşime sahiptir.
Kızılcahamam kaplıca suları; kalp ve kan dolaşımı, kas yorgunluğu, sinirsel hastalıklar, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları, romatizma, siyatik, lumbago, eklem ve kireçlenme rahatsızlıkları, iç salgı sistemi rahatsızlıkları, sindirim sistemi ve beslenme bozuklukları, kadın hastalıklarının tedavisinde yardımcı etkisi bulunmaktadır.
1. 1. Kızılcahamam Büyük Kaplıca
2019 senesi Mayıs ayı içerisinde Büyük Kaplıca Tesisleri tadilata girerek bay, bayan ve jakuziler bölümünde onarım ve düzenlemeler yapılmıştır. Tesislerin eksiklikleri tamamlanarak ziyaretçilerin hizmetine açılmıştır.
Büyük Kaplıca tesislerinde kaplıca sularının sıcaklığı 50 °C’dir.
1. 2. Kızılcahamam Küçük Kaplıca, 360°
2019 yılı Mayıs ayı içerisinde Küçük Kaplıca Tesisleri onarıma girerek bay, bayan ve özel aile kabinlerinde düzenlemeler yapılmıştır. Tesislerin eksiklikleri tamamlanmış ve ziyaretçilerin hizmetine açılmıştır.
Küçük Kaplıca Tesislerindeki kaplıca sularının sıcaklığı 36 °C’dir. Yukarıdaki görselde 360° olarak tesisin içini inceleyebilirsiniz.
1.3. Kızılcahamam Sey Hamamı
Sey Hamamı, Kızılcahamam – Çerkeş yolu üzerinde, Güvem Bucağı’nın 2 km batısında, Kızılcahamam ilçesine 16 km’lik bir mesafede yer almaktadır.
Hamam içindeki kaplıca suyunun sıcaklığı 43°C, Ph değeri 6.5’tir. Bikarbonatlı, sodyumlu, kalsiyumlu, karbondioksitli ve florürlü bir bileşime sahip kaplıca suyu banyo ve içme kürleri için uygundur.
Kaplıca suları; romatizma, kalp ve kan dolaşımı bozuklukları, böbrek, idrar yolları ve kadın hastalıkları, mide ve bağırsak hastalıkları ile sinir hastalıklarının tedavisi için de kullanılmaktadır.
2. Ankara Ayaş Kaplıcaları
2.1. Ayaş İçmeceleri ve Kaplıcaları
Ayaş İçmece ve Kaplıcaları, Ankara il merkezine 83 km, Ayaş ilçe merkezine 23 km uzaklıkta, Ayaş – Beypazarı karayolundan 3 km içeride yer alan huzurun ve oksijenin bol olduğu bir şifa cennetidir.
Ayaş İçmece ve Kaplıcaları, hizmete girdiği 1892 senesinden günümüze kadar Türkiye’de şifalı içmece ve kaplıca suları ile her derde deva olmaktadır.
Şifalı suyun kullanımı yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Ayaş İçmece ve Kaplıcaları tarihte birçok devlet adamına da misafirperverlik yapmıştır.
Ayaş İçmece ve Kaplıcaları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi A.Ş., yaklaşık 1500 adet termal su kaynakları içerisinde hem içmece hem de kaplıca olarak T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı sayılı tesislerden biridir.
2.2. Ayaş Karakaya Kaplıcası (Ilıcası)
Ankara il merkezine 58 km mesafede, Ayaş ilçesinde ve karayolu üzerinde yer alan Karakaya Kaplıcası, Selçuklular döneminden günümüze kalan tarihi bir hamamdır.
Karakaya termal kaplıcasındaki 31 °C sıcaklığındaki su ile yapılan banyo; felç, mafsal rahatsızlıkları, romatizma, siyatik, nevrajlı ve nevrasteni, kadın hastalıkları ve kırık çıkık için iyi gelmektedir. Suyun kimyasal bileşimi bikarbonatlı, sodyumlu, kalsiyumlu ve karbondioksitlidir.
Kaplıca suyunun içilmesi durumunda ise mide, bağırsak, karaciğer, böbrek, safra kesesi ve baş ağrısı rahatsızlıkları için iyi geldiği söylenmektedir. Aşağıdaki görselden yararlanarak 360° olarak Karakaya Kaplıcası’nı inceleyebilirsiniz.
Ankara’nın tarihi Karakaya kaplıca hamamında dört özel banyo ve iki havuz bulunmaktadır. Ayrıca mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi ve metabolizma rahatsızlıkları olan hastaların faydalanması için dışarıya da çeşme yapılmıştır.
3. Beypazarı Kaplıcaları
3.1. Beyter – Beypazarı Termal Tesisleri
Beypazarı Dutlu – Tahtalı Kaplıca ve İçmeceleri, Ayaş – Beypazarı karayolunun 34. km’sinden, güneydoğu yönünde sola ayrılan yolun 5. km’sinde yer almaktadır.
Ankara il merkezine 90 km, Beypazarı ilçe merkezine 20 km uzaklıkta yer alan tesis, bir dere yatağının içinde iki tarafı yeşillik ve ağaçlarla kaplı huzur dolu şifa merkezidir.
Doğa harikası güzelliğe sahip ağaçlar arasında yer alan Beypazarı Termal Tesisleri, temiz havası, sadece kuş cıvıltılarının duyulduğu, gürültüden uzak dinlenme ve şifa merkezidir.
3 adet termal doğal su kaynaklarından beslenen kaplıca ve içme suyu olarak da yararlanılmaktadır. Su sıcaklığı 31-52°C, kaynak akım değeri 6 lt/sn’dir. Banyo kapasitesi 2468 kişi/gündür. Kaplıca suyu; klorürlü, sülfatlı, sodyumlu, kalsiyumlu, karbondioksitli bir bileşime sahiptir.
Tesislerde termal su ile banyo tedavisinin yanında çamur tedavisi de yapılmaktadır. İçme kürleri için de uygun olan bu suların; romatizma, deri hastalıkları, kadın hastalıkları, sinir ve sindirim sistemi hastalıkları, böbrek ve idrar yolları ve metabolizma bozukluklarının tedavisinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Ayrıca içme olarak karaciğer, safra kesesi ve pankreas üzerinde etkilidir.
3.2. Beypazarı Kapullu Kaplıcası / Hamamı
Beypazarı ilçe merkezine 50 km mesafede yer alan Kapullu Kaplıcası / Hamamı, Sakarya Nehri’nin hemen kenarındadır. Romatizmal hastalıkların tedavisi için bu kaplıcadan faydalanılmaktadır.
Romalılar döneminden kaldığı tahmin edilen Beypazarı Kapullu Hamamı, yakınlarda yaşayan köylüler tarafından kullanılmaktadır.
Bu tesisin hamam olarak anılmasının nedeni, burasının çok küçük bir işletme olarak kalmasından dolayıdır. Hamamın küçük kalmasının sebeplerinden biri de yolunun bozuk olmasıdır. Günümüzde ilave binalar ile bu hamam, kaplıca olma yolunda ilerlemektedir.
4. Çubuk Melikşah Kaplıcası
Esenboğa Havalimanı yolu üzerinden Çubuk yolundan sola ayrılan yoldan 4 km daha gidilerek ulaşılan Melikşah Kaplıcası, Ankara il merkezine 30 km mesafededir.
Melikşah Köyü’nün güneyinde yer alan iki termal kaynakta toplam kaynak akım değeri 20 lt/sn ve sıcaklık 31°C’dir. Kaynak sularının içeriği kalsiyum, magnezyum ve bikarbonattan oluşmaktadır. Bu suların romatizmal ağrılara ve bazı cilt sorunlarına olumlu etki yaptığı bilinmektedir.
Ayrıca bölgede Ankara Valiliği’ne ait olan 2 adet olimpik havuz bulunmaktadır. Bu havuzlar özel bir işletme tarafından kullanılmaktadır. Bu tesislerden aynı anda 1000 kişi faydalanabilmektedir.
5. Ankara Haymana Kaplıcaları
Haymana Kaplıcaları, İç Anadolu Bölgesi’nin maden suyu kaynağıdır. Ankara ilinin güneydoğusunda, Haymana ilçesinde tepelik bir alanda bulunmaktadır. Ankara il merkezinden 73 km uzaklıkta bulunan kaplıcaya Ankara – Haymana karayolu üzerinden gidilmektedir.
Su sıcaklığı 44.5 °C, kaynak akım değeri 4.8 lt/sn, Ph değeri 6.8 civarındadır. Suyun bileşimi; bikarbonat, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve karbondioksit içermektedir.
Banyo ve içme kürleri için uygun olan termal sular; romatizma, deri, kalp ve kan dolaşımı, nevralji, solunum yolu, kadın hastalıkları, sinirsel ve kas yorgunluğu rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. İçildiğinde ise mide, karaciğer, safra kesesi ve pankreas üzerinde olumlu etkisi vardır.
5.1. Haymana Belediyesi Medrese Kaplıcası
Haymana Belediyesi Medrese Kaplıcası, 1991 senesinden bu yana aralıksız şekilde hizmet vermeye devam etmektedir. Kaplıcada 2 tane (2 kişilik – 4 kişilik) özel jakuzi vardır. Bayan ve erkek bölümleri şeklinde ikiye ayrılan tesisin 150 kişilik kapasitesi bulunmaktadır.
Kaplıca suyunda hiç bir suretle ılıtma niyetiyle soğuk su kullanılmamaktadır. Su sıcaklığı kaynakta 44 ºC, havuzda 42 – 43 ºC, küvetlerde 41 ºC’dir. Soyunma kabinleri, yıkanma alanları, termal havuzları ve dinlenme lobisi bulunan Medrese Kaplıcası, güler yüzlü personelleri ile konuklarına hizmet vermektedir.
5.2. Haymana Belediyesi Seyran Kaplıcası
Haymana Belediyesi Seyran Kaplıcası, hemen ilçe merkezinin girişinde yer almaktadır. Osmanlı motiflerine benzer şekilde restore edilen Seyran Kaplıcası farklı bir havaya bürünmüştür. Kaplıca içerisinde 2 adet (2 kişilik) özel jakuzi mevcuttur.
Bayanlar ve erkekler bölümü olmak üzere 2 bölüme ayrılmış olan kaplıca 200 kişilik bir kapasiteye sahiptir. Kaplıca suyunda hiç bir şekilde ılıtma amaçlı soğuk su kullanılmamaktadır.
Kaplıca suyunun sıcaklığı kaynakta 44 ºC , havuzda 42 – 43 ºC, küvetlerde 41 ºC olarak ölçülmüştür. Soyunma kabinleri, yıkanma alanları, termal havuzları ve dinlenme lobisi bulunan tesis ziyaretçilerine hizmet vermeye devam etmektedir.
5.3. Haymana Merkez Kaplıca Tesisleri
Ankara Kaplıcaları listemizin sonunda yer alan Merkez Kaplıca Tesisleri; kaplıca içindeki mermerlerin, kurnaların ve muslukların elden geçirilmesiyle hizmete hazır getirilmiştir.
Ankara ilinde yer alan kaplıcalar hakkında güncel bilgileri sizlerle paylaştık. Başka insanların da bu bilgilerden faydalanması için yazımızı sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.
bir ankaralı olarak beğendim yazınızı elinize sağlık.. tüm detayları vermişsiniz
Beğeniniz için teşekkürler. Umarım bir çok kişi için de faydalı olmuştur.