Kakava Şenlikleri: Baharı Kucaklayan Bir Gelenek
Kakava Şenlikleri ve Hıdrellez Etkinlikleri’ne Türkiye’de faaliyet gösteren tüm roman dernekleri ile yerel ve yabancı fotoğraf sanatçıları ve son yıllardaki rakamlar göz önüne alınırsa ortalama 10 bin kişinin katılımıyla düzenlenmektedir. Kakava Şenlikleri dünya ve ulusal basın tarafından da yakından takip edilmektedir.
Kakava şenliği nedir?
Kakava şenliği en sade tanımıyla Hıdırellez kutlamalarının Roman kültüründeki karşılığı olarak özetlenebilir. Baharın müjdecisi olarak kutlanan Kakava Şenlikleri’nin kökeni Mısır ve Ön Asya’ya kadar uzanmaktadır. Edirne ve Kırklareli ile Türkiye’nin bazı şehirlerinde günümüzde Kakava büyük bir sevinçle kutlanmaktadır.
Ateşin üstünden atlanan, su kenarlarında piknik yapılan, müzik ve dans eşliğinde gerçekleştirilen şenlikler Kırklareli ilinde Şeytan Deresi’nden geçilerek yapılmaktadır. Kakava Şenliği şimdilerde Edirne Valisi ve Belediye Başkanı tarafından desteklenerek uluslararası bir festival haline gelmiştir.
Kakava Şenliklerinin Tarihçesi
Türk dünyasında önemli günlerden biri olarak kabul edilen Hıdırıllez zamanında Hızır ve İlyas peygamberlerin bir gül ağacının dibinde buluştuklarına inanılmaktadır. Romanlar, baharın gelişini müjdeleyen Hıdırıllez için Kakava ismini kullanmaktadırlar.
Romanlar’ın yıl boyunca büyük bir heyecanla ve büyük hazırlıklar yaparak bekledikleri Kakava Şenlikleri, en önemli günlerden biri olarak kabul edilmektedir.
Şenlik süresince Romanlar aşağıdaki bazı ritüelleri yerine getirmektedirler:
- Sıhhatli olunacağına inanıldığı için Tunca Nehri‘nde el ve yüz yıkamak
- Nehir kenarında yer alan ağaçlardan isteklerin kabul olması için yeşil dallar koparmak
- Baba Fingo’nun şafak vakti Tunca’dan çıkıp gelmesini beklemek
Edirne Kakava Şenlikleri ve Hıdırellez Kutlamaları Programı
Edirne’de baharın habercisi olarak kabul edilen Hıdrellez Kutlamaları ve Kakava Şenlikleri her sene 5-6 Mayıs tarihlerinde iki farklı mekanda kutlanmaktadır. Konser, yarışma ve dans gösterileri Saraçlar Caddesi’nde yapılırken diğer etkinlikler Kırkpınar Güreşleri‘nin de olduğu Sarayiçi‘nde gerçekleşmektedir.
İlginizi çekebilir
Kutlamaların başladığı gün, herkes sabahın erken saatlerinde kalkarak nehir kenarına gider. Su kaplarıyla yüzler yıkanır. Genç kızlar gelinlik ya da en yeni elbiselerini giyip Sarayiçi‘nde söğüt dallarıyla yürüyüş gerçekleştirirler. Kimi kişiler; sabahın ilk ışıklarında günahlardan arınmak, zinde kalmak ve senenin bereketli ve bolluk içinde geçmesi adına nehrin sularında yüzerler. Koparılan söğüt dalları kapılara asılır. Akşamdan hazır edilen niyet çömleklerinin yanına gelip maniler ve gerçekleşmesi umuduyla niyetler söylenir.
Kakava Şenlikleri Fotoğraf Galerisi
Baharı kucaklayan Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri ne zaman?
Baharın en renkli ve coşkulu bir şekilde kutlandığı yerlerin başında Edirne şehri en başlarda gelmektedir. Şenlikler iki gün boyunca baharı karşılamak amacıyla iki özel ritüel ile başlar. Her sene 5 ile 6 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Hıdrellez Kutlamaları ve Kakava Şenlikleri‘nin ilk gününde; bereketin artması, güzelliklerin paylaşılması niyetiyle Sarayiçi’nde Kakava Ateşi yakılır. Ardından pilav ikram edilir. İkinci gün bahara giriş ritüeli ise 6 Mayıs sabahı saat 06.00’da Tunca Nehri kıyısında yapılır.
Kakava Şenlikleri ve Baba Fingo’yu Beklemek
Arınmak ve doğanın uyanışını karşılamak için “Bahara Giriş” ritüeli olan Baba Fingo’yu bekleme eylemi, 6 Mayıs sabahı saat 06.00’da, Tunca Nehri kenarında gerçekleşmektedir.
Romanlar şafak vakti ile birlikte Tunca Nehri’ne doğru yol alırken evlenme çağına gelen kızlar, en güzel elbiselerini ve gelinliklerini giyip nehir kenarına gelirler. Gün doğuşu ile birlikte Romanlar, su kaplarıyla nehirden doldurdukları suyla ellerini, yüzünü yıkarlar ve ağaçlardan yeşil dalları kopararak eski bir geleneği yerine getirirler.
Baba Fingo, Romanların inanışına göre bir zamanlar onlara liderlik yapmış kişidir. Tunca Nehri’nden çıkıp bir gün geri döneceğine inanılmaktadır. Kakava Şenlikleri’nde suya girme ritüeli Baba Fingo’yu anmak için yapılmaktadır.
Her sene olduğu gibi Edirne’de 5-6 Mayıs tarihlerinde düzenlenen, baharın habercisi Hıdrellez ve Kakava Şenlikleri için şimdiden takviminizde yer açın. Konser, yarışma, dans gösterileri ile eski geleneklerin yeniden yaşandığı ritüellere tanık olun.
Sosyal medya hesaplarınızda yazımızı paylaşarak diğer kişilerin de Kakava Şenlikleri2nden haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.