Erzurum İlçeleri
Erzurum Haritası; Aşkale, Aziziye(Ilıca), Çat, Hınıs, Horasan, İspir, Karaçoban, Karayazı, Köprüköy, Narman, Oltu, Olur, Palandöken, Pasinler, Pazaryolu, Şenkaya, Tekman, Tortum, Uzundere, Yakutiye
Erzurum Hakkında Kısa Bilgi
MÖ 11. yy’da Azzi – Hayaşa dönemine uzanan kent tarihi ile şehir; Urartular, Medler, Persler, Bizanslılar, Sasaniler, Emeviler ve Abbasiler, Saltuklular, İlhanlılar, Selçuklular, Moğollar, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlılar gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır..
Şehir kuyumculuğu ve Oltu Taşı işlemeciliği ile tanınmaktadır. Yarı değerli bir taş olan Oltu Taşı (kehribar) yalnızca Erzurum’a özgüdür.
Kentin gezilecek yerleri arasında; Erzurum Kalesi, Çifte minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Tabyalar, Taşhan, Ulu Camii, Lalapaşa Cami, Saat Kulesi, Çobandede Köprüsü ve daha pek çok medrese, han, hamam, cami, kale ve tarihi yapılar yer almaktadır.
Tarihi zenginliğinin yanı sıra doğa harikası güzellikleri olan Tortum Şelalesi, Narman Peri Bacaları, Hınıs Kanyonları, İspir Yedigöller, Çoruh Nehri ile şehir tam turistik gezi bölgesidir.
Kaplıcaları ile de bilinen termal sağlık cenneti olan Erzurum ili aynı zamanda milli mücadele yıllarında, milli birlik ve bağımsızlık hareketinin başladığı kongreye 23 Temmuz 1919 senesinde ev sahipliği yapmış, tarihi anlamı büyük bir şehirdir.