Mutlaka Okumanız Gereken Gezi Kitapları – Bölüm 2
Seyahat kitapları öneri listemizin 2. kısımda diğer 10 adet kitabı listemize ekledik. Seyahat kitapları; gezmeyi seven, maceracı kişiliğe sahip olan okurların etkisinden çıkamayacağı türden kitaplardır. Eğer yeni yerleri keşfetmeyi seviyorsanız aşağıdaki kitapları okumayı düşünmelisin!
- Böyle Bir Kars
- Yolda
- İran Seyahatnamesi
- Japonya
- Marco Polo’nun Geziler Kitabı
- Elhamra
- Avrupa’da Türk İzleri
- Güney Afrika: Kıtanın Gökkuşağı
- Patagonya’da
- Patagonya Ekspresi
1) Böyle Bir Kars – (Ludmila Denisenko)
Böyle Bir Kars kitabında 90’lı yıllarda Kars’ın nasıl bir yer olduğunu, Kars insanın aile bağlarını, günlük yaşamlarından kesitlere yer verilmiştir.
Rus asıllı Türk yazar Ludmila Denisenko, memleketi olan Kars’a oldukça düşkündür. Bu düşkünlüğünü Kars ile ilgili birkaç kitap yazarak ortaya koydu.
Böyle Bir Kars kitabı, yazarın kendi penceresinden memleketini anlattığı bir eserdir.
2) Yolda – (Jack Kerouac)
Amerika’da bir dönemde kutsal kitap İncil’den bile çok satmıştır. Yaklaşık olarak 3 haftada yazılan Yolda kitabı, aynı zamanda bugün de varlığını koruyan Beat kuşağının manifestosudur.
Eser, Beat kuşağı yazarlarından Jack Kerouac tarafından 1951’de kaleme alındı. Daha sonra 1957’de yayınlandı. Yolda, tam bir gezi romanı özelliği taşımaktadır.
Bambaşka bir hayatın peşinden giden birkaç arkadaşın Amerika’yı baştan aşağı gezmesinin hikayesidir. Bu kişiler, bazen hep birlikte bazen de tamamen yalnızlardır. Kitabı okurken kendinizi o gruptan biri gibi hissedecek ve bir an evvel yola düşmek isteyeceksiniz.
3) İran Seyahatnamesi – (Ebu Dülef)
Kitap; İran’ın inançlarını, ticaretini, geleneklerini, efsanelerini, şifalı bitkilerini ve aklınıza gelmeyecek pek çok detayı bizlerle paylaşıyor.
İran Seyahatnamesi, bizleri 10. yüzyıl İran’ına götürüyor ve bize yalnızca ülke rehberliği yapmakla kalmıyor aynı zamanda dönemin tarihi olaylarını da masalsı bir dille sunuyor.
4) Japonya – (Lafcadio Hearn)
Hayaller ülkesi Japonya, herkesin ölmeden önce mutlaka gitmesi gereken ülkeler listesinde yer alır. Aynı zamanda Japonya, yüzyıllar öncesinde de merak uyandıran bir coğrafyaydı.
Bu kitap son 200 yılın Japonya’sına ışık tutmaktadır. Bununla birlikte eserde geleneksel Japon yaşamın ve Meiji İmparatorluğu dönemi anlatılmaktadır. Aynı zamanda Japon kültürünün temellerinin nasıl atıldığının üzerinde durulmaktadır.
5) Marco Polo’nun Geziler Kitabı – (Marco Polo)
Kristof Kolomb’a ışık tutmuş Marco Polo’nun seyahat notları, 25 yıllık bir seyahatin anılarını içermektedir. Aynı zamanda dönemin Türkleriyle ilgili ayrıntılı bilgilerin de yer aldığı kitap, oldukça ilgi çekici bir gezi kitabıdır.
Batı’dan başlayarak gizemli Asya’ya yolculuğa çıkan Marco Polo, 13. yüzyılın Hindistan ve Orta Asya’da bulunan Türk devletlerine uğramıştır.
6) Elhamra – (Washington Irwing)
Endülüs’te yaşadıklarını ve izlenimlerini edebi bir dille anlatan Washington Irwing, Elhamra Sarayı’ndan da oldukça etkilenmiştir.
Amerikalı edebiyatçı ve gezgin Irwing, İspanya’nın Endülüs topraklarına bir geziye çıkmış ve bu coğrafyalardan çok etkilenerek ülkesine döndüğünde tecrübelerini kağıda dökmüştür.
7) Avrupa’da Türk İzleri – (Yavuz Bülent Bakiler)
Bugün bile Doğu Avrupa ya da Balkanlar’a gittiğinizde Türk izlerini görmeniz mümkündür. Yavuz Bülent Bakiler de bu eserinde köprülerden çarşılara, medreselerden camilere, hanlara ve hamamlara kadar bu muhteşem mimari yapıtlardan bahsetmektedir.
Tarihte bir zamanlar üç kıtaya birden hükmetmiş Türkler, gittikleri her yere barış ve huzurun yanında kültürel değerlerini de götürmüşlerdir.
Bu kitabı okurken bizzat geziyormuş ve Türklerin bıraktığı yapıtları görüyormuş gibi olacaksınız. Aynı zamanda büyük bir onur duyacaksınız.
8) Güney Afrika: Kıtanın Gökkuşağı – (Serdar Nazım Kölürbaşı)
Dünyanın bir ucu, herkesin Afrika denilince aklında canlanan genel geçer bilgilerin dışında, ezber bozan ülke Güney Afrika’yı Serdar Nazım’ın anlatımıyla okumaktan çok keyif alacaksınız.
Düşünülenin aksine Güney Afrika ülkesinin dünyanın en temiz içme suyuna sahip olduğunu bu kitabı okuyunca anlayacaksınız.
Öyle ki kitabı okumayı bitirdiğinizde Güney Afrika turunu tamamlamış gibi hissedeceksiniz. Afrika’nın meşhur safari turlarından penguenlerle dolu plajlarına ve aynı zamanda Cape Town’ın renkli sokaklarına hayran kalacaksınız.
9) Patagonya’da – (Bruce Chatwin)
Bruce Chatwin, çocukluğundaki hatıralarına dayanarak hep gitmeyi istediği Patagonya’da tam 6 ay kalmıştır. Ülkeyi adım adım gezerek bahçeleri, köyleri ve çay odalarını birer birer tasvir etmiştir. Ayrıca bu eser tam bir rehber kitap özelliğindedir.
Günümüzde bile gezginlerin ve fotoğraf tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan ve görmeyi arzuladıkları ülke Patagonya’dır.
10) Patagonya Ekspresi – (Luis Sepulveda)
Şili’li yazar Luis Sepulveda’nın en büyük tutkusu; yolculuk yapmak, dünyayı dolaşmak, insanları tanımak ve onların öykülerini dinlemektir. Patagonya Ekspresi, dinlediği öyküleri kendi yorumuyla anlatan, olağanüstü anlatma yeteneğiyle gerçeği zenginleştirerek edebiyata dönüştüren Luis Sepulveda’nın yaptığı ilginç yolculukların bir dökümüdür.
Patagonya Ekspresi, yolculuk notları olmaktan öte ve yolculuk üzerine bir rehber kitaptır. Bununla birlikte, “Dünyanın sonundaki yer” olarak da bilinen Patagonya‘yı yerlisinden okumak isteyenleri fazlasıyla tatmin ediyor.
Adını bir zamanlar Patagonya’da çok tutulan ayrıca yeterince hızlı gitmediği için seferlerine son verilen Patagonya Ekspresi’nden alan bu kitap aynı zamanda Luis Sepulveda’nın en güzel yapıtlarından biridir.