Nereye Gidelim: Trabzon

Trabzon ilçeleri nelerdir?

Trabzon’un il haritası; Akçaabat, Araklı, Arsin, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Çaykara, Dernekpazarı, Düzköy, Hayrat, Köprübaşı, Maçka, Of, Şalpazarı, Sürmene, Tonya, Trabzon, Vakfıkebir, Yomra

Trabzon, Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan bir şehirdir. Karadeniz sahili ile Zigana Dağları arasındaki bu kent yüzüölçümü ile az bir alan kaplamaktadır.

Doğal konumu ve ziyaretçilerine verdiği olanaklar ile her mevsim gezilip görülebilecek bir şehir olan Trabzon kenti; tarihi eserleri, yeşilin her tonunu gözler önüne seren bitki örtüsü ile adeta kıymetli bir hazine gibidir.

Trabzon Hakkında Bilgi

Trabzon kenti, Kafkaslar bölgesinden bu bölgeye gelen Orta Asya kökenli Türk kavimlerce kurulduğu yönünde fikirler bulunmaktadır. Kentin adı Ksenephon’un Anabasis isimli eserinde ilk defa Trapezus olarak geçmektedir.

Avrupa kıtası ile Asya kıtası İpek yolu üzerinde bulunan Trabzon şehri, bu özelliği nedeniyle tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Geçmiş tarihler boyunca kentte; Miletler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Komnenos egemenlik kurmuştur. 13. yy’da kurularak yaklaşık 250 yıl hüküm süren Trabzon’daki Komnenos Prensliğinin egemenliğine 26 Ekim 1461 tarihinde Fatih Sultan Mehmet tarafından son verilmiştir.

Bol yağışlı bir iklime sahip kentin tarihi ve kültürel değerlerinin yanında gölleri, akarsuları, dağları, yaylaları da başlıca doğal güzellikleridir.

Gümüş ve altının Trabzonlu zanaatkarların elinde nakşa dönüştüğü kazazlık, hasır bilezik ürünleri ile horon, kemençe ve diğer folklorik unsurlar, bu şehri dünyadaki özel yerlerden biri haline getirmiştir.

Trabzon’da Gezilecek Yerler

Doğunun bu gizemli kenti, yerli ve yabancı seyyahlarca ziyaret edilerek kendisinden övgü ile söz ettirmiştir. Ünlü gezgin Marko Polo ve Evliya Çelebi kent hakkında anılarında yer vermiştir.

Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın doğup büyüdüğü ve 15 yaşına kadar yaşadığı bu şehirde, Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden zamanımıza kalan pek çok tarihsel anıt bulunmaktadır.

Müzeler, manastırlar, camiler, türbeler, hanlar, hamamlar, bedesten ve kenti çevreleyen surlar, sivil mimariler ve çarşılar şehrin tarihi dokusuna işlenmiştir.

Pek çok yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği tarihi ve turistik yerler: Sümela Manastırı, Trabzon Ayasofya Müzesi, Uzungöl, Trabzon Kalesi, Maçka ve Santa Harabeleri olarak sıralanabilir.

Trabzon’un Meşhur Yemekleri / İçecekleri

Türkiye’nin tarımsal ürünlerinin başında gelen; tütün, fındık ve çay yerel  ekonomiye önemli katkılar sağlamaktadır. Adına şiirlerin yazıldığı hamsi, şehir mutfağının vazgeçilmezi arasındadır. Dillere destan olmuş Trabzon tereyağı, peyniri ve mısır unu karışımı ile yapılan kuymak, kent mutfağının özgün yemeği arasındadır.

0

Uzungöl Tanıtım ve Gezi Rehberi

Rumca’da “Şarah” diye anılan Uzungöl; Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı turistik bir yayla köyüdür. Bu köy, 60’dan fazla endemik bitki türünü barındıran ender bölgeler arasındadır.