Türkiye, tarihin beşiği ve bir çok medeniyetin ülkesidir. Coğrafyası sebebiyle dünyanın en önemli geçiş yollarından biri olan Anadolu toprakları, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerin izlerini taşımaktadır.
Bu bölümde Türkiye’de yer alan şehirlere göre; gezilecek yerler, kampçılık, karavan, bisiklet, dağcılık, denizcilik, kayak, uçurtma, paraşüt hakkında pek çok bilginin yer aldığı içeriklere yer verilmiştir.
Şehir adlarına tıklayarak o kent sınırları içinde yapılan etkinliklere ve gezi rehberi yazılarına ulaşabilirsiniz.
Marmara Bölgesi İlleri ve Özellikleri
Marmara Bölgesi; Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Yalova
Marmara Bölgesi’nin iki önemli turizm merkezi İstanbul ve Bursa şehirleridir.
Edirne, İznik, Çanakkale ve Gelibolu tarihi turizmin geliştiği yerlerdir. Bursa ve Gönen çevresi ise kaplıca turizmi açısından önde gelen yerlerdendir. Güney Marmara’daki Kuş Cenneti ve Uludağ milli parkları da bölge turizminde önemli yer teşkil etmektedir.
Ege Bölgesi İlleri ve Özellikleri
Ege Bölgesi; Afyon, Aydın, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak
Ege Bölgesi’nin bilhassa kıyı kesimleri, tarihi ve doğal güzellikleri bakımından turizmin çok geliştiği bölgelerdir.
Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Çeşme, Didim, Foça’da deniz turizmi gelişmiştir. Denizli iline bağlı Pamukkale’de travertenler ve kaplıcalar, İzmir ili Selçuk ilçesindeki Efes’te bulunan Meryem Ana Kilisesi ve antik kent; Bergama, Sard, Didim, Milet, Afrodisyas antik kentleri, Afyon ve Kütahya kaplıcaları Ege Bölgesinin turizm sektöründeki öne çıkan yerleridir.
Akdeniz Bölgesi İlleri ve Özellikleri
Akdeniz Bölgesi; Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Mersin, Osmaniye
Akdeniz Bölgesi’nin kıyı kesiminin elverişli iklim şartları, doğa harikaları ve tarihi zenginlikleri bu bölgede turizmin gelişmesine katkı sağlamıştır. Antalya şehri bu konuda öne çıkmaktadır. Sırasıyla Antalya, Alanya, Side, Kaş, Kalkan deniz turizminde öncü konumdadır.
Tarihteki Akdeniz uygarlığını gösteren Olimpus, Patara vb. antik kalıntılar çok önemli turistik yerlerdir. Bölgede büyük karstik oluşumlardan olan Damlataş ve İnsuyu mağaraları, Cennet – Cehennem obrukları vb. yerler tam bir doğa harikasıdır.
Akdeniz Bölgesi’nin sahip olduğu pek çok milli park, bölgede düzenlenen ve aşırı ilgi gören uluslararası yarışma ve festivaller bölge turizminin gelişmesinde önemli rol oynamıştır.
İç Anadolu Bölgesi İlleri ve Özellikleri
İç Anadolu Bölgesi; Ankara, Konya, Kayseri, Eskişehir, Sivas, Kırıkkale, Aksaray, Karaman, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Çankırı
İç Anadolu Bölgesi, çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yaptığı için tarih turizmi bakımından zengin bir bölgedir. Neolitik döneme ait yerleşimler, Hitit uygarlığından kalan bir çok eser bölgenin turizm zenginlikleridir.
Kayseri, Nevşehir, Niğde arasındaki Kapadokya Yöresi’nde Peribacası oluşumları, yeraltı şehirleri ve kiliseler turistik açıdan çok önemlidir. Konya, Selçuklu eserleri ve Mevlana Müzesi turizm açısından gelişmektedir. Ek olarak Eskişehir, Ankara, Konya, Niğde ve Kayseri illeri de kaplıca turizmi açısından önemli bir yere sahiptir.
Karadeniz Bölgesi İlleri ve Özellikleri
Karadeniz Bölgesi; Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çorum, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Zonguldak
Karadeniz Bölgesi, hem tarihi yerleri hem de doğal güzellikleri ile turizmde önemli duraklardan biridir. Bölgenin sahip olduğu iklim nedeniyle deniz turizmi gelişmemiştir. Ancak Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Amasya ve Sinop deniz turizminde gelişmektedir.
Kaçkar Dağları’nda bulunan buzul gölleri, zengin çeşitliliğe sahip bitki türleri bölgenin deniz turizmindeki eksikliğini giderecek derecede ilgi görmektedir. Bolu Aladağlar ve Abant çevresi, kış sporlarının yoğun bir şekilde yapıldığı önemli merkezlerdir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi İlleri ve Özellikleri
Güneydoğu Anadolu Bölgesi; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, sahip olduğu doğal güzelliklerine ve tarihi zenginliğine rağmen turizmde istenildiği gibi gelişememiştir.
Açık hava müzesi konumda olan Adıyaman’daki Nemrut Dağı’nda Komagene Krallığı’na ait mezarlar ve çeşitli anıtlar, Şanlıurfa’daki Balıklı Göl, bölge turizminde en çok tercih edilen yerlerdir. Diyarbakır ilindeki Orta Çağ’dan kalma surlar, kuleler Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin öne çıkan turistik zenginlikleridir. Ek olarak Gaziantep şehrindeki Karkamış ve Roma döneminden günümüze kadar gelen kalıntılar turistlerin çokça ilgisini çeken yerlerdir.
Doğu Anadolu Bölgesi İlleri ve Özellikleri
Doğu Anadolu Bölgesi; Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van
Doğu Anadolu Bölgesi, ulaşım zorluğu ve konaklama tesislerinin yetersiz kalması sebebiyle turizm pek gelişememiştir. Ancak dağcılık, kış turizmi ve doğal güzellikleri ile önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.
Nemrut Kaldera Gölü, Van Gölü, Gürlevik ve Bendimahi Çağlayanları öne çıkan doğa harikalarıdır. Ağrı ilindeki Doğubayazıt’ta bulunan İshakpaşa Sarayı, Kars’taki Ani Harabeleri, Erzurum ve Ahlat’taki Selçuklu eserleri Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli tarihi zenginliklerdir.