Nereye Gidelim: Malatya

Malatya İlçeleri

İl Haritası; Akçadağ, Arapkir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Malatya, Pötürge, Yazıhan, Yeşilyurt

Malatya Hakkında Kısa Bilgi

Kültepe kayıtlarına göre adı “Melita” olarak geçen kent, Hitit kayıtlarında “Maldia” olarak geçmektedir. Şehrin adı, Asur kaynaklarına göre de Meliddu, Melide, Melid, Milid, Milidia şeklindedir. Urartu kaynaklarında ise Melitea denilmektedir.

Malatya kelimesinin Hititçe “bal” anlamana gelen “Melid”den türediği bilinmektedir. Hitit hiyeroglif kitabelerinde şehir, bir öküz başı ve ayağı ile gösterilmiştir. Eski çağ coğrafyacılarından biri olan Strabon (M.Ö. 58- M.S. 21) Malatya’yı “Melitene” diye ifade etmiştir.

500 yıllık camilere ve Hitit uygarlığından kalma tarihi eserlere sahip olan kent tarihin ilk yerleşim bölgelerinden biridir. Kentin tarihi MÖ 2000’li yıllara kadar uzanmaktadır. 27 medeniyete ev sahipliği yapmış Aslantepe Höyüğü, Selçuklu Dönemi’ne ait kervansaray ve hamamlar şehrin tarihi zenginlikleridir.

Hititlerden sonra bu bölgeye Hitit asıllı Kargamış Krallığı, Mitanniler, Hurriler, Sami Babilleri, Asurlular, Medler ve MÖ 6. yy.’da Persler, daha sonra Kommagene Krallığı, Pontus Krallığı, Patlar, Sasaniler ve Romalılar egemenlik kurmuşlardır.

Türkiye’nin 3. büyük barajı Karakaya, Malatya’dadır. Şehrin doğa harikası güzellikleri olan Somuncubaba Kanyonu, Gürpınar Şelalesi ve Pınarbaşı Gölleri  pek çok kişi tarafından ziyaret edilen yerlerdir.

0

Türkiye’deki En Çok Gezilen Doğa Harikası Şelaleler

Türkiye’nin her köşesi cennet kadar muhteşem doğa harikası yerlerden oluşuyor. Sizler için Türkiye’deki şelaleler listesinde ilk akla gelen, en çok tercih edilen, en kısa zaman zarfı içinde sizlerin de gitmek isteyeceği 15 adet şelaleyi...