Uluslararası Portakal Çiçeği Festivali (2022)
Senede bir kez düzenlenen Adana Portakal Çiçeği Festivali hazırlıkları haftalar öncesinden başlamaktadır. 2013’ten günümüze kadar – tüm dünyayı etkileyen malum salgını saymazsak – ara vermeden kutlanan festival, uluslararası düzeyde Türkiye’nin ilk sokak festivali olarak kabul edilmektedir.
Karnavalın simgesi haline gelen kostümlü kortej geçişi, hem Adana’da yaşayanlara, hem yurt içinden, hem de yurt dışından gelenlere büyük heyecan yaşatmaktadır.
Uluslararası Portakal Çiçeği Festivali ne zaman?
10. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı etkinlikleri, 26 Mart Cumartesi günü saat 17:00’de Karnaval Korteji ile başlayacaktır. Tam güzergah ise kortej gününden birkaç gün önce web sitemizden duyurulacaktır. Lütfen takipte kalın!
2022 yılında Karnaval Korteji ilk yıllardaki gibi ADANA SOKAKLARINDA olacaktır. Karnaval için özel kostümler hazırlayanlar, komite tarafından sağlanacak MOBİL PLATFORMLAR üzerinde geçiş yapacaklar. Böylece herkes bu rengarenk ve birbirinden yaratıcı kostümleri rahatlıkla izleyebilecektir.
Adana Portakal Çiçeği Karnavalı Hakkında
İsmini Mart ve Nisan aylarında tüm kenti saran portakal çiçeği kokusundan alan festival, düşlerin gerçek olma serüvenidir. Bu festival, portakal ağaçları çiçek açtığında ve kokusu tüm bir şehre yayıldığında, bu muhteşem dönemi kutlamak için 2013 yılından beri Adana’da Nisan ayında gerçekleştirilen sokak karnavalıdır.
Karnaval, Nisan’da Adana’da sloganı ile danslar, yarışmalar, konserler, müzik vb. etkinliklerle dopdolu geçmektedir. Geçen yıllar boyunca uluslararası düzeyde de büyük ilgi görmeye başlamıştır. Türkiye’deki en iyi festivaller arasında yer alan Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı için takvimlerinizi boş bıraksanız iyi olur.
Böyle bir karnavalın fikir sahibi, Adanalı iş adamı Ali Haydar Bozkurt’tur. Bazı yerleri kapalı, bazı yerleri açık alanda gerçekleştirilen konser, sergi ve gösterileri içeren karnavalın en önemli etkinliği, renkli kostümler giyen katılımcıların kortej yürüyüşüdür.
- karnaval, 12-14 Nisan 2013 tarihinde düzenlendi. Korteje yaklaşık 15 bin kişi katıldı.
- karnaval, 11-14 Nisan 2014 tarihinde 3 gün boyunca düzenlenmiştir.
- karnaval, 1-5 Nisan 2015 tarihinde gerçekleşti. Kostümlü kortej geçişine katılan kişi sayısı 90 bin civarındaydı.
İlginizi çekebilir
Fesvival boyunca neler yaşanıyor?
Portakal Çiçeği Festivali sizi coşkuya davet ediyor! Farklı zamanlarda benzersiz içerikleriyle kentin adını tüm dünyaya duyuran Adana festivalleri bu sene de ziyaretçilerine misafirperverlik yapmayı bekliyor.
Otellerde yer bulmanın zor olduğu ve hava yolu şirketlerinin de bu dönem için ek seferler düzenlediği festival günlerinde tam anlamıyla karnaval coşkusu yaşanıyor.
Portakal ağacının olduğu her cadde, adeta bir etkinlik alanına dönüşüyor. Sokakların turuncu kıyafetlerle dolup taştığı, renkli şapkaların, taçların ve çiçeklerin katılımcılara renk kattığı portakal çiçeği karnavalı yürüyüşünde, katılımcılar unutulmaz anılar biriktiriyor.
Neredeyse her sokakta kurulan hediyelik eşya standları, motorize kişilerin ve vosvoscuların geçişleri her yıl bu festivale ilgiyi artırıyor.
Yöresel tatların bol bol tüketildiği etkinliklerde; dans gösterileri, konserler, oyunlar ve alışveriş seçenekleri festivali doyumsuz kılıyor. Özellikle korteji izlemek ve yürüyüşe katılmanın verdiği heyecan, bir çok kişinin her sene Nisan ayında Adana’ya akın etmesine sebep oluyor. Şehri keşfetmek, keyifli bir tatil yaşamak, festivalin enerjisini toplamak ve stres atmak için Adana yolculuğu hazırlıklarına başlamalısınız.
Uluslararası Portakal Çiçeği Festivali 2020
Yurt içinden ve yurt dışından on binlerce insanı “dostluk ve sevgi” çatısında buluşturan ‘Nisan’da Adana’da – Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı‘nın 8.’si 3-12 Nisan 2020 tarihleri arasında düzenlenecekti. Koronavirüs salgını nedeniyle 2020 yılında bu etkinlikler iptal edilmiştir.
Portakal Çiçeği Festivali hakkında diğer insanların da bilgi sahibi olması için sosyal medya hesaplarınızda yazımızı paylaşabilirsiniz.
Editörün Notu