Ankara İlçeleri
Ankara SVG Haritası; Akyurt, Altındağ, Ayaş, Balâ, Beypazarı, Çamlıdere, Çankaya, Çubuk, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kahramankazan, Kalecik, Keçiören, Kızılcahamam, Mamak, Nallıhan, Polatlı, Pursaklar, Sincan, Şereflikoçhisar, Yenimahalle
Ankara Hakkında Bilgi
Günümüzdeki Ankara’nın bulunduğu bölgede ve çevresinde yapılan kazılar sonucunda elde edilen arkeolojik buluntular, Paleolitik çağdan başlayarak, Neolitik ve Bakır Çağı boyunca kentin yer aldığı bölgede süregelen toplu yaşamın kültür değerleri olarak kabul görmektedir.
Ankara’nın ve çevresinin Hititler tarafından kontrol altına alınmasından sonra bölgede yerleşik hayata geçildiği düşünülmektedir. Hititlerden sonra bölgeye Frigler’in egemen olması sonucu kentin ilk önemli yerleşim bölgesi oluşmaya başlar. Hatta eski çağ kaynaklarına ve efsanelere göre Ankara’nın kurucusu olarak Frig Kralı Midas olduğunu kabul edilir. Frigler, bölgeye “gemi çıpası” anlamına gelen “Ankyra” ismini vermişlerdir. Frigler’in başkenti olan Gordion, bugünkü Polatlı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Yassıhöyük Köyünde yer almaktadır.
Friglerden sonra bölgeye sırasıyla Lidyalılar, Persler ve Makedonyalılar egemen olmuştur. MÖ 3. yy.’da bölgeye Galatlar yerleşir. Ankyra, Galat akıncılarının bir boyu olan Tektosagların başkenti olur.
Antik yazar olarak bilinen Stephanos Byzantinos Ankara’nın isminin nereden geldiğinden ilk defa bahseden kişidir. Yazar, kenti kuranların Galatlar olduğunu ileri sürerek şehrin ilk adının Grekçe Ankypa, Latince Ancyra olduğunu belirtir. Ankypa, Grek dilinde “gemi çapası” anlamına gelmektedir.
Yazarın yazdıklarına göre şehrin kurucuları olan Galatlar, Pontos Kralı Mithradates’in (MÖ 302-265) yanında, Mısır’da egemenliğini sürdüren Ptolemaioslar’a karşı Karadeniz’de savaşmışlardır. Galatların desteği ile Ptolemaioslar’a karşı galip gelen Mithradates, Galatlar’a hediye olarak, değerli topraklar ve savaş ganimeti olarak ele geçirilen bir gemi çapası armağan eder. Galatlar kendilerine armağan olarak verilen Ankara ve çevresindeki topraklara yerleşirler. Gemi çapasını da inşa ettikleri kentteki Men Tapınağı’na hediye ederler.
Roma İmparatoru Augustus’un MÖ 25 yılında, Galatya’yı Roma hakimiyeti altına alması üzerine, Ankyra, Roma’nın eyaleti Galatya’nın başkenti olur. Bu süreçte bölge, önemli askeri bir üs olarak kullanılır. Roma İmparatorluğu’ndan sonra bölgeye Bizanslılar egemen olmuştur.
1073 senesine kadar Bizanslıların hakimiyeti altında olan kenti, Selçuklu Hükümdarı Alparslan 1071’de gerçekleşen Malazgirt Meydan Muharebesinde kazandığı zaferden 2 yıl sonra fethetmiştir. Ankara, Osmanlılar’ın kontrolüne geçmeden önce bir süre Ahiler tarafından yerel bir yönetimle yönetilmiştir.
Kentin “Ankyra” ismi, İslami devirlerde “Engürü” ve “Angora” olarak kullanılmıştır. Şehir, 1402 senesinde Çubuk Ovasında yapılan Ankara Savaşı’na şahit olmuştur. Ankara bir süre Timur kuşatması altında kalmıştır.
23 Nisan 1920 senesinde kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi, hükümet merkezini Ankara olarak belirlemiştir. Böylece Ankara, Kurtuluş Savaşı’nın yönetildiği bir merkez haline gelmiştir. 13 Ekim 1923 senesinde çıkarılan bir yasa ile Ankara resmen yeni Türkiye’nin yeni başkenti olarak ilan edilmiştir.