Nereye Gidelim: Ağrı
Ağrı’nın İlçeleri
SVG Haritası; Ağrı, Diyadin, Doğubeyazıt, Eleşkirt, Hamur, Patnos, Taşlıçay, Tutak
Ağrı Hakkında Kısa Bilgi
Tarihte pek çok uygarlığa misafirperverlik yapmış olan Ağrı, çoğunlukla göç eden medeniyetlerin Anadolu’ya giriş ve geçiş noktası üzerinde yer almaktadır.
Osmanlı Devleti zamanında Şorbulak olan kentin adı, Ermeniler döneminde Karakilise olarak isimlendirilmiştir. Kazım Karabekir Paşa ise burasının ismini Karaköse olarak değiştirmiştir.
1834 senesinde bucak olan bu kent, 1869 senesinde ilçe olmuştur. Cumhuriyet döneminde 1927 yılında ise il merkezi kabul edilmiştir. 5317 m yüksekliğine sahip Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı, il sınırlarında yer aldığı için kenti adı Ağrı olarak kabul görmüştür.
Nuh Tufanı ile bir ilgisi olduğu gerekçesiyle ve Tevrat’ta adı geçen Ararat Dağı ve ülkesinin Ağrı’nın ve çevresinin olduğu düşüncesiyle Ağrı’ya batılılar Ararat demektedirler.
Bu dağ kent sınırları içerisinde bulunduğu için kültür turizmi kapsamında pek çok yabancı turist bu bölgeye gelmektedir. Aynı zamanda bu dağın yanı başında yer alan 3896 m yüksekliğindeki Küçük Ağrı Dağı da turistler tarafından ziyaret edilmektedir.
Şehir, iklim bakımından Türkiye’nin en karasal ve sert iklimine sahip bölgesinde yer almaktadır. Kışlar oldukça sert geçmektedir. Türkiye’de en soğuk gün Ağrı’da 13 Ocak 1940 tarihinde -43 °C olarak kayıt altına alınmıştır. Yazlar ise sıcaktır. İlkbahar ve sonbahar mevsimleri kısa sürmektedir. Yağmur az, kar çok yağmaktadır. Senenin üçte birinde genelde karla kaplıdır.