Mutlaka Okumanız Gereken Gezi Kitapları – Bölüm 1
Gezi kitapları öneri listemizin ilk bölümünde 10 adet kitabı listemize aldık. Gezi kitapları; seyahat etmeyi seven, maceracı kişiliğe sahip olan okurların etkisinden çıkamayacağı türden kitaplardır. Yeni yerleri keşfetmeyi seviyorsan aşağıdaki kitapları okumayı ihmal etmemelisin!
- Sırt Çamtamda Avrupa
- Avrupa’da Görülecek 101 Yer
- Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler Dünyanın En Muhteşem 225 Yer
- İstanbul’da Ölmeden Önce Yapmanız Gereken 101 Şey
- Şaşırmak İçin Gezmeniz Gereken 55 Yer
- Beş Şehir
- Tuna’dan Batı’ya
- Ankara’nın Doğusundaki Türkiye
- Yolculuk Günlükleri
- Seyir Defterleri
1) Sırt Çantamda Avrupa – (Barış Bakır)
Daha çok gençlerin arasında oldukça popüler olan ve meraklısı bulunan Interrail hakkında bilmek istediğiniz pek çok şey, Barış Bakır’ın Sırt Çantamda Avrupa kitabında deneyimlerine dayanarak sizlere sunulmaktadır.
Kültür, sanat ve coğrafyası ile seyahat etmeye başlamak için ideal ve güvenli bir kıta olan Avrupa’yı görmeden önce bu kitabı okumak size pek çok kolaylık sağlacaktır.
Bir Türk’ün gözünden Avrupa’yı okumak, yapacağınız gezi öncesi yararlı olacaktır. Şimdi sıra sizde! “Interrail biletinizi alın. Paris’te uyanın. Venedik’te gondolları seyredin. Roma’da Gladyatörleri hayal edin. Atina’da filozofların sözleri kulaklarınızda çınlasın! Hepsi tek bir bilet ve içinizdeki yola çıkma heyecanıyla mümkün!”
2) Avrupa’da Görülecek 101 Yer – (Saffet Emre Tonguç)
Avrupa’da Görülecek 101 Yer” kitabı, Avurapa kıtasındaki Osmanlı ve Türk izlerini de takip ederek okuyucusuna oldukça ilginç bilgileri anlatıyor.
Eğer Avrupa’nın tamamı hakkında bir gezi kitabı arıyorsanız bu kitap tam da size göre. Kitap, Avrupa hakkında detaylı tavsiyeleri ile gerçek bir rehber özelliğine sahiptir.
“Tallinn’de bir kilise haçının altındaki hilalin, Viyana’da kahvenin, Stockholm’de Süryanilerin, Berlin’de Bergama Müzesi’nin, British Museum’da Efes Artemis Tapınağı’nın, Rodos’ta Cem Sultan’ın, Arnavutluk’ta Rahibe Teresa’nın, Figueres-Dali Müzesi’nde Kapalıçarşı işi sandığın, Peterhof Sarayı’ndaki Çeşme Odası’nın hikayeleri kitapta yer alan başlıklardan yalnızca bazıları.
3) Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler Dünyanın En Muhteşem 225 Yeri – (National Geographic)
Bu eser, dünyanın en güzel ve en ulaşılmaz köşelerini araştırmak için ilk akla gelen kaynak olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca kitapta Türkiye’den 6 kültür ve doğa mirası da Nat Geo’nun ölmeden önce görülmesi gereken yerler listesinde yer almaktadır.
Dünyanın önde gelen ve en eski yayınlarından biri olan National Geographic; coğrafta, bilim ve keşif alanında büyük işlere imza atmıştır.
Dağların zirvesinden büyüleyici güzellikteki adalara kadar her türlü yer hakkında bilgilere ulaşacağınız bu kitaba ödüllü fotoğrafçıların muhteşem fotoğrafları da eşlik ediyor.
4) İstanbul’da Ölmeden Önce Yapmanız Gereken 101 Şey – (Akdoğan Özkan)
Dünyanın dört bir yanından bir çok insanın hayran kaldığı, geçmişte pek çok hükümdarın kontrol altına almak istediği eşsiz şehir İstanbul hakkında çok şey bildiğinizi mi zannediyorsunuz?
Hayatın keşmekeşi içinde yaşarken zaten biliyoruz diyerek İstanbul’un pek çok güzel noktalarını gözden kaçırıyoruz.
İstanbul’da Ölmeden Önce Yapmanız Gereken 101 Şey kitabı, belki daha önce gördüğünüz ama pek de dikkatinizi çekmeyen, İstanbul’un aklınıza bile gelmeyecek köşelerinden nadide kültür rotalarını sizlerle paylaşıyor.
5) Şaşırmak İçin Gezmeniz Gereken 55 Yer – (Başar Kurtbayram)
Özei bir şirketin yöneticisi olan Başar Kurtbayram, herkesin kolayca yapamayacağı bir şeyi başardı. İşini gücünü bırakıp sırt çantasını alarak yollara düştü.
115 ülkeye seyahat eden Kurtbayram, bu ülkelere ait ilginç bilgileri ve kültürleri bizzat tecrübe ederek kaleme aldı. Bu yolculuğunda oldukça tuhaf şeyler yiyerek gözlemlerini yazan yazarın yaşadıklarına inanamayacaksınız.
6) Beş Şehir – (Ahmet Hamdi Tanpınar)
Ahmet Hamdi Tanpınar bu eseri, kaybedilen şeylerin ardından duyduğu üzüntüyle yeniye karşı olan merak çerçevesinde yazdı. Beş Şehir; Ankara, Erzurum, Konya, Bursa ve İstanbul’da yazdığı denemeler bulunmaktadır. Şehirleri sanatla kaynaştıran bu kitapta dönemin kentlerinin bir yansımasını bulacaksınız.
Beş Şehir; bir gezi kitabından veya bir seyahatnameden oldukça farklıdır. Bu eser yalnızca tarihi bilgilerden, duygudan uzak bir gezi rehber kitaplarından ve bir şehir coğrafyasından farklıdır. Çünkü his, sanat, estetik, kültür ve bilgi birikimi ile yoğrulmuştur.
7) Tuna’dan Batı’ya – (İsmail Habib Sevük)
Yazının içine biraz öz koymak; yazıyı uçup giden bir duman hafifliğinden kurtarır.
İsmail Habib Sevük’ün bir yaz boyu Karadeniz’den başlayarak Avrupa’ya düzenlediği gezinin notlarını bu kitapta kaleme aldı. Balkanlar’da yer alan Osmanlı eserlerine de ayrı bir yer ayırmıştır.
8) Ankara’nın Doğusundaki Türkiye – (Sevan Nişanyan)
Bu eser tarih ve kültür gezilerine meraklı olan kişilerin zevkle okuyabileceğin bir gezi kitabıdır.
Eser, binlerce yıllık kadim tarihi ile beklentilerin fazlasını veren Anadolu topraklarını ayrıntılı olarak işlemiştir.
9) Yolculuk Günlükleri – (Albert Camus)
Albert Camus’un Mayıs ayı 1946’da ABD’ye gitmiştir. 1949 yılının Haziran – Ağustos ayları arasında Güney Amerika ülkelerine seyahat etmiştir. Yolculuk Günlükleri, yaptığı bu gezilerde tuttuğu notları içermektedir.
Albert Camus, geçtiğimiz yüzyılın en güçlü yazarlarından biri ve Nobel ödüllüdür. Bu eser, 2. Dünya Savaşı’nın sonrasında Güney Amerika ülkeleri da dahil olmak üzere Amerika kıtasına yaptığı geziyi anlatmaktadır.
Ayrıca bu kitapta kimi zaman sert eleştirilerle de karşılaşacaksınız.
10) Seyir Defterleri – (Kristof Kolomb)
Amerika kıtasını keşfeden Kristof Kolomb, Amerika keşfi sürecinde geçtiği ülkeleri ve seferlerini günü gününe Seyir Defterleri kitabıyla bizlerle paylaşmıştır.
Kristof Kolomb (1451-1506); Marco Polo’nun bahsettiği zenginliklere ulaşmak için Pierre d’Ailly, Toscanelli, Ptolemaios gibi birçok kişinin eserlerinden faydalanmıştır. Kolomb, batıya doğru gitmek suretiyle doğuya ulaşmayı hedeflemiştir.