Nereye Gidelim: Gaziantep

Gaziantep İlçeleri

Gaziantep Haritası; Araban, İslahiye, Karkamış, Nizip, Nurdağı, Oğuzeli, Şahinbey, Şehitkamil, Yavuzeli

Gaziantep Hakkında Kısa Bilgi

Tarihte İpek Yolu üzerinde önemli bir geçiş noktası olması nedeniyle kent kültürel bir zenginlik kazanmıştır. Gaziantep’te çok sayıda pınar bulunmasına rağmen kentin hiç doğal gölü bulunmamaktadır.

Gaziantep’in kayıtlarda geçen en eski adı Romalılar tarafından verilen Antiochia ad Taurum’dur. Bu isim Latince “Toroslar’ın karşısındaki Antakya” anlamına gelir. Sonraları kenti ele geçiren Araplar ise buraya Ayıntap demişlerdir. Ayıntap kelimesinin anlamı Farsça “pınarı bol” Arapça ise “pınarın gözü” şeklindedir.

Hitit dilinde “han toprağı” manasına gelen “Hantap”tan türediğine dair rivayetler de vardır. Ayrıca kentin adının, eskiden bu bölgede yaşamış bir kral olan Ayni’den geldiği de düşünülmektedir.

Kentin tam merkezinde tarihi Gaziantep Kalesi bulunmaktadır. Kalenin güneyinde tarihi Naib Hamamı yer almaktadır. Kalenin kuzeyinde de tarihi Bayaz Han, Büdeyri Hanı ve Şire Han yer alır. bulunmaktadır.

Hanların kuzeyinde ise bakır işlemeleriyle ünlenmiş olan tarihi Bakırcılar Çarşısı bulunur. Boyacı Camii, Kurtuluş Camii ve Şirvan Camii gibi çok sayıda cami, kentin tarihi dokusunu oluşturmaktadır. Bey Mahallesi’nde de tarihi Antep evleri bulunmaktadır. Kentin görülmeye diğer bir yeri ise Aziz Bedros Kilisesi’dir.