Yeni Başlayanlar İçin Dağcılık Malzemeleri
Dağlara adım atmadan önce, doğru malzeme seçimi son derece önemlidir. Kampçı veya dağcı olmayı düşünen kişiler, dağcılık malzemeleri listesini oluştururken öncelikle çanta ve ayakkabı işinden başlamaları iyi olacaktır.
Dağcılık sporuna yeni başlayanların ihtiyaç duyacağı malzemeler
Vücut ağırlığınıza ve taşıma kapasitenize göre değişecek şekilde bir sırt çantası almanız sizin için daha iyi olacaktır. İyi bir doğa yürüyüşü ayakkabısı, ayağa ve bileğe yeterli desteği vermelidir. Kaygan veya bozuk zeminde de iyi tutunmalıdır. Ayağınızı kayalardan korumalı ve rahat yürüyebilecek kadar esnek bir yapıya sahip olmalıdır.
Burada önemli olan ve dağcılık sporuna yeni başlayanlar için en doğru yol; dış mekan/outdoor mağazasına girip binlerce liralık ekipman almak yerine, kademeli olarak ihtiyaçları tamamlamak olmalıdır.
Başlangıç aşamasında sizlere faydalı olabilecek malzemelerin bir listesini çıkardık. Aşağıdaki görselleri inceleyerek, size ilk aşamada nelerin gerekli olduğunu öğrenebilirsiniz.
Dağın Zirvesindeki Kadın
Dağcılık Malzemeleri Listesi
Dağcılık malzemeleri; sıcak tutabilecek bir polar, su geçirmeyen bir ceket, dağcılık pantolonu, dağcılık botu, termal (nefes alan) içlikler, eldiven, termal çoraplar, kapasitesi 30 litreden fazla bir çanta, bere, kask, güneş gözlüğü vb. ekipmanlardan oluşmaktadır. Bunların yanı sıra kişisel malzemelerinizi de yanınıza almanızda fayda vardır.
Yukarıda sıraladığımız dağcılık malzemelerinin yanı sıra eğer çadırda kalıp teknik bir rotada tırmanmayı düşünüyorsanız; hangi mevsimde bunu planlıyorsanız, izolasyon ve uyku konforu açısından kesinlikle gerekli bir uyku tulumu ve kamp matı, rota seviyesine uygun kazma ve krampon, yalnızca rotada kullanılacak 10 – 30 litre arası bir zirve çantası ihtiyaç listesinde olan malzemelerdir.
Dağcılık Rehberi
TRT Spor için hazırlanmış, dağcılık sporuna ilgi duyanlar için faydalı olacağını düşündüğüm, 20 bölümlük farklı konulardan oluşan aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririm.
Dağcılık rehberi için hazırlamış 20 video bölümden oluşan video listesi için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Youtube Dağcılık Rehberi